hirdetés

Hogyan váljunk beszállítóvá?

A legtöbb beszállítót foglalkoztatók egyike a Bosch Csoport. Javier González Pareját, a magyarországi cégcsoport vezetőjét kérdeztük arról, hogy hogyan válhat egy hazai kis- vagy középvállalat a Bosch beszállítójává.
hirdetés

Javier González Pareja - Fotó: Varga Imre

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) a kkv-k visszajelzései alapján, hiánypótlásként készítette el minősített beszállítói adatbázisát, amelynek célja, hogy az integrátorok és a magyar beszállítók egy közös online felületen kapjanak lehetőséget az egymás közötti proaktív kapcsolatfelvételre. Hasznos eszköznek találják az adatbázist a nagyvállalatok is, mert beszerzőik így egy minősített adatbázisból kereshetnek potenciális beszállítói partnert.

– A Bosch elve, hogy a beszállítókat az adott gyár ötszáz kilométeres körzetében kell megtalálni. Ez egyszerre hatalmas esély és hatalmas kihívás a hazai kkv-knak, hiszen nemcsak a magyarországi cégcsoport válhat a vevőjükké, hanem a bécsi, a cseh, a lengyel, a szlovák cégek sora is. Ugyanakkor a versenytársak mezőnye is széles, hiszen a cégeknek a régió vállalkozásaival kell összemérniük az erejüket. A magyar kkv-knak nem a multinacionális cégek a versenytársai, hanem a régió kis- és középvállalkozásai. Ezen a pályán kell jól focizni.

Hogyan?
Ha érdekli, hogyan lehet nagyobb biztonságot elérni a beszállítói és beszállítást foglalkoztatói pozíciókkal, hogyan csinálják mások, jöjjön el a KKV-AKADÉMIA Beszállítónak lenni jó! A biztos pozíció feltételei című konzultációjára, s vegye át a tapasztalatokkal rendelkezők tudását!
Milyen a jó beszállító?

– Elsősorban hosszú távú elkötelezettségre van szükségünk. Abban az iparágban, amelyben mi működünk, a megbízhatóság első számú előírás. Biztosnak kell lennünk abban, hogy akivel együttműködünk, azzal három év múlva is együtt tudunk működni. A beszállító tőkeereje, a munkatársai minősége szintén fontos szempont a kiválasztásnál, de a legfontosabb az általa gyártott termék minősége. Beszállítói fejlesztőprogramokkal segítünk, valamint az audit osztályunk támogatja őket a minőség-ellenőrzési rendszerek – ISO, TQM – bevezetésében és fenntartásában. A beszállítóinktól azt várjuk, hogy ne csupán a magyarországi gyárat lássák el, hanem a más országokban lévőket is az említett ötszáz kilométeres körzetben. A vonzó bizniszmodell terhet is jelent, hiszen ha több gyárat kell ellátni, nagyobb volumenben kell gyártani.

Érdemes lehet beszállítóvá válni
A kkv-k számára is számos lehetőséget kínál a járműipar. Azon cégek, amelyek a szektor nagyvállalatainak beszállítói köréhez tartoznak nagyobb biztonságot ad a kiszámítható, tervezhető felvásárlóval való kapcsolat. Persze az elvárások is magasak, de nem lehetetlen megfelelni - erről szól a Piac&Profit korábbi összeállítása.
A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) beszállítói adatbázist indít, s várja azon magyar vállalkozások regisztrációját, melyek tervezik a járműipari és az elektronikai szektorba való beszállítást, vagy már beszállítók, de bővíteni szeretnék megrendelőik körét.
A beszállítók számát kivéve 2013 minden tekintetben a dinamikus növekedés éve volt a magyarországi Bosch Csoportnál. Minek köszönhető a siker?

– A hosszú távú gondolkodásnak. Elsősorban a jövőbe ruházunk be minden területen, kezdve a kutatás-fejlesztési céljainktól a tárgyi eszközökön át a munkatársainkig. A cégen belül hosszú távú karrierlehetőséget nyújtunk mindenkinek. Jelenleg 9600 ember dolgozik nálunk, köztük 2400 felsőfokú végzettségű. A magyar egyetemi rendszer világszínvonalú elméleti szakembereket képez, de a gyakorlati képességek oktatása hiányzik. A csapatépítést, a problémamegoldó képességet nem fejlesztik az iskolákban, ezért ezt nekünk kell megtenni. Ennek érdekében gyakornoki pozíciókat hirdetünk, és belső képzéseket szervezünk. A munkatársak is hosszú távra tervezhetnek a Boschnál: a legtöbb vezetői pozíciót is belülről töltjük fel.

Mekkora  szerepük a munkatársaknak a sikerben?

– Nagyon. Éppen ezért igyekszünk kiváló munkakörnyezetet és motivációs rendszert teremteni számukra. Továbbtanulási lehetőséget kínálunk, rugalmas munkaidőt, a kisgyerekes szülőknek óvodai ellátást. Az éttermünkben rendelhetnek fitt menüt, lehetővé tesszük, hogy sportoljanak. Ez stratégiai döntés, hiszen az emberek az ébren töltött idejük nagy részében a munkahelyükön vannak, így a lehetőségeink szerint gondoskodnunk kell arról, hogy ezt a lehető legegészségesebben tegyék. A nyugdíjkorhatár Európa sok országában emelkedik, hiszen a kormányok nem tudják fenntartani a nyugdíjrendszereket. Az egyre kitolódó élettartam a cégek számára sem csupán lehetőség, hanem feladat is. Tenniük kell azért, hogy a munkatársaik minél tovább megőrizzék a teljesítőképességüket. Az egészséges, motivált kollégák boldogabbak és termelékenyebbek, vagyis ez üzleti érdek is. „Egy jó ötlet megold egy problémát. Egy zseniális sokkal többet.” A Bosch filozófiáját a munkatársak valósítják meg.

Beszállítónak lenni nem könnyű, de a legjobb piacszerzési mód
Mind a szabályozási környezet, mind az igénybe vehető támogatások tekintetében kifejezetten kkv-barátnak mondható a hazai gazdaság, piac hiányában azonban ez mit sem ér. A kis- és közepes méretű vállalkozások számára továbbra is a multinacionális vállalatokkal kialakított beszállítói kapcsolat az egyik legelőnyösebb piacszerzési alternatíva, ezt azonban sem megszerezni, sem megtartani nem könnyű.
hirdetés

Véleményvezér

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

A Magyar Honvédség főparancsnoka Kijevben tárgyal Zelenszkij ukrán elnökkel

Ilyen sem volt még. A magyar állam magas rangú politikusai eddig messze elkerülték Ukrajnát.
Hazaáruló kereső program indult

Hazaáruló kereső program indult

Új magyar nemzeti társasjáték kezdődött. A neve, ki a hazaáruló?
Őrületesen olcsó áron hirdeti játékkonyháját az egyik nemzetközi áruházlánc, mégis külföldi boltjaikban érdemes megvenni

Őrületesen olcsó áron hirdeti játékkonyháját az egyik nemzetközi áruházlánc, mégis külföldi boltjaikban érdemes megvenni

Csodaország lettünk. Már az akciós termékek is drágábbak itthon, mint külföldön.
Az oroszok elveszítették tankjaik felét

Az oroszok elveszítették tankjaik felét

Az orosz-ukrán háború úgy tűnik a levegőben dől majd el. A rakéták és a drónok korszakát éljük.
A világ vicce, a britek most már fizetnének is azért, hogy visszatérhessenek valamennyire az EU-ba, amiből kiléptek

A világ vicce, a britek most már fizetnének is azért, hogy visszatérhessenek valamennyire az EU-ba, amiből kiléptek

Ember nem lőtt még akkora mellét, mint a britek a brexittel. Most már úgy vélik, bárcsak egy rossz álom lenne, hogy kiléptek.
Terrorista állam-e Oroszország?

Terrorista állam-e Oroszország?

Az Európai Parlamentben elsöprő többséggel fogadták el azt az állásfoglalást, ami szerint Oroszország terrorizmust támogató állam.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo