hirdetés

Megéri még idén nyugdíj-előtakarékossági számlát nyitni!

Az új szabályok értelmében jóval korábban kell majd megkezdeni az előtakarékoskodást, mert 2013-tól a nyugdíj-előtakarékossági számlák (nyesz) minimális tartási időszaka háromról tíz évre nő.
hirdetés

Kép:PP archív

A változás sokakat érint kedvezőtlenül, hiszen a nyesz igen népszerű volt a nem sokkal a nyugdíj előtt állók körében, akik utolsó aktív éveik jövedelméből tettek félre nyugdíj-kiegészítés reményében. A jogszabály átböngészése alapján nem egyértelmű, hogy a már meglévő számlákat hogyan érinti a szigorodás, Takács András, az OTP Bank Vagyonkezelési és Befektetési Szolgáltatási Igazgatóság ügyvezető igazgatója azonban a Portfolió.hu-nak adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy az idén kötött szerződésekre még a hároméves tartási időszak vonatkozik majd. Épp ezért a bankár arra számít, hogy az év utolsó napjaiban sokan nyitnak majd nyeszt.

A hosszú távú, örökölhető megtakarítási számlára az adott évben érkezett befizetések után adójóváírás jár, 2012-ben az adott évben befizetett összeg 20 százaléka, legfeljebb 100 ezer forint, illetve 130 ezer, ha valaki 2020 előtt éri el az öregségi nyugdíjkorhatárt. Az adójóváírást a NAV a nyesz-számlára utalja, vagyis a nyugdíjkorhatár, illetve a minimális megtakarítási időszak lejárata előtt ezek a forintok sem felvehetőek. Az adókedvezményhez ugyanakkor jövedelmi korlát nem kapcsolódik, magasabb jövedelemmel rendelkezők is igénybe vehetik. Előny továbbá, hogy adómentes a számlán elhelyezett befektetések hozama és árfolyamnyeresége abban az esetben, ha a kifizetésre a nyugdíjkorhatár elérése és a minimális tartási időszak lejárta után kerül sor. Ha valaki a nyugdíjjogosultság, illetve a minimálisan előírt megtakarítási időszak lejárata előtt mégis felmondja a számlát, személyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást is fizetnie kell, a korábban igénybe vett szja-kedvezményeket pedig kamattal növelt értéken kéri vissza az állam.

Számlát nyitni akár év végén, az utolsó pillanatban is lehet szinte bármely bankban. A pénzintézet kínálatában szereplő bármilyen betéti, illetve befektetési termékben pihenhet a pénzünk, és a portfólió összetételét szabadon változtathatjuk. 2012-es újdonság volt, hogy a számláról devizában jegyzet papírokat is vehetünk.

hirdetés

Véleményvezér

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo