Kis forgalom, nagy haszon

Nem feltétlenül nélkülözhetetlen a talpon maradáshoz a tömeges értékesítés. Léteznek olyan igencsak jól működő butikok, melyek tulajdonosai akkor sem kezdenek aggódni az üzlet jövőjéért, ha olykor napi egy-két terméket sikerült értékesíteni – vagy esetleg annyit sem.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A recept pofonegyszerű: az igencsak nagy árrés meghatározása. Ami viszont nem annyira egyszerű, az a marketingesek feladata: elérni, hogy a fogyasztók zokszó nélkül megadják a kért összeget. A luxuscégek specialitása a kiemelkedő profit, az eladási ár az előállítási ár sokszorosa. Bármilyen rossz is a gazdaság helyzete, valakinek mindig jól megy. Paradox módon ezért sok szempontból biztosabb piac luxusholmikat árulni, mint kenyeret. (Tavaly a luxus még drágább lett, mint korábban volt – és ez nem csak a hétköznapi emberek „alacsony perspektívájából” tűnik így.)

A jó marketing és jó minőség a feltétele egy termék, egy márka luxuskategóriába tartozásának. A jó minőség szükségessége megkérdőjelezhetetlen – persze valójában nemcsak a luxus kategóriában, de itt aztán végképp. Ez az alap ahhoz, hogy létrehozható legyen a kívánatos imázs. Egyrészt rossz terméket senki nem vesz meg másodszor, de az is valószínű, hogy terjeszteni fogja, csalódott a vásárlás után. Tehát a jó minőség alap, ez azonban nem jelenti azt, hogy a minőség is annyival többszöröződik, mint amennyit az árkülönbség mutat. Pedig a luxustermékek ára a sokszorosa a normál kategóriába tartozókénak.

Persze azért lehetnek különbségek, például egy divatcikk esetében az anyagok minőségében, vagy éppen abban, hogy kézzel varrta valaki az adott terméket. De még ez sem indokolja a sokszorosan magasabb árat.

Kép: PP-archív

Ezt Zámbó Márta marketingszakértő is így látja, aki szerint a luxust választó emberek minden egyes vásárlás alkalmával az imázsért fizetnek. A luxustermék nemcsak egy szükséglet kielégítése, hanem státuszszimbólum, amely kiemel a tömegből.

– Ha valaki  méregdrága terméket választ, azt az illúziót élvezi, hogy ő is abba a körbe tartozik, amelyik ezt vásárolja.

Ebben a fogyasztói szegmensben a termék mellé társuló juttatások gyakran fontosabbak, mint maga az ár. A vásárlók nem egyszerűen egy terméket akarnak, hanem az élményt, ami az adott márkához kapcsolódik. A különleges fogyasztói élmény a luxusmárkákat vásárlók körében elvárás, így a topcégek egészen különleges megoldásokkal próbálják magukhoz láncolni a vevőket.

Kitűnni feltűnés nélkül
Vége a logók uralmának a luxusiparban – legalábbis az „érett” piacokon – az elemzések szerint. Ezt semmi sem bizonyíthatja jobban, mint hogy a logójából divatikont kreáló LV is továbblépett a jól bevált mintán. A márkák persze nem mondanak le arról, hogy messziről is látható legyen, ki mit visel. A kultikus betűk helyett most utánozhatatlan formákkal vagy anyagokkal és felületekkel azonosítják magukat. Újdonság az is, hogy a legmagasabb szinteken is legitimmé vált a mix&match, vagyis a luxustermékek keverése a mindennapi „fast fashion”darabokkal.
Ez a vevőkör megszokta a fényűző kiszolgálást, csomagolást, a bolt lenyűgöző dizánját. A patinás névnek is komoly szerepe van a luxuscikkek státusszimbólum mivoltában, a termékek árában azok az évtizedek – gyakran évszázadok – is számszerűsíthetők, amelyek fényessé tették a nevet. A luxuskategóriában a „csomag” része a lélegzetelállító csomagolás, amin bizony nem spórolnak, az eladók elegáns megjelenése és nem utolsósorban az, ahogyan viszonyulnak a vevőkhöz.

Magyarországról Zámbó elmondta: teljesen mértékben alkalmas terület arra, hogy a felső kategóriát képviselő márkáknak piacot biztosíthasson. A tapasztalatok szerint a hazai luxusbutikok vásárlói nagy része külföldről érkezik, igaz, ez nem jelenti azt, hogy vendégeink eleve vásárlás céljából keresnek fel bennünket, vagy ha már egyszer úgyis itt nyaralnak, egyúttal megnézik a készletet is. Azt mindenesetre mi, magyarok is jó eséllyel átélhetjük, hogy ha benyitunk egy ilyen üzletbe, az eladó angol vagy német nyelven köszönt bennünket. Nemrég munkatársunkat nézték brit turistának, majd zavartan elnézést kértek, és készségesen bemutatták a kínálatot. A rövid beszélgetés során elmesélték, sok kíváncsiskodó tér be hozzájuk, a velük való foglalkozást üzleti szempontból pedig akár időpocsékolásnak is tekinthetnék, de nem teszik. Sok fiatal lány csak azért tér be, hogy legalább a szalon tükrében láthasson magán bundát vagy márkás divatcikket. A körítés sem akármilyen: a „fílingturistára” még fel is segítik a felöltőt, így a nép egyszerű lánya is királynőnek érezheti magát, vagy akár egy ünnepelt filmcsillagnak. Az a körülmény, hogy a termékek még azokat is érdeklik, akiknek nem nagyon van esélye azokat megvásárolni, növeli a márka varázsát.

Az ilyen típusú termékek marketingje biztosan nem a termékelőnyökre koncentrál. Bár a luxusautók jól gyorsulnak, nem ezt fogjuk látni a hirdetésben, inkább elegáns férfiakat és nőket, esetleg tüzes lángnyelveket, hogy érezzük a kocsi „bestialitását”. A márkák személyiségjegyeket sugároznak, a vásárlók pedig annak alapján döntenek, hogy melyiket érzik közelebb magukhoz. Ezekben az esetekben nem a valóság és az előnyök pontos bemutatása a lényeg, hanem az álmok, illúziók, amelyeket a termék életre kelt. A módszer tulajdonképpen bármilyen termékkategória esetében működhet.

K. & G. 

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo