hirdetés

Idén korán lesz cseresznye, dinnye és parlagfű

Korán ébredt idén a természet, a szokatlanul meleg időjárás hatására rekordkorán szüretelhetik a gazdák a cseresznyét és a dinnyét. Üröm az örömben, hogy a szokottnál csaknem egy hónappal korábban a parlagfű irtásának is nekiállhatnak.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Már lehet irtani - Kép: NÉBIH

A tavalyinál közel két héttel korábban, már a hétvégén szüretelhető Érden a magyar nemesítésű Rita, a világ legkorábban érő cseresznyefajtája. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ szerint az enyhe télnek és a korai tavasznak köszönhető a szokásosnál korábbi cseresznyeérés. A terméskilátások rendkívül jók, sok gyümölcs van a fákon, azonban az elmúlt napok hűvösebb és csapadékosabb időjárása miatt a korai fajták húsa elkezdett repedni. Érden a hétvégére várják a teljes érést, azonban a melegebb időjárásnak és a kevesebb csapadéknak köszönhetően a déli megyékben már a hétvége előtt szedhető lehet a gyümölcs.

A korai tavasz és a kedvező időjárás hatására a szokásosnál két héttel korábban, június végén, július elején már lesz hazai görögdinnye a piacon. Oravecz Tamás a Magyar Dinnyetermelők Országos Szövetségének elnöke szerint az idén tovább nőtt a görögdinnye termesztési kedv, a termelők a tavalyinál tíz százalékkal nagyobb területen ültették el a szántóföldi gyümölcsöt. Mivel két héttel korábban érik a dinnye, így a kereskedőkkel korábban kezdődnek az egyeztetések annak érdekében, hogy az import és a korai érésű hazai termés nagy mennyiségben ne találkozzon a piacon. Az idei évben is lesz dinnye promóció, kóstoltatás és reklám, ami érdemben befolyásolja a hazai dinnye iránti keresletet. Három év alatt az egy főre eső fogyasztás tíz kilogrammról 15 kilogrammra nőtt. (Brüsszel szemét azonban csípi a dinnyekartell, lehet hogy hamarosan vége a szép időknek.)

A témához kapcsolódó jegyzetünket itt olvashatja!

Irtani kell a gyomot: ötmilliós is lehet a bírság!
A parlagfű-szezon indulásától a hatóságok teljes erővel ellenőrzik a parlagfűvel fertőzött területeket, amelyeket a földhasználónak a vegetációs időszak végéig gyommentesen kell tartania. A bírság akár az ötmillió forintot is elérheti.
A korai kitavaszodásnak köszönhetően az idei évben a parlagfű is korán megjelent. Az első csíranövény megjelenéséről Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből számoltak be (március 31-én).  Az időjárás kedvezett a parlagfű kelésének, sok helyen figyelhető meg a bolygatott, nyílt talajfelszíneken a tömeges kelése. A kelési időponttól függően a parlagfű csíranövények fejlettsége változatos, sziklevelestől 6 leveles állapotig. A fő csírázási időszak még nem zárult le (április-május), további jelentős kelés várható. A földhasználók kötelesek az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

A korai kitavaszodás miatt az idén a parlagfű virágzására és a pollenszóródásra is feltehetően korábban lehet számítani. Hatósági eljárás a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt csak július 1. napjától indítható, de már most érdemes felkészülni a gyommentesítés elvégzésére. A mezőgazdaságilag nem művelt területeken a parlagfű visszaszorítására a rendszeres, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálást javasoljuk, amire évjárattól függően 2-4 alkalommal kell sort keríteni, lehetőleg közvetlenül a virágbimbó kialakulását megelőzően. A mezőgazdasági területeken a növényvédő szeres és mechanikai gyomirtás megfelelő időben történő elvégzése a legcélravezetőbb, mert később a parlagfű eltávolítása már csak a kultúrnövény károsodásával oldható meg. A gyomirtó szerek többségével szemben a parlagfű 2-4 leveles fejlettségi állapotban a legérzékenyebb.

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo