hirdetés

Egymást fenyegetik és perelik a nagyágyúk

A kaliforniai székhelyű Qualcomm, a világ vezető chipgyártója beperelte egyik fő ügyfelét, az Apple-t, és azzal fenyegette meg, hogy eltiltatja az iPhone kínai gyártását és forgalmazását.
hirdetés

A Qualcomm egy pekingi, a szellemi tulajdon ügyeivel foglalkozó pekingi bírósághoz beadott keresetében azzal érvel, hogy az Apple általuk kifejlesztett technológiákat használ anélkül, hogy azokért fizetne. Ezek – többek között – a „Force Touch” nevű érintőképernyős technológia, valamint az erőforrás-gazdálkodás a mobilokban, érvel a Qualcomm, mondván, hogy az Apple térítés nélkül használja ezeket a technológiákat, és növeli velük hasznát.

Kép:Pixabay

Az Apple azzal válaszolt, hogy a beszállítójukkal sok éve folytatott tárgyalásokon soha nem merült fel az érintett szabadalmak kérdése, és bizonyosak abban, hogy a keresetet, „akárcsak a Qualcomm korábbi bírósági próbálkozásait” el fogják utasítani.

Szakértők szerint szinte nincs még precedens arra, hogy kínai bíróság amerikai cég kérésére állást foglalt volna. Ez annál is kevésbé valószínű, mert Kínában nem kívánnák, hogy leálljon az iPhone gyártása, forgalmazása, lévén abban sok kínai beszállító is érdekelt. Mivel az Apple sem engedheti meg magának, hogy leálljon leginkább nyereséges termékének gyártása (az iPhone-ok kétharmada Kínában készül), várhatón végül fizetni fog és kiegyeznek.

Az Apple egyébként korábban szintén tisztességtelen üzleti magatartással vádolta meg a Qualcommot, és az indokolatlanul magas licencdíjakra hivatkozva felfüggesztette fizetéseit – amivel nagy nehézségekbe sodorta a kaliforniai céget. Annak az elmúlt két évben összesen majd 2 milliárd dollár kártérítést kellett fizetnie a versenyjog megsértése miatt Dél-Koreában, Kínában és Tajvanon. (bloomberg)

Fiatal vezetőktől remél eredményeket a Samsung
A Samsung továbbra is kitűnő eredményeket ér el – ügyvezető igazgatója mégis bejelentette lemondását, azzal, hogy nem lehet a múlt eredményeire támaszkodni, és a cégnek új, fiatal vezetésre van szüksége.
hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo