Kft. hárommilliós törzstőkével? Van más megoldás!

Egy kezdő vállalkozásnak gondot okozhat az új Ptk.-ban meghatározott magasabb törzstőke-követelmény. A Piac & Profit szakértője szerint viszont van egyszerűbb és olcsóbb megoldás is!

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

2014. március 15-én hatályba lépett az új Polgári törvénykönyv, amely a több mint fél évszázadot szolgált régi törvény helyébe lép. Az új jogszabály egy sor olyan változást hoz, amelyek a gazdasági élet szereplőit húsba vágóan érintik.

Itt van mindjárt a korlátolt felelősségű társaságok törzstőkéje. A korábbi szabályok szerint kft.-t már 500 ezer forint törzstőkével lehetett alapítani. Az új szabály szerint azonban 2014. március 15-től kezdve a törzstőke nem lehet kevesebb 3 millió forintnál. Ez a szabály mind az új, mind pedig a már működő kft.-kre vonatkozik. A 3 milliós törzstőke befizetésére – ha a társasági szerződés így rendelkezik – ugyan 1 évnél hosszabb határidő is megállapítható, de addig, amíg a teljes 3 milliós törzstőke nincs befizetve, a társaság a tagoknak osztalékot nem fizethet, sőt a tagok a még be nem fizetett törzstőkéjük erejéig a magánvagyonukkal is felelősek a társaság tartozásaiért.

Hogyan kell törzstőkét emelni?
A 2014. március 15-ét követően alapított új kft.-knek ennek az emelt összegű törzstőkének kell megfelelniük. A már működő társaságoknak kétéves türelmi idő áll rendelkezésére a tőkeminimum biztosítására, azaz legkésőbb 2016. március 15-éig kötelesek megemelni a törzstőkéjüket hárommillió forintra. Fontos ugyanakkor, hogy az emelésnek a társasági szerződés az új Ptk. hatálybalépése utáni első (bármilyen egyéb okból bekövetkező) tartalmi módosításakor meg kell történnie.
Ugyanakkor egyes szakértői vélemények szerint a tőkeemelés megkezdésének kell csak megtörténnie az adott dátumig, vagyis elvileg akár 1 forint befizetésével is eleget tehetünk a jogszabályi követelményeknek úgy, hogy a teljes összeg befizetésére további haladékhoz juthatunk.
Most akkor korlátlan vagy korlátolt felelősség?

Könnyen belátható tehát, hogy az új Ptk. rontja a kezdő vállalkozók piacra lépésének feltételeit, és szembemegy azzal a – szerintünk is helyes – korábbi irányzattal, amely a szerint minimális jegyzett tőke szándékosan alacsony legyen, hogy minél egyszerűbben, minél kevesebb adminisztratív és pénzügyi kötöttséggel lehessen új vállalkozást létesíteni. De a már a piacon lévő vállalkozásoknak még ennél is nagyobb fejfájást okoz majd az új jogszabály: honnan teremtsék elő azt a 2.5 milliót, ami a tőkepótláshoz elengedhetetlen? Mert amíg nincs 3 milliós törzstőke, addig nincs osztalék se, van azonban korlátlan felelősség. Mármint egy korlátolt felelősségű társaságban. Tetszenek érteni, ugye? Röviden: a hazai jogalkotás újabb csúcsteljesítményével, egy igazi mesterművel állunk szemben.

A megoldás

Szerencsére van ésszerű és minden szempontból jogszerű alternatívája a magyar kft.-nek, s ez a külföldi cég magyarországi fióktelepe. A külföldi székhelyű vállalkozások magyarországi fióktelepeiről és kereskedelmi képviseleteiről szóló 1997. évi CXXXII. törvény teszi lehetővé, hogy a külföldön regisztrált vállalkozások itthon fióktelepet létesítsenek, és ennek keretei között tevékenykedjenek a magyar piacon. A fióktelep vállalkozási belföldi tevékenységére és piaci magatartására a belföldi székhelyű vállalkozásokra vonatkozó szabályok az irányadók. Ez azt jelenti, hogy fióktelepként, mindenféle korlátozás nélkül, pontosan ugyanazokat a tevékenységeket gyakorolhatják a vállalkozók, méghozzá pontosan ugyanúgy, mintha ezt egy magyar kft. keretei között tennék. A nem mellékes különbség az, hogy mindezt 3 milliós törzstőke befizetése nélkül, sokkal gyorsabb és rugalmasabb eljárási szabályok mellett, olcsóbban és mégis szabályosan tehetik.

Kép: Pixabay

Lehetséges ez? – kérdezhetik. Igen, lehetséges.

A megoldás egy Angliában bejegyzett ltd. és ennek magyarországi fióktelepe. Az angol társasági törvény szerinti limited company többé-kevésbé megfelel a magyar korlátolt felelősségű társaságnak. Mivel az angol társasági törvény a ltd. alapítását nem köti a magyarhoz mérhető, magas összegű jegyzett és ténylegesen befizetendő tőkéhez, a társaságalapítás online és rendkívül egyszerűen, akár 100 GBP jegyzett tőke befizetésével, 1-2 napon belül megoldható. A pár nap alatt létrehozott angol ltd. ezután maga dönt arról, hogy fióktelepet létesít Magyarországon. Ezt az egyszerű társasági határozattal létrehozott fióktelepet a magyarországi székhelye szerinti cégbíróság nyilvántartásba veszi, cégjegyzékszámot, valamint magyar és közösségi adószámot kap, és már kezdheti is a gazdasági tevékenységét. Ugyanúgy, mint ha sokkal drágábban és bonyolultabban magyar kft.-t hoztak volna létre. (Az angol ltd. nem köteles tényleges gazdasági tevékenységet kifejteni az Egyesült Királyságban, de ezt természetesen megteheti, ha így kívánja.)

Fontos szabályok

A magyarországi fióktelepnél akárhány alkalmazott dolgozhat, ezek számára vagy állampolgárságára nézve semmilyen korlátozás nincs. Az alkalmazottak az angol ltd. alkalmazásában állnak, felettük a munkáltatói jogokat a fióktelep vezetője – nyilván az angol cég magyar tulajdonosa – gyakorolja. A munkaviszonyokra a Munka törvényköve az irányadó, és a munkajövedelmekre – magyarországi munkavégzés esetén – az itthoni bérszámfejtési és adózási szabályokat kell alkalmazni.

Fontos szabály, hogy a fióktelep tartozásaiért – hiszen ennek Magyarországon befizetett tőkéje nincs – az angol ltd. tartozik teljes anyagi felelősséggel. Tekintettel azonban arra, hogy ez utóbbi maga is korlátolt felelősségű társaság, ez is csak a saját jegyzett, adott esetben 100 angol fontos tőkéje erejéig lehet felelős. Az angol ltd.-et alapító magyar természetes vagy jogi személy bárhol fellelhető vagyonára ilyen esetben sem terjed ki a kezesi felelősség.

Érdemes tehát egy magyar kft. bejegyzésével vesződni, 3 milliós törzstőkét, és magasabb cégeljárási illetéket fizetni? Szerintünk nem. Gyorsabb, olcsóbb, korszerűbb egy angol ltd. magyarországi fióktelepének keretei között végezni ugyanezt a gazdasági tevékenységet, legyen az család által működtetett sarki kisbolt, étterem, páremberes szolgáltató vállalkozás, középüzem vagy akár igazi nagyüzem. Számos Magyarországon jól ismert nagyvállalat is ebben a jogi formában működik, ilyen pl. a CitiBank, a TESCO Personal Finance, a Swietelski, a STRABAG, az AEGON és még néhány száz másik. Ne feledkezzünk el egy másik szempontról sem: ez pedig a presztízs és a nemzetközi rugalmasság.

Egy fontos dolgot alá kell húznunk: mindez teljesen jogszerű és tisztességes, sehol semmi off shore-ozás. Se trükk, se jogászkodás, se csűrés, se csavarás. Semmi egyébről nincs szó, mint arról, hogy az intelligens és nyitott vállalkozó él azokkal a lehetőségekkel, amelyeket az unió biztonságos jogi környezete nyújt a számára.

Gondolja meg Ön is: provinciális marad, és ragaszkodik a drága és nehézkesen alapítható, jó öreg magyar kft.-hez, vagy halad a korral, él a lehetőséggel és a korszerű, olcsón és gyorsan létrehozható gazdálkodási formát választja-e? A sikeres vállalkozók mindig is az előremutatót, a korszerűt keresték. Tegye ezt Ön is!

dr. Szlávnits László ügyvéd www.szlavnits.hu/ltd

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo