Elveszett a számlatömb? Ezt kell tenni!

A legtöbb ember tisztában van azzal, mit tegyen, ha elvesztette az igazolványát, útlevelét: besétál az okmányirodába, befizeti az illetéket és csináltat egy újat. Hasonlóan egyszerű a képlet, ha a telefonunkat vagy a bankkártyánkat lopják el: a lehető legrövidebb úton letiltatjuk, hogy elkerüljük a visszaéléseket. De mi a helyzet, ha a számla- vagy nyugtatömbünket veszítjük el? Kihez fordulhat a cégvezető? Kinek és hol lehet bejelenteni, le lehet-e tiltatni? Utánajártunk.

Kép:FreeDigitalPhotos.net/pakorn

A számviteli törvény értelmében a számlatömbök megőrzési határideje 8 év. Ezen időszak alatt biztosítani kell a számlatömb és az abban szereplő számlák sértetlenségét, eredetiségét, hitelességét és olvashatóságát. Ezért, bár konkrét szabály nem írja elő, a tömb esetleges elvesztését célszerű először az adóhatóságnak bejelentenünk, vagy közzétennünk egy hivatalos lapban, mint például a Pénzügyi Közlöny. Akár a bejelentést, akár a közzétételt választjuk, szerepeltetni kell a számlatömb tulajdonos cég nevét, székhelyét és az elveszett számlatömb (-tól, -ig) sorszámát, továbbá az érvénytelenítés napját. Így egy esetleges adóellenőrzés alkalmával, ha az adóellenőr számon kéri rajtunk a megvásárolt számlatömbünket, fel tudjuk mutatni az elvesztésével kapcsolatos bejelentésről szóló dokumentumainkat.

A hiteles másolat az áfa törvény alapján
Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: áfatörvény) 179. §-ának (1) bekezdése értelmében minden személy, szervezet, aki (amely) e törvényben szabályozott jogot gyakorol, illetőleg akire (amelyre) e törvény kötelezettséget állapít meg, köteles az adómegállapítás hiánytalan és helyes volta ellenőrizhetőségének érdekében az általa kibocsátott okirat másolati példányát, valamint a birtokában levő vagy egyéb módon rendelkezésére álló okirat eredeti példányát, vagy - ha azt az áfatörvény nem zárja ki - eredeti példány hiányában annak hiteles másolatát legalább az adó megállapításához való jog elévüléség megőrizni. Ugyanezen § (2) bekezdése alapján a megőrzés egész időtartama alatt folyamatosan biztosítani kell az okirat és az abban foglalt adattartalom sértetlenségét, eredetiségének hitelességét, olvashatóságát.
Szükséges továbbá egy selejtezési jegyzőkönyvet is készítenünk az elvesztett iratokról, részletesen rögzítve a nyomtatványok elvesztésének időpontját, körülményeit, hiányuk felfedezésének időpontját, az ezzel kapcsolatban tett intézkedéseket. Ehhez csatolja a vállalkozó a rendőrség által kiállított jegyzőkönyvet (feljelentést) is.

Amennyiben a számlatömbben állítottunk már ki számlákat, akkor a számla befogadójától tudunk kérni hiteles másolatot. Ezeket a hiteles másolatokat mindenképpen érdemes beszereznünk, hiszen ezek nélkül egy esetleges adóellenőrzésnél az adóhivatal becsléssel fogja megállapítani árbevételünket, ami nekünk sosem kedvező. Mindemellett a bizonylat-megőrzési kötelezettségünk megszegésért az adóhivatal a magánszemély adózót 200 ezer forintig, más adózót 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja. A másolt számlára ráírhatjuk hogy milyen indokkal, mikori dátummal, aláírással és cégbélyegzővel nyújtotta azt a számla kibocsájtója (azaz mi) részére. Ezek után már újra eleget tudunk tenni a bizonylat megőrzési kötelezettségünknek az adóhatóság felé.

Érdemes a számlatömb helyett számlázó programot alkalmaznunk, amely ma már csak pár tízezer forintos költséget jelent a vállalkozás számára, azonban kiküszöbölhetjük a számlatömb megrongálódását, elvesztését. A számla egy üzleti együttműködés alapja, megnyitja az ajtót a további együttműködés előtt, és kiváló marketinglehetőség. Készítsen profi számlát, és nem kell többé sem elégedetlen ügyfelekkel, sem fizetési problémákkal küzdenie!

Számlatömb, nyugta: ezért bírságol a NAV
A szigorú számadás alá vont nyomtatványokról – a személyi jövedelemadó törvény szerint – olyan nyilvántartást kell vezetni, amely tartalmazza a következő adatokat: a nyomtatvány neve és számjele, a beszerzés kelte, a tömb(ök) sorszáma (tól-ig), a használatbavétel kelte, a felhasználás kelte, valamint a kiselejtezés kelte. A számlatömb is ezek közé tartozik. Hogy miért róhat még ki bírságot az adóhivatal a számlatömbbel kapcsolatban, arról itt olvashat.
 

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo