Itt a bizonyíték: magyarként is elérhető nemzetközi siker

Dobogós helyezést ért el a világ egyik legrangosabb startup versenyének európai döntőjén, és ezzel bejutott az Intel Global Challenge egyesült államokbeli fináléjában a hazai fejlesztésű szőlővédelmi technológia. A SmartVineyard az újabb bizonyíték arra, hogy egy magyarországi startupnak is lehet nemzetközi sikerekről álmodnia.

Egy startup fejlődésének, dinamizmusának biztosítéka a megfelelő idejű és mértékű tőkebevonás. A lehető legjobb feltételeket kínáló befektetőt megtalálni és meggyőzni pedig senki számára nem egyszerű. Nem véletlen, hogy nagy népszerűségnek örvendenek a speciálisan startupok részére szervezett megmérettetések, melyek rendkívül jó lehetőségeket kínálnak a nemzetközi befektetők előtti bemutatkozásra, valamint elismerések, díjak és jelentősebb pénzösszegek elnyerésére. Minél nevesebb a rendezvényt szervező, támogató nagyvállalat, annál nagyobb a résztvevők száma, illetve a sajtó és a befektetői érdeklődés is. Nem véletlen tehát, hogy a szoftveróriásról elnevezett Intel Global Challenge az egyik legjelentősebb startup rendezvény, melyre évről évre több ezer csapat jelentkezik a sikeres szereplés reményében.

Google méretűvé válhat
Akár Google-méretű céggé nőheti ki magát alig néhány év alatt a Szőlőőrt gyártó QuantisLabs Kft., amennyiben sikerül több millió eurónyi tőkét bevonni nagyon rövid időn belül. Árendás Csaba a Piac&Profit szeptemberi számában – amely szeptember 16-ától kapható az újságárusoknál – megosztja a siker titkát és cége történetét.
Az Intel Business Challenge idei döntőjét szeptember 8–10 között rendezték meg Vilniusban, ahol a jelentkező 4000 csapatból a selejtező során szigorú feltételek alapján kiválasztott 24 startup adhatott számot projektjéről, annak megvalósíthatóságáról és eredményeiről a neves befektetési szakértőkből álló zsűrinek, az Intel vendégeként. A vilniusi döntőn hatalmas elismerést kapott a magyar SmartVineyard™ csapata, akik harmadik helyezésükkel nemcsak Magyarországot, hanem gyakorlatilag Európát is hívatottak képviselni a novemberi egyesült államokbeli döntőn. A szőlőbetegségeket detektáló és előre jelző szenzorhálózat fejlettsége, a cég dinamizmusa nemcsak az üzleti mentorok, hanem a pénzügyi szakemberekből álló zsűri körében is nagy elismerést váltott ki.

A háromnapos vilniusi döntő első napján a mentorálásé, a második napon pedig az elődöntőké volt a főszerep: a zsűri a 24-es mezőnyből választotta ki a kilenc legerősebb, befektetésre leginkább javasolt projektet, amelyeknek az utolsó napon kellett összemérniük tudásukat és üzleti potenciáljukat. A döntőre a nagy presztízsű Life Sciences Baltics tudományos konferencia keretén belül került sor. Nagy volt a tét, hiszen a legjobbnak ítélt öt projekt automatikusan részt vesz a Szilícium-völgyben az Intel Global Challenge nemzetközi döntőjén, ahol már a többi kontinens győzteseivel kell összemérni erejüket. A SmartVineyard™ harmadik helyezést érő prezentációját Árendás Csaba ügyvezető tartotta meg, olyan neves szakemberekből álló zsűri előtt, mint Marcin Hejka, az Intel Capital ügyvezetője, Allan Martinson (MTVP / Polar Ventures) vagy éppen Julie Meyer, az Ariadne Capital ügyvezetője és az EntrepreneurCountry alapítója. Az eredményhirdetést, valamint a rendezvény díjátadóját még aznap este a Litván Operaház és Balettszínház impozáns épületében tartották, ahol a harmadik helyezettnek járó díjat Elvadas Gustas litván gazdasági miniszter, valamint Marcin Hejka adták át a SmartVineyard™ csapatának a több száz résztvevő előtt.

Kép: Piac&Profit/Hatlaczki Balázs

Kétségtelen, a díj és az egyesült államokbeli nemzetközi döntőben való szereplés a lehető legjobbkor jött a SmartVineyard™ számára, több okból is. A sikeres hazai startup jelenleg befektetőket keres, a vilniusi finálé (és várhatóan az Intel Global Challenge is) kiváló lehetőséget kínál az ilyen jellegű üzleti kapcsolatok kiépítésére. Másrészt a harmadik helyezés elnyerése a nívós Intel Business Challenge megmérettetésen kiválóan jelzi, hogy a cég által kijelölt termékfejlesztési elképzelések, a megvalósítani kívánt üzleti modell, az értékesítési és marketingstratégiák mind átgondoltak, jól megfogalmazottak, és várhatóan további szép sikerekhez fogják juttatni a SmartVineyard™ csapatát a jövőben is.

A technológia

Maga a SmartVineyard™ technológia nemcsak hazánkban, de világszerte is egyedülálló. A szőlőföldekre telepített készülékek precíziós szenzorok segítségével mérik azokat az időjárási, mikroklimatikus paramétereket, amelyek szerepet játszanak az egyes szőlőbetegségek kialakulásában és terjedésében. A készülékben lévő GSM kártya feltölti a mért adatokat a szerverre, ahol algoritmusok és matematikai modellek segítségével a rendszer kiszámolja a fertőzés adott területen való kialakulásának valószínűségét. A szőlész szakember pedig a saját webes felületén keresztül tudja figyelemmel kísérni a szőlőjében lévő fertőzéseket. A technológia népszerűségét mi sem jelzi jobban, mint hogy olyan neves használói vannak, mint például a Gere Tamás és Zsolt Pincészet, Bock Pincészet, Dula Szőlőbirtok, Szent Gaál Pincészet, Pannonhalmi Apátság Pincészet, Varsányi Pincészet vagy a Tringa Borpince.

 

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo