Sajnos hazánkban is egyre többeket érint a cöliákia, illetve lisztérzékenység, minden száz emberből egy speciális diétára kényszerül a betegség miatt. Esetükben a gondot a kalászos gabonákban − például a búzában − található glutén egyik fehérjecsoportja okozza. Koltai Tünde, a Magyar Cöliákia Egyesület elnöke kiemelte, hogy a verseny vakzsűrizéssel zajlott, valamint minden résztvevő termék laborvizsgálati eredményét is kötelező volt leadni. A laboradatok is jól mutatják, hogy ezek a termékek maximálisan biztonságosak. Hozzátette, ma már a magyar gyártók is felveszik a versenyt a nemzetközi piaci szereplőkkel, ráadásul fontos fejlődési irány, hogy már a közétkeztetésben is lehet alapozni rájuk.
A 2024. évi gluténmentes kenyér és péksütemény verseny díjazottjai:
Friss kenyér kategória:
1. helyezett: Magvas barna kenyér – P.Geri Kft. (DietABC)
2. helyezett: Chia magos vegán bagett – Free! Gluténmentes Pékség – Greenpass Kft.
3. helyezett: Pityu buci – Gluténmentes Tündér Manna Kft.
Tartós kenyér kategória:
1. helyezett: Finoman gyorsfagyasztott gluténmentes magvas formakenyér – Tamarix Kft.
2. helyezett: Toasti gluténmentes toast kenyér – Első Pesti Malom és Sütőipari Kft.
3. helyezett: Többmagvas szeletelt kenyér– Szafi Products Kft.
Töltött péksütemény kategória:
1. helyezett: Leveles túrós párnácska – Frigo-Hasso Kft.
2. helyezett: Lekváros szélkerék – Zsofree Gluténmentes Pékség és Cukrászda (Budapharma Kft.)
3. helyezett: Csokis málnás pára – Gluténmentes Tündér Manna Kft.
Töltetlen péksütemény kategória:
1. helyezett: Csirke András ev. – Juhtúrós sós rúd
2. helyezett: Pirított hagymás magvas kocka – P.Geri Kft. (DietABC)
3. helyezett: Svéd bullár – Becker és M Kft.