Magyar ételeket magyar fűszerekből!

Amikor magyar ételekről beszélünk, javarészt paprikaalapú dolgok kerülnek előtérbe. Mindegy, hogy egy bográcsos étel (pörkölt, gulyás) vagy egy konyhában készített paprikás krumpli lesz a terítéken, szinte borítékolható, hogy a végeredmény jócskán igényel fűszereket.

Változó hazai szabályozás: mit vár el az Ön cégétől a hatóság?
Sokakat érint - jöjjön el!

Klasszis Talks & Wine - Fenntarthatóság 2025 ősz

2025. szeptember 17.

Részletek itt >

A következő bejegyzésben górcső alá vesszük a magyarok egyik kedvenc fűszerét, a pirospaprikát. Megnézzük, honnan is ered, mióta vagyunk rajongói, és hogy milyen módokon tudja a legtöbbet hozzáadni az ételeinkhez.

Mióta szereti a magyar ember a paprikát? Sok más növényhez hasonlóan a paprika is Kolumbusz Kristóf kalandos utazásainak köszönhetően juthatott el Európába. Eleinte csupán dísznövényként tartották. Még a 16. századból is vannak feljegyzések, miszerint Széchy Margit főúri kertjében tartották a paprikát, bár a neve akkor még vörös tökbors volt. Mivel kimondottan melegigényes növényről beszélünk, a nagybani termesztés és a nemesítés az Alföldön kezdett el népszerűvé válni, azon belül is Szeged környékén. Ugyan mára nem vagyunk a legnagyobb termesztők között, a 17. században a fűszerpaprika-termelés éllovasainak számítottunk. Ön mennyire tudatosan válogatja meg a fűszereket, amik az ételekbe kerülnek? Fontos a jó minőség és a megbízhatóság? Akkor nézze meg a Házi Arany fűszerpaprika kínálatát, ahol válogatott, hazai paprikából készült termékekkel találkozhat! Milyen hatóanyagok vannak a paprikában? A korai népi gyógyászatban megfigyelték, hogy a reumatikus tünetekre enyhítő hatással bír a fűszerpaprika, valamint a nagy kolerajárvány alatt megelőzésképpen is fogyasztották. Később tudományosan igazolták, hogy a paprikában található kapszaicin gördülékenyebbé teszi az emésztést, a benne található magas A-, B- és P-vitamin tartalom támogatja az erek egészségét, valamint számos ásványi anyagot is tartalmaz ez a remek fűszernövény. Hogyan dolgozzák fel a fűszerpaprikát? A paprikatermesztés korábban alföldi sajátosság volt. Egyes városok környékén sokkal nagyobb sikerrel tudták termeszteni a növényt, valamint a szabadföldi technikákat is előszeretettel őrizték meg a tájegységeken. Ezeket az alapokat tulajdonképpen ma is megtalálhatjuk a jelenlegi termelőknél. A beérett növények alapvetően nagyon csípősek voltak, így némileg szelidíteni kellett rajtuk, hogy fogyaszthatóvá váljanak. Ennek érdekében kezdték el a terméseket szárítani, majd őrölni. Menete a következő volt: Nyár végén leszüretelték a paprikákat, amiket hosszú füzérekre fűztek. Ameddig lehetséges, szabad levegőn, napfényen szárították, télrepedig kemence mellé tették. A teljesen kiszáradt terméseket zsákokba tették, megtaposták, átrostálták, majd egy famozsár segítségével porrá őrölték. A 19. századra ipari méreteket öltött a paprikatermesztés Magyarországon. Egyre jobban tudták befolyásolni a termék csípősségét, és egyre több őrlőmalom is létrejött, hogy ki tudják szolgálni az ország igényeit. Ha Önnek is elfogyott otthon a paprika, nézzen körül a Házi Arany kínálatában!

Véleményvezér

A világ legnagyobb gyarmattartója jelenleg Oroszország

A világ legnagyobb gyarmattartója jelenleg Oroszország 

Egykor önálló népek éltek a mai Oroszország nagy részén.
Hátul kullog Magyarország a diplomások számában

Hátul kullog Magyarország a diplomások számában 

A populizmus melegágya az iskolázatlanság.
Fülön csapták Orbán Viktor barátját

Fülön csapták Orbán Viktor barátját 

Az ellenzék ezúttal ártatlan.
Nőtt Ukrajna támogatottsága Európában

Nőtt Ukrajna támogatottsága Európában 

Az ukránok állnak győzelemre, legalábbis Európában.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo