Magyar munkahelyeket is elsodorhat a robotizáció

Hátrányosan érintheti Magyarországot a 4. ipari forradalom a World Economic Forum jelentése szerint, a robotizáció miatt kivonulhatnak azok a termelők, amelyek ma az olcsó munkaerő miatt fektetnek be nálunk.

A tanulmányra a Széchenyi Tőkealapkezelő honlapja hívta fel a figyelmet. Mint írják, a negyedik ipari forradalom újfajta kihívások elé állítja a termelő cégeket, hiszen a digitalizáció, a robotizáció merőben megváltoztatja az eddig jól működő gyártási módszereket. A változás mértéke és sebessége minden eddiginél komplexebbé teszi az olyan, korábban is kihívást jelentő feladatokat, mint a produktivitást és növekedést elősegítő stratégiák bevezetése.

Hagyományos gazdaság

A World Economic Forum tanulmánya két fő tényezőt vizsgál: a jelenlegi termelési struktúrát az ipari termelés komplexitása és volumene alapján, valamint a termelést befolyásoló makrotényezőket,amelyek az Ipar 4.0-s megoldások elterjedéséhez szükséges technológiai, gazdasági vagy társadalmi mutatók, mint például a lakosság iskolázottsága vagy a fenntartható erőforrás-felhasználás.

Magyarország helyzete a WEF tanulmánya szerint (forrás: www.szta.hu)

Ezek eredményei alapján a 100 vizsgált országot négy kategóriába sorolták:

  • Vezetők: azok az országok, amelyek jelenleg is erős termelési struktúrával rendelkeznek, emellett pedig a termelést befolyásoló tényezők is jó eredményeket ígérnek, tehát az ebben a kategóriában lévő gazdaságok felkészültnek tekinthetőek az ipari forradalommal járó változásokra (pl. Ausztria, Belgium, Kanada, Kína, Németország, Japán, USA)
  • Hagyományos gazdaságok:azon országok, amelyek napjainkban ugyan szilárd termelési struktúrával rendelkeznek, azonban a termelést befolyásoló tényezők kevésbé erős mutatói miatt kockázatot jelenthet számukra a negyedik ipari forradalom (pl. Magyarország, India, Litvánia, Mexikó, Thaiföld)
  • Nagy potenciállal rendelkező országok:ezekben az országokban a jelenlegi termelés limitált, a termelést befolyásoló tényezők azonban jó mutatókkal rendelkeznek, ami a jövőre nézve a termelés növekedését és az Ipar 4.0-s fejlesztések hatékony integrálását jelenti (pl. Ausztrália, Egyesült Arab Emírségek, Norvégia, Portugália, Új-Zéland)
  • Lemaradó:ezekben az országokban a jelenlegi termelési struktúra gyenge, a termelést befolyásoló tényezők rossz eredményei pedig az ipari forradalomra való alacsony felkészültséget jelentik (pl. Argentína, Brazília, Egyiptom, Kenya, Lettország, Szerbia, Vietnám)
A tanulmány szintén megállapítja, hogy valamennyi hagyományos gazdaságban, így Magyarországon is nagy súllyal rendelkeznek a relatíve olcsó munkaerő miatt odatelepített gyárak. A jövőre nézve azonban fennáll a veszély, hogy bizonyos vállalatok még olcsóbb munkaerőpiacra vándorolnak. Ahhoz, hogy a továbbiakban Magyarország sikeresen alkalmazkodjon a negyedik ipari forradalomhoz, elengedhetetlen a munkaerő folyamatos képzése, valamint a technológiai megoldások fejlesztése.
Így robbanthatják ki magyar cégek a negyedik ipari forradalmat
Magyarországon a negyedik ipari forradalom (vagy Ipar 4.0) még gyerekcipőben jár, azonban az ipar európai mércével is nagynak számító súlya a magyar gazdaságban lehetővé teszi, hogy a szektor megreformálása az átlagosnál nagyobb mértékű gazdasági fejlődést eredményezzen. Ennek érdekében már több olyan program is indult, amely támogatja a kkv-k kutatás-fejlesztési és digitalizációs törekvéseit, valamint felkészíti őket a globálisan megjelenő újabb követelményekre.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo