Meddig emelkedhetnek még a fővárosi lakásárak?

A jelek szerint az idén még több lakás cserélhet gazdát, mint tavaly, a fővárosban pedig tovább emelkedtek az ingatlanárak. A Duna House adataiból ugyanakkor az is kivehető, hogy vidéken inkább stagnálnak, vagy csökkennek az árak.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Újabb forgalmi rekord dőlt meg az ingatlanpiacon: az 12 434 darabos márciusi adatnál mindössze egyetlen hónapban volt magasabb tranzakciószám a válságot követően, mégpedig 2012 januárjában, a végtörlesztési időszak csúcspontján. A két évvel ez előtti forgalom másfélszerese a mostani érték, de a tavaly becsült (akkori rekord) adatot is 1%-kal meghaladja. Azért is különösen magas ez a forgalom, mert a március hónapot a 15-i nemzeti ünnep és a Húsvét is szabadnapokkal, szünetekkel tarkította.

A Duna House becslése alapján idén eddig 33 316 ingatlan cserélt gazdát, amely a tavalyi első negyedévnél 4%-kal, a 2014-es hasonló időszaknál közel 60%-kal nagyobb forgalom. A magas tranzakciószám ellenére sokat esett a kereslet márciusban. Feltehetően a munkaszüneti napok hatása ez, vagyis a folyamatban lévő szerződések ugyan lezárásra kerültek, de az új vevők kisebb intenzitással voltak jelen a piacon.

Érdekesen alakultak az árak idén

Bár az árak emelkedése a vártnak megfelelően lelassult, sőt az előző negyedévvel azonos értéket mutat (104 pont), ez mégis egy főváros/vidék ellentétes ármozgás eredménye, vagyis nem általános jelenség. Budapesten ugyanis erősen emelkedtek az árak, vidéken pedig estek vagy stagnáltak.

A panelek átlagos négyzetméter ára Közép-Magyarországon volt a legmagasabb közel 250 ezer Ft. Ezen belül Budapesten Észak-Budán 316 ezer volt az átlag, de Észak-Pest sem maradt le sokkal, itt 310 ezres átlag volt mérhető. Ugyanakkor a fővárosban Dél-Pest volt a legolcsóbb, itt ezt a típust 250 ezerért vették az első negyedévben. Vidéken Nyugat-Dunántúl volt a legdrágább 194 ezer Ft/m2-es árával, a legolcsóbb pedig Észak-Magyarország, ahol a paneleket 122 ezer Ft-ért vették.

Külföldön is kapósak lettek a magyar lakások
A magyar lakáspiac élénküléséhez hozzájárulnak a külföldi vásárlók is: az ingatlan.com statisztikái szerint az év első három hónapjában a magyarországi ingatlanok iránt külföldről érdeklődők száma havi átlagban 42 százalékkal 121 ezerre nőtt. Elsősorban Londonból, Bécsből érdeklődnek a magyar lakások iránt, de az orosz látogatók is előkelő helyen szerepelnek.
A téglaépítésű lakásokat n Közép-Magyarországon átlagosan 313 ezer Ft/m2 áron vásárolták. Itt a legdrágább Észak-Buda volt kicsivel 500 ezer Forint alatt, de a Belvárosi átlag is meghaladta a 480 ezret. Itt fontos megjegyezni, hogy az V. kerületben az első negyedéves átlag majdnem 700 ezer Ft/m2 volt, míg a VIII. kerület 314 ezer.  Vidéken a téglalakások esetében is a Nyugat-Dunántúl bizonyult a legdrágábbnak, ahol 235 ezer Ft/m2 áron cseréltek gazdát az ingatlanok. A legalacsonyabb áron Észak-Magyarországon és Dél-Dunántúlon vásároltak a vevők, itt az átlag nem érte e a 160 ezret sem.

Alku tekintetében az Észak-Magyarországi vevők voltak kiemelkedőek. Itt a panelek árából átlagosan 7%-ot, a tégla lakásokéból 6%-ot, a családi házakból pedig 10%-ot tudtak faragni. Budapesten a belvárosi vevők érték el a legnagyobb alkuátlagot 5%-kal a téglalakásokra. Mindenhol máshol a fővárosban ennél alacsonyabb értékek jöttek ki, függetlenül a lakástípusra.

Sok a befektető

Még mindig jelentős a befektetői célú vásárlások aránya Budapesten. A Duna House közreműködésével márciusban megvalósult adás-vételek 36%-a ezzel az okkal jött létre. Ezek az ingatlanok átlag 54 m2-esek és 23,5 millióért cseréltek gazdát. Ugyanitt a tranzakciók közel negyede elsőlakás célú vásárlás volt, ám ezeket a lakásokat olcsóbban, átlag 19,5 millióért vásárolták. Vidéken a legnagyobb csoport (a vevők közel harmada) nagyobb lakásba költözött. Ők 104 m2-es ingatlant vettek átlagban 17 milliós áron. A befektetők a piac negyedét tették ki, 64 m2-es lakásokat vettek 11 millióért. Több mint minden ötödik vevő első lakását vásárolta, átlag 10,9 milliós összegért.

Magyar lakások: jönnek a kínaiak?
A lakáspiac élénkülése felkeltette a külföldi vásárlók érdeklődését is, és még ha nem is nagy számban, de folyamatosan jelennek meg kínai, orosz, ukrán és a közel-keleti országokból érkező vevők a piacon.
Budapesten az eladók 42%-a nyilatkozott úgy, hogy az értékesítés hátterében a nagyobb lakásba költözés áll. Átlag 57 m2-es ingatlanokat adtak el 20,2 milliós áron. Az eladók több mint ötöde örökölt ingatlant értékesített, átlag 17 milliós összegért. Az eladók több mint harmada a 30-as korosztályból került ki. Vidéken az értékesített ingatlanok harmadát nagyobb lakásba költözés miatt adták el átlag 12,2 milliós áron. Az eladások 29%-ban értékesítettek örökölt ingatlant valamivel 9 millió Forint felett.  Kisebbe az eladók kb. ötöde vágyik, ők 109 m2-es ingatlanjaiktól váltak meg 18,5 milliós összegért.

Budán az idei első negyedévben megvalósult adás-vételek több mint fele 400 ezer Ft/m2 ár fölött zajlott. Egy éve ugyanekkor ebbe a sávba még csak a tranzakciók negyede esett. Ugyanitt a vevők legtöbbje (36%) 40-60 m2 közötti ingatlant vásárolt. Pesten az árak növekedése még inkább szembetűnő: az idei első negyedévben 400 e Ft/m2 felett zajlott a tranzakciók 27%-a , míg egy éve ugyanebben az időszakban csak 9%-ot tett ki az arány. Vidéken a 200 ezer Ft/m2 volt a növekedési határ, ugyanis összehasonlítva az idei és a 2015-ös első negyedéveket az figyelhető meg, hogy az ez alattiak aránya csökkent és a magasabb sávoké növekedett. Ugyanez figyelhető meg a fajlagos áraknál is,  a 10 millió alatti tranzakciók aránya csökkent a drágábbak javára. Pest Megyében 15 milliónál fordult ugyanez, de itt ki lehet emelni, hogy míg egy éve a 35 millió feletti ingatlanok a forgalom 5%-át tették ki, idén már a piac tizedét.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo