hirdetés

Látják a főnökök a rugalmas munka előnyeit, mégsem használják

Bár számtalan munkaadó tisztában van azzal, hogy a rugalmas munkahely a személyes teljesítményre jótékony hatással van, sokan valójában mégsem támogatják azt - derül ki az Epson friss, a témát vizsgáló kutatásából.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Magyarországon már alig minden tizedik munkavállaló (9%) tölti munkaidejének teljes részét kizárólag irodai környezetben.  És bár számtalan munkaadó tisztában van azzal, hogy a rugalmas munkahely a személyes teljesítményre jótékony hatással van, negyed részük (25%) még mindig nem támogatja azt - derül ki az Epson friss kutatásából. Ez a munkaadók megközelítésében erős kontrasztot feltételez.

Ezért félnek a vezetők a távmunkától
Más kutatások is alátámasztják, hogy a munkavállalók egyértelműen imádnák a távmunka lehetőségét és úgy tűnik, a cégek is kezdik látni az előnyöket. Vagy csak a kivételezetteknek van lehetőség? És mitől félnek a menedzserek?
A felmérés rávilágít, hogy a hazai munkavállalók 53%-a rendszeresen dolgozik otthonról – 26%-uk legalább egy vagy két napot hetente, valamint további 25% heti három vagy négy napot.  De míg egyes munkaadók támogatják a rugalmas munkavégzést – sőt a munkavállalók 22%-a kijelentette, hogy már kijelölt íróasztala sincsen – másoknak továbbra is fenntartásai vannak ezzel a kapcsolatban.   A megkérdezett alkalmazottak huszonöt százaléka állítja, hogy a szervezet, amelynél dolgozik, nem engedélyezi az otthonról való munkavégzést.  A válaszadók 34 százaléka szerint pedig a munkaadó elfogadja, hogy a rugalmas munkavégzés előnyökkel jár, de valójában nem támogatja azt.

A távmunka mint juttatás

Fábián Miklós, az Epson Magyarország kereskedelmi vezetője úgy fogalmazott: „Lehet, hogy nem minden szervezet áll készen, hogy ezeket a változásokat beépítse a munkaszervezésébe, de az biztos, hogy komoly kihívások elé állítja a cégeket, hiszen 2017-re a toborzás is versenyszelleművé vált úgy Európa szerte, mint idehaza. A vállalatok 59%-a elhatárolódik attól, hogy a rugalmas munkavégzést a munkavállalói juttatások közé beépítse, ami a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben hátrányt jelent, mivel egyre nehezebb megfelelő jelölteket találni a régióban.”

Kép:Pixabay

A rugalmas munkavégzés vonzerejének mélyebb okait kutatva az eredmény a következő: A válaszadók 36%-a szerint az, hogy otthonról dolgozik, a munka és a magánélet közötti egyensúlyt megfelelően alakítja. Továbbá, kulcsfontosságú az alkalmazottak megtartásában az, amit 34%-uk megjegyez: ha otthonról dolgoznak, a munkanapjaik rövidebbé válnak az ingázási idő kiküszöbölésével.

De nem csupán a munka és a magánélet közötti egyensúly javul a rugalmas munkavégzésnek köszönhetően; a munkavállalók 33%-a az irodán kívüli munka eredményeképpen sokkal inkább tud egy adott feladatra koncentrálni. A válaszadók negyvenhét százaléka kijelentette, hogy hatékonyság szempontjából optimális, amikor hetente egy vagy két napot otthonról dolgoznak, és 42% egyetért azzal, hogy a legjobb teljesítményt is ekkor nyújtják.

Állás? Nem kell, csak munkát akarok
Észrevette már, hogy mostanában mintha folyamatosan csúcsforgalom lenne? Mit csinál ennyi ember az utcán, a nap közepén? Senki nem dolgozik? Dehogynem. Csak nem úgy. A szabadúszók gazdasága a PwC előrejelzése szerint 2020-ra 43 milliárd fontos (közel 49 milliárd eurós) iparág lesz.
A technológia is hiányzik

A megkérdezettek jelentős része, 42% már profitált abból, hogy otthonról dolgozott, mégis úgy tűnik, az irodán kívüli munkavégzést akadályozó tényezők továbbra is fennállnak ahelyett, hogy a „home office” mindenki számára elfogadottá válna. Gyakran ennek oka az olyan technológiai megoldások hiánya, amelyek segítségével támogatható a rugalmas munkakörnyezet kialakítása, ugyanis a munkaadók mindössze 14%-a segíti elő távértekezleti és interaktív technológiákkal, hogy az alkalmazottak otthonról dolgozzanak. Pedig a megfelelő eszközök biztosítása alapvető feltétele annak, hogy a munkavállalók bárhonnan elvégezhessék feladataikat.

Az úgynevezett „gig gazdaság” térnyerésével, egy olyan környezetben, amelyben az ideiglenes pozíciók sokkal gyakoribbak (ld. keretes írásunkat), a dolgozók önállóan kezelik feladataikat és egyszerre több szervezet számára vannak rövid távú kötelezettségeik, az állandó munkaerő rugalmasabb alkalmazása fog elterjedni. Bár a „gig gazdaság” az európai régión belül sem  minden országban fejlődött még ki ugyanolyan mértékben, az új generáció alkalmazásával a munkavállalással, valamint a munka és a magánélet egyensúlyával szemben támasztott elvárások is változnak.

Ahogyan a „bárhonnan lehet dolgozni” elve terjed, és a földrajzi távolságokon és határokon átívelő kollaboráció is egyre nagyobb teret hódít azáltal, hogy az otthonról dolgozók és az irodában lévők egyszerűen kapcsolatba tudnak lépni egymással, a változásokat elősegítő technológiák várhatóan minden menedzser eszköztárának lényeges elemeivé válnak majd.

 

hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo