Játékra fel! De komolyan

Ma az emberek az élet minden területén élményekre vágynak. Termékek helyett élményt vesznek, és úgy szeretnek dolgozni, ha motiváltak a munkájukban. Ahhoz, hogy vásároljanak, vagy lelkesen dolgozzanak, meg kell értenünk, hogyan adhatjuk meg nekik ezt az élményt.

Kép: PP archív

A játékokban rejlő hihetetlen erőt már viszonylag régen felfedezte az üzleti szektor. A pontgyűjtő programok, törzsutas-kedvezmények, nyereményjátékok mind valamilyen, a játékban használt motivációs elemet tartalmaznak. „Pontok, szintek, plecsnik, bármerre nézünk” – mondja Farkas Máté, a Games for Business szakértője. A trend áttörése az Y generáció munkahelyeken való megjelenéséhez köthető, a tapasztalatok szerint ugyanis ők könnyebben tanulnak, és a szabályokat is könnyebben fogadják el a játékból ismert keretekkel. Ha a játékelemeket (pontok, szintek, időkeret) és a mechanizmusokat (siker iránti vágy, szerencsefaktor) átültetjük a vállalati működésbe, a minőségbiztosított és kontrollált folyamatokban is megjelenhet a vágyott élmény, így a játékkal járó elkötelezettség is. A módszer célja, hogy játékkal motiváljunk valamilyen játékon kívüli tevékenységet.

Szakértőnk tippjei marketingeseknek

● A pontgyűjtő akciókat mindenki szereti. Az ideális recept: ha összegyűjt valaki X pontot hó végéig, X% kedvezménnyel vásárolhat bármit.

● Használjunk QR kódokat! Helyezzük el a terméken, bármi is az! Ha a vevő leolvassa a kódot, kiderül, hogy nyert-e kedvezményes kupont. A leolvasás élménye izgalmas, a kupon pedig tuti vevőcsalogató.

● Miért ne lehetne egy szerencsekerék a pénztárnál, amit megtekerve a következő vásárlásra kedvezményeket lehet gyűjteni?

A jó játék a célcsoport igényeit veszi figyelembe. Vezetők számára általában a versenyjátékok ideálisak, a csapat erősítéséhez viszont az összefogást díjazó típusok alkalmasabbak. A kreativitás ösztönzésénél pedig a felfedezőjátékok működnek általában a leginkább.

Mára gamificationt – játékosítást –, vagyis a játékok komoly folyamatokban való alkalmazását nagy sikerrel alkalmazzák a fogyasztói és a munkavállalói elégedettség növelésében is. A megváltozott vizualitás, az egyszerű célok, a követhető jutalmazási rendszer és a ranglisták átláthatóvá és érthetővé teszik a vállalati célokat. Olyan fontos területeken is sikerült áttörést produkálni, mint a környezetvédelem vagy az oktatás. Sokkal nagyobb elköteleződést lehetett játékosan kialakítani, mint a hagyományos eszközökkel.

A nagy cégek milliárdokért építenek ki igazán szórakoztató játékokat, de a kkv-knak is tartogat lehetőségeket a gamification. „Lehet, hogy csak egy megállító táblára, Facebook-alkalmazásra vagy éppen valamilyen weboldalbeli változtatásra telik, a lényeg, hogy megoldásunk legyen izgalmas, eredeti, és az emberek beszéljenek róla. A vásárlók értékelni fogják” – mondja Farkas Máté.

Szakértőnk tippjei HR-eseknek

● Minden pozíciónál legyen előre látható és mérhető az előrejutás. Legyen jutalom a „szintek” teljesítésekor. Ha sikerül jól átlátható, mérhető rendszert létrehozni, könnyebb lesz az ellenőrzés: elég ránézni a ranglistára.

● A szimulációs játékok önbizalmat adnak: a dolgozók tét nélkül kipróbálhatják magukat más szerepben.

● Képzéseken és megbeszéléseken a játék segít levetkőzni a gátlásokat, és aktivitásra serkent.

Jó példák a legnagyobbaktól

Az első telefonos alkalmazások között alapította meg Dennis Crowley a Dodgeballt, amelynek a segítségével bejelölhettük egy térképen, hogy hol vagyunk éppen. A Google 2005-ben felvásárolta a céget, azután 2009-ben megszűnt. Eközben Crowley útjára indított egy hasonló, de a felhasználói élményt középpontba helyező szolgáltatást. Pont- és jelvényrendszert, valamint a helyszínek „értékhierarchiáját” hozta létre, amelyek szabályozták a becsekkolások jutalmát. Ez lett a Foursquare, ami mára több mint 70 millió dollárnyi kockázati tőkét vonzott magához, és jelenleg 45 millió felhasználója van.

A világ első számú online aukciós portálja, az eBay működésének kulcseleme a versengés. A licitálók tulajdonképpen versengenek azért, hogy a legjobbak legyenek, és végül legyőzzék „ellenfeleiket”, azaz a többi licitálót. Az eBay gamification stratégiája az eladókat is jutalmazza. Itt olvashat részletesen erről a modellről.

Még hogy nem komoly?!
Jane McGongigal TED előadó számításai szerint az emberiség heti 3 milliárd órát tölt online játékokkal.
Az Entertainment Software Associations felmérése szerint az USA játékosainak átlagéletkora 30 év, tehát korántsem ráérő kamaszokról van szó.
A videojáték-ipar hamarosan nagyobb árbevétellel rendelkezik, mint Hollywood. 2012-ben 66 milliárd dolláros bevételt könyvelhettek el az amerikai játékcégek.
 

 

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo