Magyar ételeket magyar fűszerekből!

Amikor magyar ételekről beszélünk, javarészt paprikaalapú dolgok kerülnek előtérbe. Mindegy, hogy egy bográcsos étel (pörkölt, gulyás) vagy egy konyhában készített paprikás krumpli lesz a terítéken, szinte borítékolható, hogy a végeredmény jócskán igényel fűszereket.

A következő bejegyzésben górcső alá vesszük a magyarok egyik kedvenc fűszerét, a pirospaprikát. Megnézzük, honnan is ered, mióta vagyunk rajongói, és hogy milyen módokon tudja a legtöbbet hozzáadni az ételeinkhez.

Mióta szereti a magyar ember a paprikát? Sok más növényhez hasonlóan a paprika is Kolumbusz Kristóf kalandos utazásainak köszönhetően juthatott el Európába. Eleinte csupán dísznövényként tartották. Még a 16. századból is vannak feljegyzések, miszerint Széchy Margit főúri kertjében tartották a paprikát, bár a neve akkor még vörös tökbors volt. Mivel kimondottan melegigényes növényről beszélünk, a nagybani termesztés és a nemesítés az Alföldön kezdett el népszerűvé válni, azon belül is Szeged környékén. Ugyan mára nem vagyunk a legnagyobb termesztők között, a 17. században a fűszerpaprika-termelés éllovasainak számítottunk. Ön mennyire tudatosan válogatja meg a fűszereket, amik az ételekbe kerülnek? Fontos a jó minőség és a megbízhatóság? Akkor nézze meg a Házi Arany fűszerpaprika kínálatát, ahol válogatott, hazai paprikából készült termékekkel találkozhat! Milyen hatóanyagok vannak a paprikában? A korai népi gyógyászatban megfigyelték, hogy a reumatikus tünetekre enyhítő hatással bír a fűszerpaprika, valamint a nagy kolerajárvány alatt megelőzésképpen is fogyasztották. Később tudományosan igazolták, hogy a paprikában található kapszaicin gördülékenyebbé teszi az emésztést, a benne található magas A-, B- és P-vitamin tartalom támogatja az erek egészségét, valamint számos ásványi anyagot is tartalmaz ez a remek fűszernövény. Hogyan dolgozzák fel a fűszerpaprikát? A paprikatermesztés korábban alföldi sajátosság volt. Egyes városok környékén sokkal nagyobb sikerrel tudták termeszteni a növényt, valamint a szabadföldi technikákat is előszeretettel őrizték meg a tájegységeken. Ezeket az alapokat tulajdonképpen ma is megtalálhatjuk a jelenlegi termelőknél. A beérett növények alapvetően nagyon csípősek voltak, így némileg szelidíteni kellett rajtuk, hogy fogyaszthatóvá váljanak. Ennek érdekében kezdték el a terméseket szárítani, majd őrölni. Menete a következő volt: Nyár végén leszüretelték a paprikákat, amiket hosszú füzérekre fűztek. Ameddig lehetséges, szabad levegőn, napfényen szárították, télrepedig kemence mellé tették. A teljesen kiszáradt terméseket zsákokba tették, megtaposták, átrostálták, majd egy famozsár segítségével porrá őrölték. A 19. századra ipari méreteket öltött a paprikatermesztés Magyarországon. Egyre jobban tudták befolyásolni a termék csípősségét, és egyre több őrlőmalom is létrejött, hogy ki tudják szolgálni az ország igényeit. Ha Önnek is elfogyott otthon a paprika, nézzen körül a Házi Arany kínálatában!

Véleményvezér

Kormányváltás lesz Csehországban, de Ukrajna támogatása marad

Kormányváltás lesz Csehországban, de Ukrajna támogatása marad 

Babis célja egypárti kormány létrehozása, amelyet más pártok kívülről támogatnának.
Hadházy Ákos szerint luxusutakra jártak a köztévé vezetői az adófizetők pénzéből

Hadházy Ákos szerint luxusutakra jártak a köztévé vezetői az adófizetők pénzéből 

Az adófizetők pénze könnyen vihető préda.
Egy magyar szervezet is részt vett egy olyan gyűlésen, amelynek célja az Orosz Birodalom helyreállítása

Egy magyar szervezet is részt vett egy olyan gyűlésen, amelynek célja az Orosz Birodalom helyreállítása 

Az Orosz Birodalom helyreállítása sok ember álma Keleten.
Fellélegeztek Európában, buktak az oroszbarátok

Fellélegeztek Európában, buktak az oroszbarátok 

EU-párti győzelem a moldovai választásokon.
Török Gábor előkapott egy dokumentumot, amikor Orbán Viktor egy politikustársa nemi identitásán élcelődött

Török Gábor előkapott egy dokumentumot, amikor Orbán Viktor egy politikustársa nemi identitásán élcelődött 

Elfajzott-e a Fidesz, ez a kérdés uralja a közbeszédet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo