Itt a bizonyíték: magyarként is elérhető nemzetközi siker

Dobogós helyezést ért el a világ egyik legrangosabb startup versenyének európai döntőjén, és ezzel bejutott az Intel Global Challenge egyesült államokbeli fináléjában a hazai fejlesztésű szőlővédelmi technológia. A SmartVineyard az újabb bizonyíték arra, hogy egy magyarországi startupnak is lehet nemzetközi sikerekről álmodnia.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy startup fejlődésének, dinamizmusának biztosítéka a megfelelő idejű és mértékű tőkebevonás. A lehető legjobb feltételeket kínáló befektetőt megtalálni és meggyőzni pedig senki számára nem egyszerű. Nem véletlen, hogy nagy népszerűségnek örvendenek a speciálisan startupok részére szervezett megmérettetések, melyek rendkívül jó lehetőségeket kínálnak a nemzetközi befektetők előtti bemutatkozásra, valamint elismerések, díjak és jelentősebb pénzösszegek elnyerésére. Minél nevesebb a rendezvényt szervező, támogató nagyvállalat, annál nagyobb a résztvevők száma, illetve a sajtó és a befektetői érdeklődés is. Nem véletlen tehát, hogy a szoftveróriásról elnevezett Intel Global Challenge az egyik legjelentősebb startup rendezvény, melyre évről évre több ezer csapat jelentkezik a sikeres szereplés reményében.

Google méretűvé válhat
Akár Google-méretű céggé nőheti ki magát alig néhány év alatt a Szőlőőrt gyártó QuantisLabs Kft., amennyiben sikerül több millió eurónyi tőkét bevonni nagyon rövid időn belül. Árendás Csaba a Piac&Profit szeptemberi számában – amely szeptember 16-ától kapható az újságárusoknál – megosztja a siker titkát és cége történetét.
Az Intel Business Challenge idei döntőjét szeptember 8–10 között rendezték meg Vilniusban, ahol a jelentkező 4000 csapatból a selejtező során szigorú feltételek alapján kiválasztott 24 startup adhatott számot projektjéről, annak megvalósíthatóságáról és eredményeiről a neves befektetési szakértőkből álló zsűrinek, az Intel vendégeként. A vilniusi döntőn hatalmas elismerést kapott a magyar SmartVineyard™ csapata, akik harmadik helyezésükkel nemcsak Magyarországot, hanem gyakorlatilag Európát is hívatottak képviselni a novemberi egyesült államokbeli döntőn. A szőlőbetegségeket detektáló és előre jelző szenzorhálózat fejlettsége, a cég dinamizmusa nemcsak az üzleti mentorok, hanem a pénzügyi szakemberekből álló zsűri körében is nagy elismerést váltott ki.

A háromnapos vilniusi döntő első napján a mentorálásé, a második napon pedig az elődöntőké volt a főszerep: a zsűri a 24-es mezőnyből választotta ki a kilenc legerősebb, befektetésre leginkább javasolt projektet, amelyeknek az utolsó napon kellett összemérniük tudásukat és üzleti potenciáljukat. A döntőre a nagy presztízsű Life Sciences Baltics tudományos konferencia keretén belül került sor. Nagy volt a tét, hiszen a legjobbnak ítélt öt projekt automatikusan részt vesz a Szilícium-völgyben az Intel Global Challenge nemzetközi döntőjén, ahol már a többi kontinens győzteseivel kell összemérni erejüket. A SmartVineyard™ harmadik helyezést érő prezentációját Árendás Csaba ügyvezető tartotta meg, olyan neves szakemberekből álló zsűri előtt, mint Marcin Hejka, az Intel Capital ügyvezetője, Allan Martinson (MTVP / Polar Ventures) vagy éppen Julie Meyer, az Ariadne Capital ügyvezetője és az EntrepreneurCountry alapítója. Az eredményhirdetést, valamint a rendezvény díjátadóját még aznap este a Litván Operaház és Balettszínház impozáns épületében tartották, ahol a harmadik helyezettnek járó díjat Elvadas Gustas litván gazdasági miniszter, valamint Marcin Hejka adták át a SmartVineyard™ csapatának a több száz résztvevő előtt.

Kép: Piac&Profit/Hatlaczki Balázs

Kétségtelen, a díj és az egyesült államokbeli nemzetközi döntőben való szereplés a lehető legjobbkor jött a SmartVineyard™ számára, több okból is. A sikeres hazai startup jelenleg befektetőket keres, a vilniusi finálé (és várhatóan az Intel Global Challenge is) kiváló lehetőséget kínál az ilyen jellegű üzleti kapcsolatok kiépítésére. Másrészt a harmadik helyezés elnyerése a nívós Intel Business Challenge megmérettetésen kiválóan jelzi, hogy a cég által kijelölt termékfejlesztési elképzelések, a megvalósítani kívánt üzleti modell, az értékesítési és marketingstratégiák mind átgondoltak, jól megfogalmazottak, és várhatóan további szép sikerekhez fogják juttatni a SmartVineyard™ csapatát a jövőben is.

A technológia

Maga a SmartVineyard™ technológia nemcsak hazánkban, de világszerte is egyedülálló. A szőlőföldekre telepített készülékek precíziós szenzorok segítségével mérik azokat az időjárási, mikroklimatikus paramétereket, amelyek szerepet játszanak az egyes szőlőbetegségek kialakulásában és terjedésében. A készülékben lévő GSM kártya feltölti a mért adatokat a szerverre, ahol algoritmusok és matematikai modellek segítségével a rendszer kiszámolja a fertőzés adott területen való kialakulásának valószínűségét. A szőlész szakember pedig a saját webes felületén keresztül tudja figyelemmel kísérni a szőlőjében lévő fertőzéseket. A technológia népszerűségét mi sem jelzi jobban, mint hogy olyan neves használói vannak, mint például a Gere Tamás és Zsolt Pincészet, Bock Pincészet, Dula Szőlőbirtok, Szent Gaál Pincészet, Pannonhalmi Apátság Pincészet, Varsányi Pincészet vagy a Tringa Borpince.

 

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo