hirdetés

Hogy lesz a jóból kiváló?

Ha választani lehet, mindenki különleges, kiváló és sikeres szeretne lenni. Valójában viszont az a helyzet, hogy a többség – a dolog természetéből adódóan – inkább átlagos. Mitől függ, hogy hová tartozunk? És mit tehetünk mi magunk?
hirdetés

Mindannyian sikeresek és különlegesek szeretnénk lenni. Megpersze gazdagok és szépek – és amennyiben lehetséges, mindörökké fiatalok. Pedig a dolgok természetéből adódóan a többség inkább átlagos és egy viszonylag szűk kisebbség képes kivételessé, kiválóvá válni.

Ez egyrészt feszítő ellentmondás, másrészt viszont hatalmas motiváció azoknak, akik a megfelelő perspektívából képesek a jelenségre nézni.

Mi a kiválóság?

Vannak dolgok, amelyek jók, ugyanakkor valahogy mégsem válnak sikeressé a világban. Létezik ennek a fordítottja is: nem igazán jó egy bizonyos dolog, de a külső siker valahogy mégis mellé szegődik, bár ezek gyakran kérész életű sikerek. Kiválónak akkor tartunk valamit, ha ez a két elem összetalálkozik. Egyszerre van meg a jó minőség és a külső elismerés – mondja Tanner Anett NEWS coach.

Lehetek- e én is kiváló?

Az emberi nagyság, a kiválóság kérdése, hogy hogyan válik valaki kiválóvá, vonzó és érdekes téma, mindig is megmozgatta az emberek fantáziáját. Már az ie. V. században élt görög filozófus Démokritosz is írt róla. Még pedig ezt: Többen lesznek kiválóvá gyakorlás, mint pusztán természetes tehetség folytán.

Egy későbbi szerző ekképpen folytatja: Ahol nincs áldozatkészség, ott nincs igazi nagyság.

És Balzac, a tizenkilencedik századi nagy francia prózaíró ugyanezen a nyomvonalon haladva mondja: Minden emberi tehetség két alkotóelemből áll: türelemből és időből. A tehetséges embereknek erős az akaratuk és keveset alszanak.

No, ha innen nézzük, máris nem olyan reménytelen a dolog!

Kép:FreeDigitalPhotos.net/bplanet

Gondolkozzunk kiválóságban!

Talán már közhelyszintű igazság az, hogy minden fejben dől el. Céljainkat először gondolatban fogalmazzuk meg és szerencsés esetben érzelmeinkkel, vágyainkkal adjuk meg számukra a kellő lendületet.

Nézzünk egy mindennapi, de érzékletes példát a munka világából. Milyen hozzáállás segít céljaink elérése - esetleg a kiválóság - felé és mi sodor a másik irányba?

Bukásgyanús viselkedés 5 lépésben
A céges szervezeteknek éppúgy van életgörbéjük, mélypontjuk, csúcspontjuk s gyógyítható működési zavaraik, mint az emberi testnek. A How the Mighty Fail: And Why Some Companies Never Give In című könyvben a céges entrópia, energiavesztés, szétesés és bukás előjeleit elemzi Jim Collins.
Dénest szenvedélyesen érdekli a saját szakterülete. Szívesen foglalkozik vele viszonylag sokat nap, mint nap. Egy idő után óhatatlanul széleskörű tapasztalatok birtokába fog jutni, óriási rutinra tesz szert, érdeklődése új és új megoldások keresésére sarkalja. Lelkes fickó, akit egyre többen tehetségesnek tartanak. És tagadhatatlan, sok esetben kiválóan oldja meg az elé kerülő feladatokat.

Ellenben Tibor a következőképpen gondolkodik: Egy olyan állást szeretnék, amit többé-kevésbé jól megfizetnek. A területemen nem is vagyok túl rossz és nem bánom, ha most néhány évig ezzel kell foglalkoznom.

Nincs kizárva, hogy Tibor ezt a feladatkört korrektül el fogja látni, de arra viszonylag kicsi az esély, hogy ő lesz ennek a területnek a Paganinije. Akarat nélkül ez sem megy.

Fejlesszük magunkat kiválóvá!

Egyre szélesebb körben ismert és elfogadott tény, hogy tudatosság, mélyebb önismeret, szisztematikus gyakorlás, tréningeztetés által majd’ minden készségünk fejleszthető, amire csak szükségünk lehet. Egyéni fejlesztés, coaching segítségével még a csak az adott személyre jellemző, speciális elakadások, személyes vakfoltok visszahúzó hatásai is semlegesíthetők.

Magyarországon most jelenik meg egy világszerte már ismert új irányzata. Specialitása, hogy önfejlesztő módszerként is alkalmazható. Négy betűt, N, E, W, S és négy szót kell csupán memorizálnunk ahhoz, hogy a gondolatmenet lényegét megragadjuk. A négy szó: North, East, West, South, azaz a négy égtáj, Észak, Kelet, Nyugat, Dél.

Na jó, a négy szóhoz kapcsolódik másik négy kérdőszó is. Azonban ha megvan ez a nyolc szavunk a helyes sorrendben egymás után, nagyon praktikus kis eszközként használhatjuk céljaink, gondolataink közötti rendrakásra. Lehet, hogy könnyebben eljutunk vele onnan, ahol vagyunk, oda, ahol lenni szeretnénk és persze, nem fizikai értelemben véve.

Egy könnyen használható, egyszerű, de éppen emiatt letisztult navigációs eszköz céljaink eléréséhez. És e célok között akár a kiválóság elérése is ott lehet! Nézzék, csak!

  • Hová? Merre? – ez Észak (North) kérdése Merre van számomra a jó irány? Merre van előre? Melyek az én legfontosabb céljaim? A helyes irány meghatározása mindig az első és megkerülhetetlen feladat. Jól tudjuk, hogy bizonytalan hajósnak nem fúj jó szél.
  • Miért? – ezt kérdezi tőlünk Kelet (East) Miért pont arra? Mi motivál engem igazán? Mik az én legfőbb hajtóerőim? Mi az, amit nagyra tartok? Mi az, ami magához vonz engem, mint a mágnes, hogy szinte nem is kell hozzá erőkifejtés, hanem visz a lelkesedés, húz a vágy? Itt a szívem hangja szól. Ez az érzelmek világa.
  • Hogyan? Kérdezi Nyugat (West), a kis racionális. Hogyan fogjuk ezt végrehajtani? Mi a terv? Milyen eszközök kellenek hozzá? Milyen erőforrások fognak támogatni a megvalósításban? Kik fognak támogatni? Ez a tudatos, racionális szint.
  • Miért nem? – tamáskodik Dél (South) A legtöbb esetben akadályokkal is találkozni fogunk útközben. Aki gyakorlott célteljesítő, rutinos túrázó, már előre számol az akadályokkal. Számba veszi őket, készül rájuk. Sőt, nem csak külső, hanem un. belső akadályokkal is gondolnunk kell. Melyek azok a belső hiedelmeink, gondolataink, tisztázatlan programjaink, tanult viselkedés mintáink, melyek akadályozó tényezőként visszahúzhatnak bennünket?
Tegyük magunkat szerencséssé!
A szerencsés üzletemberek nem csak ülnek és várják, hogy a jó dolgok megtörténjenek velük. Épp ellenkezőleg, rengeteget tesznek azért, hogy olyan helyzetbe hozzák magukat, ahol esélyük van arra, hogy a szerencse útjába kerüljenek. Lássuk, hogyan!
Hatni akarunk a minket körülvevő világra és eközben a világ is hat ránk. Ha NEWS betűi által felkínált belső navigációt, iránytűt használjuk, meggyőződésem, hogy hasznos, új elemeket fedezhetünk fel gondolataink, céljaink, vágyaink erdejében való eligazodás során. Izgalmas ösvényekre, esetleg széles allékra bukkanhatunk.

Lépj a kitaposott lépésnyomba!

Van még egy, sokak által favorizált módszer a kiválóság felé vezető úton. Megfigyelni, mit csináltak jól, hogy csinálták azok, akik célba értek.

Jó alaposan meg kell vizsgálni, szemrevételezni kell a számunkra referencia személyként szolgáló sikeres emberek know-how –ját. Az elv pofon egyszerű: jól megnézni, hogy csinálták és végigmenni ugyanazon az úton. Vannak kortársaink, akik a maguk területén bizonyos szempontból felértek a csúcsra. Megcsinálták. A külvilág jelentős része sikeresnek és a maguk műfajában kiválónak értékeli őket. Lesz egy hosszú nap, ami arról fog szólni, hogyan csinálták, és mi következik ebből a mi számunkra.

Héjja Csaba tréner, coach

hirdetés

Véleményvezér

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo