hirdetés

Jön a nagy bankkártya bumm

Robbanásszerű növekedést hozhat a bankkártya elfogadás területén a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által indított támogatási program. A költségek csökkentése fontos elem a készpénzmentes fizetés terjedésében, de segít a jövedéki törvény változtatása is. A bankkártya elfogadás egyre inkább nélkülözhetetlen a kereskedelemben, a kérdés csak az, mennyit kell rá költenie a cégeknek.
hirdetés

A K&H szakértői szerint a 90-es évek óta nem volt olyan robbanásszerű növekedés a bankkártya-elfogadó terminálok kiépülésében, mint ami idén várható. A jelenlegi mintegy 100.000 elfogadóhely 30.000 új terminállal bővülhet a 2,4 milliárd forintos támogatási keret felhasználásával. A cégek részéről felmerülő évről évre növekvő igény így felgyorsult ütemben valósulhat meg.

Csak bizonyos összeg felett

Előfordul, hogy a kereskedők vélt költségek miatt bizonyos összeghatárhoz kötik a kártyás fizetés lehetőségét. Ehhez azonban nincs joguk – hívják fel a figyelmet a Bankmonitor szakértői. A bankok üzletszabályzata szerint a kereskedő a bankkártyás fizetést nem kötheti minimum vagy maximum összeghez, a kártyás fizetést a vásárlás értékétől függetlenül köteles elfogadni.

Szintén üzletszabályzatban rögzített például az is, hogy a kereskedő a kártyás fizetésért díjat, költséget vagy egyéb fizetési kötelezettséget nem számíthat fel. Arról nem is beszélve, hogy a kártyabirokosok diszkriminációja a készpénzzel fizetőkkel szemben a kártyatársasági szabályok szerint is tilos. Ha a terminált kibocsátó bank ilyesmiről szerez tudomást, felszólíthatja a kereskedőt a változtatásra, de végső esetben akár szerződést is bonthat vele.

Magyarországon a kettős bankrendszer kiépülésével a 90-es években jelentek meg a bankkártya-elfogadó helyek, majd az elmúlt több mint 20 évben több mint 100.000 terminál került használatba. „A Nemzetgazdasági Minisztérium tavaly decemberben 2,4 milliárd forint támogatási keretet allokált új terminálok kiépítésére, ami az elmúlt 20 év legnagyobb ilyen irányú fejlesztése lesz a piacon, és igen látványos, 25-30%-os növekedést eredményezhet idén az elfogadóhelyek számában” – mondta el Országh Mihály, a K&H Kkv disztribúció vezetője.

Ki támogatható?

A jelenlegi támogatási keret igénylői között lehetnek új és már működő vállalkozások is, kitétel azonban, hogy csak olyan elfogadóhelyen vehető igénybe a terminálonként 80 ezer forintos vissza nem térintendő támogatás, ahol 2016. december 7. előtt még nem volt elérhető a bankkártya elfogadás, illetve kizárólag olyan berendezésekre, amelyek színes érintőkijelzővel rendelkeznek és egyérintéses fizetési tranzakcióra is alkalmasak.

Jelenleg leginkább a kiskereskedelemben érezhető az egyérintéses kártya elfogadóhelyek iránti igény intenzív növekedése. A szakember szerint az újonnan induló cégek már eleve felmérik, hogy üzletük sikerességéhez, fejlesztéséhez erre a szolgáltatásra is szükség van, így ők sokkal nyitottabbak a bankkártya-elfogadó helyek telepítésére. Most viszont azok a már működő vállalkozások is kedvet kaphatnak, akik eddig vonakodtak.

Az NGM rendelete alapján a szolgáltatóknak legalább a 80 000 forintos támogatás mértékének megfelelő díjcsökkentést és annak biztosítását kellett vállalniuk, hogy az elfogadóhely összességében legfeljebb a bankkártyás forgalom 1 százalékának megfelelő díjat fizet. A támogatásból származó pénzügyi előny az elfogadóhelyeknél jelentkezik, mivel a kisebb forgalmú üzletek ilyen kedvező feltételt nem tudnának kialkudni támogatás nélkül.

Mennyibe kerül az elfogadás?

A legtöbb bank esetében a terminál telepítésének nincs díja, a kereskedőknek viszont havidíjat kell fizetni a későbbiekben a bérleti konstrukcióban használt terminál után. A díj mértéke bankonként és egyedi szerződésenként is változik, sok helyen egy bizonyos szintet meghaladó forgalom után lenullázódik. Szintén a kereskedő forgalmától illetve a tranzakciók darabszámától függ a bankok által felszámított jutalék mértéke. 2015. szeptemberétől rendeletben rögzíti az Európai Unió a kereskedőkre kivetett és a vásárlókra részben áthárított bankközi díjak felső határát. Főszabályként a bankkártyával való fizetéskor a tranzakció értékének maximum 0,2 százalékát lehet majd felszámolni a kereskedőknek, és 0,3 százalékát akkor, ha hitelkártyával történik a fizetés.

Összességében ahhoz, hogy egy-egy kereskedő valóban kalkulálni tudjon, muszáj egyedi ajánlatot kérnie – ha jót akar magának, több banktól is.

Kép:MasterCard

Megéri?

A kártyás fizetés a statisztikák szerint mintegy 30 százalékkal magasabb bevételt jelent, mint a készpénzfizetés és növeli a vásárlások számát is. Az embereket ugyanis nem korlátozza a pénztárcában lévő készpénz, és hajlamosabbak az impulzív vásárlásokra – mondja a POS terminálokat szállító Sonet szakértője. Emellett újabb vásárlókat is hozhat a kártya elfogadás, például a helyi valutával nem rendelkező külföldieket.

A bankkártyás fizetés emellett – főként az érintéssel működő kártyák megjelenése óta – jelentősen gyorsíthatja is a kiszolgálást, ami áttételesen további forgalomnövekedést eredményezhet. Sőt, még biztonsági szempontokat figyelembe véve is előnyös lehet, hiszen a kártyákkal csökken az üzletben lévő készpénz mennyisége, ami a megbízhatatlan alkalmazottak és az esetleges rablások miatt egyaránt előnyös.

A jövedéki törvény is rásegít

Nem csak a támogatásnak köszönhetően bővül majd idén jelentősen a bankkártyát elfogadó üzletek száma. Egy másik szabály életbe lépése is ebbe az irányba hajtja a piacot. A vendéglátó ágazat kifehérítésére tett kormányzati intézkedések (standolástól az online pénztárgépig) következő állomásának tekinthető, hogy a jövedéki termékekért az italnagykereskedőknél kizárólag bankkártyával vagy átutalással fizethetnek az éttermek. A szabály eredetileg 2017. január 1-ről élt volna, egy módosítás után április 1-jétől fizethetnek kizárólag bankkártyával vagy átutalással a kiskereskedelmi partnerek.

„A beérkező igényekből azt látjuk, hogy fokozatosan nő a cégek érdeklődése, de még nem értük el a csúcsot. A befogadott szerződéstől számítva, legalább 10 napos átfutási idővel kell számolni a terminálok kihelyezésére, ezért a jövedéki nagykereskedések számára azt javasoljuk, hogy mindenképpen érdemes a megadott határidő előtt lépni” – hívta fel a figyelmet a szakember.

hirdetés

Véleményvezér

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo