Így kerüljük el az inkasszót!

Ha nem fizeti ki a megrendelést néhány nagyobb ügyfél, az már elég ahhoz, hogy egy kisebb vállalkozást padlóra küldjön. De legalábbis átmenetileg fizetésképtelenné tegye. Könnyen és viszonylag gyorsan fel lehet halmozni jókora adósságot. A legveszélyesebb ezek közül a bér, járulék, áfa és egyéb adónemekeben történő tartozás. Az adóhatóság nem viccel, néhány napon belül inkasszál. Íme néhány tanács, hogy ne kerüljünk ilyen helyzetbe.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az inkasszó a tartozás kiegyenlítésének egyik beszedési módja, amelynek oka lehet adóhátralék, büntetés, bírság, vagy rendezetlen banki törlesztés. Ennek értelmében a végrehajtási eljárást hatósági átutalási megbízás kiadásával indítják meg. Sokszor az inkasszóból tulajdonképpen csak annyit látunk, hogy nem tudunk utalni a bankszámláról és a beérkező bevételek sem növelik az egyenleget. Sok esetben csak ekkor szembesülnek az inkasszóval, tehát nem biztos, hogy előzetesen tudtak róla. Jó, ha tudjuk egy inkasszó egy szolgáltatás, amelyet az adóhivatal - akaratunk ellenére nyújt - ezért szolgáltatási díjat számol fel. (Az inkasszó nem csak a hatóság eszköze - megállapodhatunk ilyen fizetési módban a vevőinkkel is, jót tesz a cash flownak!)

A legnagyobb mozgástérrel az adóhatóság rendelkezik, ugyanis ha a fennálló kötelezettségét az adózó nem fizette meg annak esedékességéig, a NAV előzetes értesítés nélkül megkezdheti a végrehajtást. E során a számlavezető bank köteles ezt teljesíteni a végrehajtható okirat csatolása nélkül, sőt, köteles azt kiterjeszteni minden bankszámlára, illetve lekötött betétre egyaránt. A több bankszámla fenntartása tehát nem megoldás az inkasszó elkerülésére - hívja fel a figyelmet az Ark Consulting.  Ez nem okoz problémát a hivatal munkatársai számára – miután a gazdasági társaságok bankszámlanyitásra, illetve azok bejelentésére kötelezettek -, hiszen így bármikor rendelkezhetnek felettük.

Miért inkasszál leggyakrabban a NAV?
  • fizetési kötelezettségek elmulasztása (áfa, szja, járulékfizetés)
  • megállapított adóhiány meg nem fizetése
  • mulasztási bírság meg nem fizetése
Ha a számlán nincs elég fedezet, a bankok a fedezet biztosításáig, de maximálisan 35 napig függőben tartják az inkasszót, így biztosítva a tartozás kiegyenlítését. Amennyiben ez idő alatt sem érkezik meg/kerül befizetésre a szükséges összeg a bankszámlára, úgy azt meghosszabbíthatja. Ha ennek ellenére sem kerül kiegyenlítésre a tartozás, úgy azt az ingóságokra, vagy ingatlanra terhelik, így biztosítva az eredményes teljesítést.

Az adós természetesen igényelhet fizetési könnyítést (részletfizetés, halasztás, elengedés), melynek elbírálásáig nem érvényesíthető a végrehajtás. Ennek elbírálásáig az inkasszót felfüggesztik. Azonban fontos ügyelni a fizetési ütemezésre, ugyanis amennyiben annak teljesítése nem történik meg az elrendelt határidőig, úgy ismételten inkasszálják a bankszámlát– tehát véglegesen nem lehet kibújni az inkasszó alól.

Fontos, hogy tisztán lássuk, hogy is állunk. Az adósságcsapdát könnyű nem észre venni, ha homokba dugjuk a fejünket. Összeszedtük a figyelmeztető jeleket!

Kép:sxc

Természetesen a legjobb megoldás, ha megpróbáljuk elkerülni ezt a kellemetlen helyzetet. Mit tehetünk ezért?

1.Ne legyünk túl megértők!

Az első ki nem fizetett megrendelés után ne szállítsunk többet az adós megrendelőnek, míg nem rendezi tartozását. Hívjuk fel adósunk figyelmét az esetleges jogkövetkezményekre írásban.

2.Legyünk képben a kintlevőségekkel kapcsolatban!

Készítsünk egy táblázatot arról, ki tartozik és mennyivel, írjuk fel azt is, hogy mikor járt le fizetési határidő. Később, ha kénytelenek leszünk jogi útra terelni a tartozást, akkor ezekre az információkra mindenképp szükségünk lesz.

3. Tartsunk sorrendet!

Tegyük idő-és fontossági sorrendbe a kötelezettségeinket, vagyis azt, hogy mi kinek tartozunk és mennyivel.Próbáljuk meg összeszedni honnan és mennyi bevétel várható és mikor. Vegyük előre az adótartozásokat és próbáljuk meg a bevétel egy részét mindig a tartozásra fordítani. Kezdjük a régebben lejárt adósságok rendezésével és haladjunk időben afelé, ami nemrég keletkezett.

4.Kérjünk segítséget!

Ha végképp nem tudunk fizetni, akkor jelezzük a könyvelőnek, kérjük ki a tanácsát. Írassunk vele kérvényt részletfizetésre, hátha, hogy megkapjuk. Méltányossági kérelmet meg se próbáljuk, nincs érv, amit a hatóság elfogad járuléktartozás esetén.

Váratlanul pénz kéne? Van megoldás
Mit tehetünk, ha hirtelen pénzszűkébe kerülünk, és már nem abban a ligában játszunk, ahol a baráti, rokoni kölcsönök ki tudnak segíteni bennünket a hullámvölgyből? Természetesen forduljunk a bankunkhoz. Különböző ügyekre különböző finanszírozási módszerrel érdemes élni.
 

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo