Hogyan tudják meghúzni a cégek a nadrágszíjat a járvány alatt?

Ebben a koronavírusos időszakban szinte minden iparág szembesül az egzisztenciális kihívással: úgy kellene csökkenteni drasztikusan költségeit, hogy a világjárvány fordulópontja után elegendő forrás álljon majd rendelkezésre a növekedés gyors visszaállításához. A Roland Berger „Költségkompresszió” című tanulmánya segítségével a vállalatok gyorsan, akár 30 százalékkal csökkenthetik költségeiket úgy, hogy a létfontosságú erőforrások érintetlenek maradjanak, ha a gazdaság újra élénkülni kezd.

(Fotó: Pixabay)

„Az új költségkompressziós tervünkkel vállalatok százai menekülhetnek meg a biztos csődtől, ugyanis rendkívül átfogó, sallangmentes és olyan intézkedéseket helyez középpontba, amelyeket szinte bármely iparág szereplője meg tud lépni” – magyarázza Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi partnere.

Ebben a példátlan helyzetben a vállalatoknak költségmegtakarító munkacsoportot kell állítaniuk a frontvonalra. A Roland Berger szakértői szerint minden üzleti divíziónak saját magának kell döntenie arról, hogy mely kiadásokat lehet haladéktalanul leállítani, csökkenteni vagy halasztani, a beszerzési osztály feladata pedig, hogy támogassa a döntéseket. A lényeg, hogy át kell helyezni a hangsúlyt a hosszútávú stratégiai műveletekről az akut és életveszélyes kihívásokkal szembeni ellenállásra – szem előtt tartva, hogy egy működő stratégiai beszállítói hálózat kritikus jelentőséggel bír majd a régi normálhoz való visszatéréskor.

Ennek fényében a közvetett anyagköltségek, a projektköltségek és a CAPEX átgondolt, ám azonnali és könyörtelen csökkentése óriási értékemelő tényezővé válik.

Az összes beszerzés és a létfontosságú beruházások állandó ellenőrzése

A közvetett, azaz nem a termékhez kapcsolódó anyagokat (Non-product related materials - NPM) gyakran elhanyagolják a költségcsökkentési projektek során. Ha mégis számításba veszik ezeket, akkor a projekt hatókörét és intézkedéseit általában a klasszikus témákhoz igazítják, pl. utazási költségek, járműflotta vagy takarítási szolgáltatások. Érdemes azonban megnézni a teljes NPM-ráfordítást, például a CAPEX-et, különösképpen a gép- és építési projekteket, az IT-t, mindenféle karbantartást vagy a közvetett üzemköltségeket. Ezenkívül a projektköltségeket és az egyéb beruházásokat is figyelembe kell venni.

Ehhez rendszeresen ellenőrizni kell, hogy mit vásárolunk, és milyen beruházásokra van szükség. Ideális esetben ezen áttekintések alapján a vállalatok jobb érvelési stratégiát dolgozhatnak ki a beszállítókkal folytatott ártárgyalások során.

A költségkompressziós megközelítés négy alapvetése

Széleskörű vizsgálatok: Minden költséget meg kell vizsgálni az alapanyagok kivételével. A kiadások minden típusát – szó szerint egy laptoptól az épületekbe vagy gépekbe történő jelentős beruházásokig – figyelembe kell venni. Ily módon átvizsgálható a vállalat minden területe, átláthatóvá válnak a komplex struktúrák és nagyon gyorsan csökkenteni lehet a költségeket a különféle intézkedésekkel.

Gyorsaság: A kiadások teljes leállítása, csökkentése vagy a megtakarítási potenciál azonosítása szükséges, mégpedig azonnal.  Az azonnali hatályú döntés döntő jelentőségű, mert az eredmények legjobb esetben is csak 6-8 hét múlva érzékelhetők.

Több területet átfogó erőfeszítések: a beszerzés és az üzleti divíziók közötti együttműködés biztosítja, hogy a vállalat felfedezi az egyszeri költségcsökkentési lehetőségeket, ugyanakkor fenntartható költségvetési fejlesztéseket vezethet be.

A költségvetés rögzítése: a teljes költségvetést csökkenteni kell a már elért megtakarításokkal annak érdekében, hogy a vállalat elkerülje a megtakarítások felhasználását más célra.

A teljes tanulmány letölthető innen.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo