hirdetés

Papírja van róla: sztrájk miatt nem fizet a Ryanair

Egy ír bíróság a Ryanair javára döntött, sztrájk miatt nem kötelezhető kártérítésre a légitársaság. Az Írországban (a cég székhelyén) született ítélet precedens értékű lehet a későbbi hasonló ügyek elbírálását tekintve – írja az Airportal.
hirdetés

Az ultra diszkont cégnek egy uniós jogszabály szerint kellene a foglalt út hosszának függvényében minden olyan utasának kártérítést fizetnie, akiknek járatát törölték, vagy az a menetrendhez képest három órával később érkezett meg a célreptérre.

Kép: Pixabay

A légitársaság azonban nem akart fizetni számos utasának, mondván, hogy a sztrájk vis-maior helyzetnek számít.

Ezt vitatták az utasokat képviselő szervezetek, akik azzal érveltek, hogy a cégnél bekövetkezett sztrájkok a Ryanair üzletpolitikájának és munkavállalóival szembeni bánásmódjának következtében szerveződtek. Ezért a cég igen is felelős azért, hogy a munkabeszüntetések bekövetkeztek.

Az ír kerületi bíróság most kimondta, az érintett utasoknak nem jár az uniós jogszabály szerinti kártérítés.

Az ítéletet a bíróság a Ryanair azon érvelésére alapozta, miszerint a sztrájkok a cégen kívülálló tényezőnek tekinthetők, azokra

Nekiment a fogyasztóvédelem a Ryanairnek
Megrótta a Német Szövetségi Fogyasztóvédelmi Központ a Ryanairt önkényes csomag-előírásai miatt és egységes rendelkezést igényelt a szövetségi kormánytól.
nincs közvetlen hatása a légitársaságnak. A munkabeszüntetések a légitársaság üzemelésre gyakorolt hatása sem a cég felelőssége, az okozott kárt pedig emiatt nem kötelesek megtéríteni.

Az ír döntés azután született meg, hogy hasonló ügyekben Spanyolországban több városban, egymástól függetlenül hoztak az utasok kártérítési igényét jogtalannak kimondó döntéseket. Ezidáig azonban ír bejegyzése miatt csak korlátozottan hivatkozhatott ezekre a Ryanair, mostantól azonban erre minden jogalapjuk megvan.

A cég üdvözölte a döntést, közleményükben ugyanakkor leszögezik, minden törvényi kötelezettségüknek eleget tesznek, járattörlés esetén pedig ahol csak lehet segítik ügyfeleiket szállással, ellátással és másik járatra történő átfoglalással.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo