hirdetés

Hol költhető az Erzsébet-utalvány?

Eddig az étkezési utalvány volt a legelterjedtebb béren kívüli juttatás. Az étkezési támogatás azonban az idei jogszabályokkal jelentősen átalakul, és bár látszólag nagyobb összeg juthat havonta étkeztetésre, sok munkáltató és munkavállaló úgy érzi, hogy éppen a leginkább rászorulók fognak rosszul járni.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A cafeteria rendszer keretében eddig forgalomban lévő étkezési utalványokat mintegy 100 ezer vállalat 2,5 millió munkavállalója költötte. Sokak számára a tavaly havi 18 ezer forintig kedvezményes adózással adható juttatás a fizetés tényleges kiegészítéseként a mindennapi rezsiköltség szerves részét képezte. Bár idén látszólag sokkal magasabb összegű étkezési támogatáshoz juthatnak a dolgozók, mégis valószínűleg sokan komoly gondban lesznek hó végén, hogy miből vásároljanak a közértben.

Nem véletlen, hogy lapunk információja szerint egyes munkáltatók 2012-ben is inkább a korábbi utalványokat fogják kiosztani. Megtehetik, hiszen újból életbe lépett az a korábbi szabály, hogy amennyiben a foglalkoztató minden munkavállalójának, vagy belső szabályzat alapján egy bizonyos körnek ad juttatást, azután csak a munkáltató fizet adót és járulékot, a munkavállalónak nincs személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége. Így ha „egyes meghatározott juttatásként” osztják ki a továbbra is forgalomban maradó étkezési utalványokat, a dolgozónak nem keletkezik plusz költsége. Igaz a munkaadó az egyes meghatározott juttatások értékének 1,19-szerese után 16 százalék szja-t és 27 százalék eho-t fizet szemben a cafeteria keretében adott juttatás 30,94 százalékos terhével, de a dolgozók elégedettsége lehet, hogy kompenzálja ezt a veszteséget. (A béren kívüli juttatások átalakításának vannak vesztesei, de igazán nyertesei nincsenek.)

Gyökeresen átalakul

A 2012-es cafeteria-szabályozásban bekövetkezett változások egyik fő eleme az étkezési támogatás rendszerének teljes átalakítása. Idéntől a munkáltató támogathatja az üzemi étkezdékben az ételfogyasztást havi legfeljebb 12 ezer 500 forintig. A törvény azonban nagyon szigorúan szabályozza, hogy mi minősül munkahelyi, illetve üzemi étkeztetésnek.

Fogyasztásra kész étel vásárlására adható az Erzsébet-utalvány havi legfeljebb 5 ezer forint értékben. A 2012-ben átmenetileg hideg és meleg étkezésre egyaránt költhető utalvány 2013 januárjától már csak hidegétkezésre lesz használható. Melegétkezésre marad a SZÉP kártya erre a célra szolgáló alszámlája, amely maximum éves szinten 150 ezer forinttal tölthető fel.

Gyakorlatilag tehát az étkezési utalványok szerepét az Erzsébet-utalvány fogja betölteni. Az utalvány januártól igényelhető az azt forgalmazó Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. (NÜSZ) internetes oldalán, így február előtt valószínűleg egyetlen dolgozóhoz sem jut el a fizetőeszköz és valószínűleg ahhoz még sok hónapnak kell eltelnie, hogy a korábbi utalványokhoz hasonló tömeges juttatássá váljon.

Decemberig mindössze 2500 munkáltatóval kötött előszerződést a NÜSZ, így 400 ezer alkalmazott juthat februárig Erzsébet utalványhoz, derül ki Guller Zoltán, a NÜSZ ügyvezető igazgatójának a Világgazdaságban megjelent nyilatkozatából. Azt azonban még nem tudni, hogy hol lehet majd fizetni az utalvánnyal. Bár a Magyar Közlönyben megjelent közigazgatási és igazságügyi miniszteri rendelet előírja, hogy „az elfogadóhelyek listáját a kibocsátó a honlapján teszi közzé”, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány oldalán ilyen felsorolás még nem szerepel. (Zökkenőkkel indul az idei cafeteria.)


Nem mindehol fogadják el

A korábbi utalványokat negyvenezer helyen váltották be és az így generált forgalmat 200-300 milliárd forintra becsülték, derül ki az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (ÉUFE) adataiból. A Népszabadság viszont úgy tudja, hogy december végéig csak a hazai láncokkal – CBA, a Coop és a Reál – kötött szerződést az utalványt kibocsátó Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány. Jelenleg 15 ezer helyen fogadják el az új étkezési utalványt, hivatkozik a Népszabadság a NÜSZ tájékoztatására. (A Piac&Profit magazin decemberi számában részletes összeállítással olvashatnak a 2012 évi adó- és cafeteria változásokról.)

A nemzetközi hipermarketláncokkal viszont még a tárgyalások sem indultak el. A napilap információi szerint a hazai láncoknak háromszázalékos elfogadói jutalékot kell fizetniük, a nemzetközi láncoktól viszont hatszázalékos jutalékot vár az alapítvány.

Az Edenred, a Le Cheque Déjeuner és a Sodexo vállalatot tömörítő Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés már korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy az új szabályozásnak számottevő negatív hatása lehet: felhasználók számíthatnak arra, hogy nehézségekbe ütközik majd a fizetés SZÉP kártyával vagy Erzsébet-utalvánnyal, hiszen az új rendszer rendelkezésre állása erőteljesen megkérdőjelezhető. A beváltóhelyek várhatóan jelentős bevételtől esnek majd el. Összességében a nemzetgazdaság szenvedi majd el a legtöbb kárt: a csökkenő vásárlóerő negatívan hat a fogyasztásra.

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo