Külföldi főnök: kiben bízhatunk, és kiben nem?

Napjainkban egyre természetesebb mind a munkavállalók, mind az üzleti élet szereplői körében, hogy nemzetközi érdekeltségű munkáltatóval és partnerekkel dolgoznak. A cégek megbízhatósága azonban óriási szórást mutat a tulajdonosok országának függvényében.

Problémás cégek természetesen vannak szép számmal a tisztán hazai érdekeltségű és nemzetközi hátterű cégek körében is, és egy-egy céget nem lehet megítélni önmagában a tulajdonosok alapján. A statisztikák azonban azt mutatják, hogy egyes országokhoz köthető cégek jóval problémásabbak az átlagnál.

„A cégbírósági adatok között a 33 leggyakrabban előforduló országhoz tartozó cégeket vizsgálva azt tapasztaltuk, hogy az ukrán, a szerb és a suriname-i cégek a legproblémásabbak. Az ilyen hátterű cégeknek több mint 10 százaléka áll jelenleg is felszámolási eljárás alatt” – mondja Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs vezetője.

Kép: PP

TOP 5 felszámolási arány a tulajdonos országának függvényében (Opten)

  • Ukrajna 13,24%
  • Szerbia 11,69%
  • Suriname 11,27%
  • Horvátország 8,84%
  • Románia 8,74%
Kevesebben buknak be, de akik igen, azok gyorsan
Egyre kevesebb cég felszámolására kerül sor, de egyre gyorsul a hatósági eljárás. Ugyanakkor minden évben vállalkozások ezrei tűnnek el nyomtalanul, adósságokat és hitelezőket hagyva maguk után.
Maga a nemzetközi háttér önmagában nem minősít, sőt egyes országokhoz kötődő cégek jóval a hazai átlag előtt járnak a legtöbb mutató tekintetében. Míg a problémás cégek körében a szomszédos országokhoz tartozó tulajdonosok a felülreprezentáltak, addig a megbízható cégek tulajdonosai többnyire Nyugat-Európából kerülnek ki.

5 legalacsonyabb felszámolási arány a tulajdonos országának függvényében

  • Lengyelország 2,45%
  • Hollandia 2,52%
  • Franciaország 2,57%
  • Csehország 2,68%
  • Németország 2,78%
A cégek vizsgálatának egy másik jól megfogható fokmérője a cégek életkora. Egy adott szegmenst vizsgálva, magas fluktuáció esetén az átlagos életkor nem változik, vagy akár csökken is, míg stabil környezet esetén az átlagos életkor stabilan növekszik. Míg az osztrák és német érdekeltségű cégek körében a vállalkozások jelenlegi átlagos életkora 14 év, addig a szomszédos országok tekintetében ugyanez a mutató alig 6-7 év. „Kivételek azért mindig vannak, és egy cég minősítése nagyon sok tényezőn múlik, de nagy általánosságban ezek a számok is azt mutatják, hogy idehaza a nyugat-európai hátterű cégek inkább tekinthetők stabil partnernek” – mondja az Opten szakértője.

Van egy ország azonban, amely egy nagyon fontos mutató tekintetében még Ausztriát és Németországot is megveri, ez pedig nem más, mint Hollandia. Igaz, hogy csak 1500 holland érdekeltségű cég van ma Magyarországon, de ezek 20 százaléka eléri az 1 milliárd forintos éves árbevételt, tehát aki Hollandiából Magyarországra jön vállalkozni, az jó eséllyel a legnagyobbak versenyébe száll be.

„Hozomra” nem lehet üzletet alapozni
Egy cég sok kihívással néz szembe működése során, ezek közül az egyik legveszélyesebb – amellyel szinte minden cég találkozik – a nem fizető ügyfelek. A szerencsés cégek ügyfelei időben vagy a határidőt csupán pár nappal lekésve fizetnek, de egy vállalkozást a szerencsére alapozni nem lehet.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo