Malaca volt az adóellenőröknek

Egy sertéstenyésztéssel foglalkozó gazdának a vevői pénz helyett hulladékfémmel fizettek. A pénzügyőrök közérdekű bejelentés alapján ellenőrizték a tanyát és a megtalált több millió forint értékű fémeket pedig lefoglalták.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai az 51-es főút mellett, az egyik tanyán közérdekű bejelentés alapján ellenőrzést végeztek és a magánterületen kb. 80 tonna illegális fémhulladékot találtak. Az ingatlan tulajdonosa elmondta, hogy azokat az általa tenyésztett sertésekért cserébe kapta a vevőktől, akik így fizettek. A tanya udvarából, és az istállókból fémfeldolgozásra használatos szerszámokat, valamint fémek préselésére szolgáló présgépek, súlyzós és ipari mérlegek is előkerültek, ezért felmerült a gyanú, hogy a telepen engedély nélküli fémkereskedelmi tevékenységet is végeznek.

Disznóért adták a vasat, gyanús lett a nyolcvan tonna fém - Kép: SXC

A megtalált, majdnem 5 millió forint értékű fémhulladék fémkereskedelmi engedélyköteles anyagnak minősül, azonban a gazdának ilyen engedélye nem volt, ezért a pénzügyőrök a fémeket lefoglalták és elszállították a tanyáról. Az ügyben fémigazgatási eljárás indult az elkövetővel szemben, amely akár 10 millió forint bírság kiszabásával is végződhet.

Néhány hónapja vasas számlagyárra csapott le a NAV

Milliárdos tételben állított ki hamis számlákat fémkereskedő társaságoknak 14 cég a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint, az ügyben országosan csaknem negyven helyen tartottak házkutatást és foglaltak le iratokat, egyéb bizonyítékokat és összesen négyszázmillió forint értékben vagyontárgyakat a pénzügyi nyomozók.

A NAV szerint nyomozóik számára a bankszámlaközi forgalomból, valamint a számlázó társaságok hátteréből egyértelműen kiderült, hogy a fémhulladékkal kereskedő cégek csalással akarták csökkenteni a fizetendő társasági és a különadó összegét a könyvelésükben. A társaságok vezetőit gyanúsítottként hallgatták ki, miután országosan csaknem negyven helyen tartottak házkutatást, foglaltak le iratokat és egyéb bizonyítékokat. A pénzügyi nyomozók mellett kommandósok és revizorok is közreműködtek a bűnszervezet tagjainak leleplezésében.

A NAV tájékoztatása szerint a hulladékkereskedelemben már évek óta működik a fordított adózás, ezért a bűncselekménnyel okozott kár enyhébb, mint ha a számlák levonandó áfát is tartalmaztak volna. A hatóság szerint a költségvetést feltehetően így is több százmillió forint kár érte, amelyet azonban ellensúlyoz az akcióban lefoglalt vagyontárgyak értéke, összesen ugyanis négyszázmillió forintot érnek azok az autók, ingatlanok és ingóságok, valamint a készpénz, amelyeket a nyomozók a házkutatások alkalmával lefoglaltak.

Szabálysértő kibocsátótól szerzett számla áfája is levonható

A számlagyár ügyébe vélhetően jóhiszemű cégek is belekeveredhetnek. Eddig nekik is büntetéssel kellett szembenézniük, most már azonban változhat a helyzet. A magyar gyakorlattal szemben az Európai Bíróság azonban nemrégiben kimondta, hogy nem tagadható meg egyetlen jóhiszeműen eljáró magyar vállalkozástól sem az áfa levonása abban az esetben, ha a számlakibocsátó a tudtán kívül szabálysértést követett el. A brüsszeli bíróság szerint ugyanis az adóhatóság feladata annak bizonyítása, hogy az adóalany tudta vagy tudnia kellett volna, hogy az ügylet során valamely korábban eljáró gazdasági szereplő által elkövetett adócsalásban vesz részt.

Véleményvezér

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo