Eltűnőben a nagyvállalatok optimizmusa

Év elejéhez képest látványosan mérséklődött az optimizmus a hazai nagyvállalatok körében. A legnagyobb hazai cégek egy éves várakozásait jelző K&H nagyvállalati növekedési index 3 ponttal csökkent, így jelenleg 8 ponton áll, mivel a cégek kisebb árbevétel-növekedéssel és beruházási szándékkal terveznek.

Visszafogták következő egy évre vonatkozó várakozásaikat a hazai, 2 milliárd forint feletti éves árbevételű, nem-állami nagyvállalatok. A növekedési kilátásokról képet adó K&H nagyvállalati növekedési index 3 pontos csökkenést követően jelenleg 8 ponton áll.

„A hazai nagyvállalati döntéshozók körében végzett felmérésünk eredménye szerint a csökkenés ellenére a cégek óvatos optimizmussal tekintenek az előttünk álló egy évre. Ezzel együtt az is jól látható, hogy az elmúlt fél évben egy lassú csökkenő trend vette kezdetét” – hívta fel a figyelmet Patrick Van Overloop, a K&H üzleti ügyfelek divízió vezetője.

„A vállalatok továbbra is saját helyzetüket látják kedvezőbbnek – annak ellenére, hogy a vállalati részindex 15-ről 11 pontra süllyedt –, miközben a gazdasági környezettel kapcsolatos várakozások gyakorlatilag nem változtak az előző negyedévhez képest. A makrogazdasági részindex jelenleg -1 ponton áll, ami azt jelzi, hogy a cégek várakozó állásponton vannak a gazdasággal kapcsolatban” – részletezte az eredményeket Patrick Van Overloop.

Megdobja a cég értékét, ha ott van a tőzsdén
Az elsődleges részvénykibocsátások összértéke három éve a legmagasabb, annak ellenére, hogy csökkent idén a tőzsdére lépő vállalatok száma világszerte – derül ki az EY, globális IPO trendeket elemző jelentéséből. A technológiai, az ipari és a fogyasztási cikkekkel foglalkozó cégek a legaktívabbak a piacon.
Kisebb árbevétel, kevesebb beruházás

A nagyvállalatok saját kilátásainak tavaly év végéhez képest borúsabb megítélése mögött leginkább az alacsonyabb várt bevétel-növekedés és beruházási szándék áll. A szektor átlagosan 1,6%-os árbevétel-növekedést valószínűsít a következő egy év során, ami jelentős visszaesés az előző negyedévi 2,8%-hoz képest. Feltehetően ezzel függ össze a szerényebb beruházási hajlandóság is, ugyanis 54%-ról 43%-ra visszaesett a következő egy évben fejlesztést tervező cégek aránya.

Jelenlegi szinten maradhat a gazdaság

A gazdasági kilátásokat illetően a vállalatok többsége a jelenlegi növekedési ütem fennmaradásával számol egyéves (71%) és hároméves (52%) időtávon egyaránt. „Az előttünk álló egy évben a vállalatok ötöde, hároméves időtávon pedig a cégek 35%-a várja a gazdaság további élénkülését. Ez azt jelenti, hogy a vállalatok szerint a magyar gazdaság akár túl is szárnyalhatja az MNB legfrissebb, júniusi inflációs jelentésében közölt idei 4,4%-os és jövő évi 3,5%-os várható gazdasági növekedést” – mondta el a szakember.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo