Néhány év és itt az alfa-generáció

Milyen szakképzést igényel a 21. század átalakuló technológiai és üzleti környezete? Milyen értékrenddel és szokásokkal érkezik a munkaerőpiacra a 2005 után született alfa-generáció, melynek tagjai már nem is ismerik, milyen az, amikor az életvitelünk még teljesen offline és analóg volt online és digitális helyett? Erről is beszéltek az előadók a Piac & Profit Okos cég című konferenciáján.

Milyen készségekkel maradhatunk az automatizáció, robotizáció és a mesterséges intelligencia terjedése ellenére továbbra is keresett munkaerők?

 • Soft skillek (kommunikáció, empátia, EQ)
 • Kritikai értékelés
 • Változási készség
 • Innováció
 • Élethosszig tartó tanulás
 • Agilitás és rugalmasság
 • Digitális kompetenciák
 • Együttműködés, nyitottság
 • Hatékony stresszkezelés
Kilenc gondolat az Y-generációsokról, amit érdemes rendbetenni
Mi a fene van a mai fiatalokkal? Sok munkáltató szembesül azzal, hogy az Y-generáció – látszólag – egyik pillanatról a másikra hajlamos felpattanni az asztaltól. De ez csak látszólag van így, mert ha megértjük miben különböznek ők a korábbi generációktól, akkor lesz eszközünk a motivációjukra is.
Az elvárásoknak ebbe a rendszerébe érkezik az alfa-generáció, vagyis a 2005 után született fiatalok (legidősebb tagjaik már 13 évesek, öt év múlva, 2023-ra nagykorú munkavállalókká válnak). Ők már az Y generációtól is eltérnek:
 • Gyors sikereket akarnak.
 • Nem szeretik a monotonitást.
 • Sokat kell őket dícsérni.
 • Azt szeretik, ha ők osztják be maguknak a munkát.
Mi fontos a mai fiataloknak, a Z-generációnak a munkahely megválasztásakor? A brand ereje csak a hatodik helyen van a felsorolásukban.

Fontos nekik, hogy milyen digitális eszközöket kapnak a munkájukhoz, milyen szoftver-rendszereket használ a cég, milyen munkabeosztást követelnek meg tőlük (például van-e lehetőség home office-ban dolgozni, lehet-e csúsztatni, később bejárni, mert imádnak sokáig aludni), lehetnek-e a munkájukban proaktívak, önálló ötletekkel előállók, kezdeményezők, valamint milyen jutalmazási rendszerre számíthatnak.

Korszerű szakképzést!

"Nem elég a harminc éves slide-okat lecserélni. Készségeket kell fejleszteni, hogy a fiatal munkavállalók tudjanak válogatni az óriási információtömegből", mondta Monszpart Zsolt, a Magyar Innovációs Szövetség alelnöke.

A tanintézményeknek gondolkodni kellene megtanítani az embereket, nem pedig passzívan befogadni és bemagolni az adatokat, ismeretanyagokat. Jó módszer a kreativitás és az önálló gondolkodás serkentésére az úgynevezett "fordított osztályterem. Kiküldjük az anyagokat, másnap csak megvitatjuk. Nem tud hozzászólni az, aki nem tanulta meg" - magyarázta Dr. Dietz Ferenc, a Budapesti Gazdasági Egyetem kancellárja.

A cégek erősen adatintenzív tevékenységet folytatnak, s ezeket az információhalmazokat az emberi elméknek továbbra is át kell látniuk. "A munkavállalók egyre inkább a képi, vizuális megjelenítésben dolgoznak" -mondta Jagodics Tamás, a Cégmenedzser Kft. ügyvezetője.

"Lehet ellenállni az új technológiának, de nem érdemes. A gyerekeid feje búbját látod folyton, mert a mobiljukba vannak bújva. Ez a generáció már úgy nőtt fel, hogy a feje búbját látod csak. Nektek kell alkalmazkodni hozzájuk. Öt-tíz év múlva ők lesznek a felsővezetők és cégvezetők" - mondta Jagodics.

"A következő húsz évben 100-200 évnyi fejlődést fogunk megélni" - mondta Kelemen Viktor, a Bureau Veritas ügyvezetője.

Nem erre az állásra, de jönnék
Hihetetlen ütemben termelődnek és terjednek a közösségi média felületein az álláshirdetések. Látszólag nagyon egyszerűen használható ez a vadászmező, valójában azonban sok olyan érzékeny pontja van a kommunikációnak, amelyen elcsúszhat egymás mellett a kereslet és a kínálat.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo