hirdetés

Így is támogathatja a szülőket a munkáltató

Az iskolakezdési támogatás kapcsán gyakori dolgozói panasz, hogy akkor, amikor igazán sokba kerül a gyerek – mondjuk egyetemista lesz – már nem igényelhető. De van megoldás! A Piac&Profit szakértőjének összefoglalója az önsegélyező pénztárakon keresztül igénybe vehető támogatásról.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép:PP archív

Az iskolakezdés támogatására a munkáltatónak többféle lehetősége is van. A megszokott, gyermekenként a minimálbér 30%-ig (2013-ban maximum 29.400Ft/gyerek) adható utalvány-juttatás ezek közül csak az egyik. Tegyük hozzá, hogy a legegyszerűbb is: csak egy nyilatkozat kell a dolgozótól, hogy ő megfelel a törvényi feltételeknek, a munkáltató kiosztja az utalványokat, a dolgozó elkölti, nincs vele sok gond. (Itt olvashatja szakértőnk korábbi írását arról, hogy hogyan adjunk jól cafeteriát.)

Gyakori dolgozói panasz azonban, hogy amikor igazán sokba kerül a gyerek, akkor már nem kap támogatást. Hát igen, a felsőoktatásban tanuló gyermek után a szülő már nem jogosult családi pótlékra és így iskolakezdési támogatásra sem.

Új lehetőség az önsegélyező

Van azonban egy most még kevesek által alkalmazott módja a gyermeküket taníttató szülők munkáltatói támogatásának. Az önsegélyező pénztárak már korábban is folyósíthattak beiskolázási támogatást a szülőknek, de az nagyjából ugyanazokkal a feltételekkel történt eddig, mint az iskolakezdési utalvány. Tehát a családi pótlékra jogosult szülő igényelhette a közoktatásban résztvevő gyermekre a tankönyv, tanszer és ruházat térítését évente a minimálbér 30 %-ig.

Az önkéntes pénztárakról szóló törvény tavaly novemberi módosítása következtében nőtt az értékhatár, évente a minimálbér mértékéig, tehát az idén 98 ezer forintig finanszírozhat a pénztár gyermekenként. További változás, hogy bővült a személyi kör és a felhasználási lehetőség. A felsőoktatási törvény által államilag elismert felsőoktatási intézményben tanulói jogviszonnyal rendelkező fiatal 25 éves koráig szintén részesülhet támogatásban. Rá tekintettel a tandíj, a térítési díj, a kollégiumi vagy albérleti díj téríthető a pénztári számláról szintén a minimálbér mértékéig évente.

Hogyan lehet a támogatáshoz hozzájutni?

Mint minden önkéntes pénztár esetén, az önsegélyezőben is tagsággal kell rendelkeznie a magánszemélynek. Az egészség- és nyugdíjpénztárhoz hasonlóan a munkáltatónak is szerződést kell kötni a pénztárral ahhoz, hogy a munkavállalójának tagdíj-hozzájárulást tudjon nyújtani. Az önsegélyező pénztárban is egyéni számlája van a tagoknak, amire a munkáltatói vagy egyéni befizetéseket a működési költség levonása után könyvelik.

A beiskolázási támogatást a pénztár egyéni szolgáltatásként a pénztártag magánszemély egyéni számlája terhére nyújtja. Az önsegélyező pénztári támogatást azonban alkalmanként igényelni kell. Az igénylés a tankönyv, tanszer, tandíj, stb. számla alapján történik, ami a tanév első napját megelőző 15. naptól a tanév utolsó napját követő 15 napig terjedő időtartam (tehát a teljes tanév +/-15 nap) alatti lehet.

Nem tudni miért, de beindult az öngondoskodás
Bár még mindig az azonnali fogyasztást támogató cafeteria elemek szerepelnek az első helyen, a munkáltatói gondoskodást biztosító juttatások népszerűsége is jelentősen növekedett az elmúlt egy évben. Az ok egyszerű, a magyarok többsége nem bízik az állami szociális hálóban. Az önkéntes nyugdíjpénztár, egészségpénztár, önsegélyező pénztár, foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató, élet-, baleset és egészségbiztosítások leginkább akkor segítenek, ha nagy szükség van rájuk a cafeteriatrend.hu felmérése alapján ezek az elemek egyre népszerűbbek a munkavállalók és a munkáltatók körében.
A számla mellett a pénztár rendszerint a jogosultságot igazoló dokumentumokat is kér, iskolalátogatási igazolás, tanulói jogviszony, életkor igazolása, stb.

Mikor térít a pénztár?

A kifizetés időpontját a pénztári alapszabály határozza meg. Az önsegélyező pénztárak esetében viszont van egy fontos szabály, ami a kifizetés időpontját lényegesen befolyásolhatja – a 180 napos szabály.

Ez pedig úgy szól, hogy a pénztártag egyéni számlájára befizetett összeg (tagdíj, munkáltatói hozzájárulás, adomány, stb.) bizonyos kivételektől eltekintve 180 napon belül nem használható fel az egyéni szolgáltatások finanszírozására. A beiskolázási támogatás pedig sajnos nem tartozik a kivételek közé.

Lefordítva ez azt jelenti, hogy egy-egy hónap tagdíjbefizetését legkorábban fél év múlva tudjuk felhasználni. Például ha havonta 10.000 Ft kerül a pénztári számlánkra és ebből szeretnénk a főiskolás gyermekünk havi 10 ezer forintos kollégiumi díját fizetni, akkor úgy kell számolnunk, hogy 6 hónap tagdíjfizetést követően tudjuk az első 10 ezer forintos számlát megtéríttetni a pénztárral. Akkor telik le ugyanis az első befizetésünk utáni 180 nap. Ezt követően már gördülékenyebb lehet a dolog, a következő hónapban mehet az újabb számla. A fentiekből látható, hogy a szokásosnál kicsit átgondoltabb pénzügyi tervezést igényel ez a megoldás.

Adózási oldalról

Szem előtt kell tartani, hogy a munkáltatói tagdíj-hozzájárulásra vonatkozó minimálbér 30%-os korlát az egészségpénztárra és az önsegélyező pénztárra együttesen értendő. Vagyis ha a munkáltató egy adott hónapban az egészségpénztárba és az önsegélyező pénztárba is utal tagdíj-hozzájárulást a dolgozónak, akkor a kettő együttesen nem haladhatja meg a 29.400,- Ft-ot.

Ugyancsak vonatkozik rá a több munkáltatótól történő támogatás tilalma és az erről szóló nyilatkozati kötelezettség, valamint értelemszerűen az 500 ezres korlát alá is be kell számítani. A dolgozónak történő pénztári kifizetésnek viszont nincs adóvonzata.

A munkáltató által nyújtott iskolakezdési utalvány és az önsegélyező pénztári beiskolázási támogatás nem zárja ki egymást, hiszen az előbbi a munkáltató által az Szja tv.-ben definiált béren kívüli juttatás, az utóbbi pedig a pénztár szolgáltatása.

Összefoglalva

A munkáltató saját elhatározása vagy a dolgozó igénye alapján tagdíjat fizet az önsegélyező pénztárba, a munkavállaló pedig a megfelelő dokumentumok alapján a pénztártól igényli a számlái megtérítését. Erre az egész tanév során lehetősége van, legfeljebb összesen 98 ezer forintig.

Puskelyné Király Ágnes okleveles adószakértő Top Cafeteria Kft.

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo