Évekbe telhet összeomlás nélkül kiszállni

A magyar családi vállalkozások többsége a rendszerváltást követően jött létre, azóta pedig a hazai kkv-szektor meghatározó részévé váltak. Az elmúlt több mint húsz évet követően egyre többüknél vált aktuálissá, illetve szükségessé a tulajdonosváltás. A vezetői generációváltás azonban – ahogy azt a nemzetközi tapasztalatok is mutatják – számos kihívást és csapdát rejt magában, amely akár a teljes szektorra is komoly negatív hatással lehet, ezért valamennyi érintett családi vállalkozásnak érdemes még időben felkészülni a váltásra – írja a Széchenyi Tőkealap blogja.

Kép: PP archív

Nemzetközi viszonylatban a családi vállalkozások egyharmada nem képes átvészelni a generációváltást. A probléma az Európai Unió teljes területén fontos kérdésnek számít, ezért számos tagállamban már megkezdték a gördülékeny cégátadási folyamatot segítő jogi és pénzügyi feltételek kialakítását többek között a családi vállalkozásokra szabott speciális könnyítésekkel.

Azért vannak, akiknek akár több száz évig sikerült túlélni, nem kis sikerrel.

Magyarországon a kkv szektor a GDP 70-72 százalékát, illetve a foglalkoztatottság felét biztosítja, ezért a családi vállalkozások megmentésének, működésük fenntartásának, segítésének kiemelt feladatnak kell lennie. Hazánkban jelenleg elsősorban a különböző, uniós pénzügyi eszközök, pályázatok és állami tőkeprogramok segítik a kkv-k, köztük a családi vállalkozások fennmaradását, versenyképességük javítását.

A megfelelő forrásokon túl azonban számos olyan szempont hat a váltás sikerességére, amely elsősorban a kkv-k jellegzetességeiből ered. Többek között olyan tényezőkre kell itt gondolni, mint az alapító személyisége, a potenciális utódok választéka és elkötelezettsége, valamint a vállalkozás célja és tervei. Emellett jelenleg számos magyar cég esetében olyan hátráltató tényezőkkel is számolni kell, mint például a globális know-how hiánya vagy fejlettségi szintjüket tekintve a nemzetközi versenyben érzékelhető lemaradásuk – hívta fel a figyelmet a Széchenyi Tőkealap blogjának bejegyzése.

Hiába Ön a legjobb, nem lehet klónozni
A családi vállalkozások első generációs vezetői gyakran azt várják el a leendő utódtól, hogy egyfajta klónként minden pontosan úgy folytassanak, ahogyan ők elkezdték. A szakértő szerint ez egyrészt lehetetlen, de egyébként sem lenne kívánatos.
Emellett az egykori cégtulajdonos és az utód közötti generációs szakadék is komoly problémát jelent. A fiatal korosztály tagjainak ma már lehetőségük van arra, hogy a felsőoktatásban, szakemberektől tanulják meg a vállalatvezetést. Az így megszerzett tudás gyakran eltér attól, amit a cégalapító tapasztalatok útján, saját ötleteitől vezérelve sajátított el a hosszú évek során. A vezetőnek be kell látnia, hogy vállalata további fenntartásához és haladásához, a versenyképesség biztosításához szükség van a fejlett üzleti szemlélet adaptálására. A 20-25 évig egy ember irányítása alatt álló vállalkozások esetében egyébként is fennáll annak a veszélye, hogy az időszakos vérfrissítés kimaradásával technológiai, szakmai fejlődési lehetőségek maradnak figyelmen kívül.

Kulcsfontosságú szerepe van továbbá az átadási folyamat menetének és módjának. A sikeres átadást segíti, ha a cégvezető nem hirtelen nevezi ki, hanem fokozatosan terheli utódját, így annak van ideje megszokni és kezelni a munkával járó felelősséget. Ha a cégen belül végigjárja a ranglétrát, akkor a munkatársak előtt is hitelességet és tekintélyt szerez magának, így azok a későbbiekben elismerik majd vezető pozícióját. A generációváltás így akár hosszú évekig is eltarthat, előfordul, hogy akár 6-7 évig is egymás mellett dolgozik az egykori és a leendő vezető, mire előbbi kivonja magát a vállalkozás működéséből. Míg az utódnak bele kell tanulnia a cégvezetésbe, addig az előző generáció tagjának tudnia kell elengedni az irányítást.

 

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo