hirdetés

Egy év haladékot kapnak a székhelyszolgáltatók

Nagy port kavart a július 1-én életbe lépett igazságügyi miniszteri rendelet, mely a székhelyszolgáltatók számára olyan többletkötelezettségeket állapított meg, amellyel sokuk további tevékenységét ellehetetleníti. Az IM június 30-án közzétett rendelet-tervezete máris módosítaná a július 1-i székhelyszolgáltatásról szóló rendeletet, tisztázva egyes megfogalmazásokat és némileg lazítva az eredeti rendelet szigorú követelményein.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Mint Preiss Tamástól, a Company Assistant Service Kft. szakmai ügyvezetőjétől megtudtuk, a rendelet módosítását július 18-án elfogadták, így az új jogszabály (9/2017 (VII. 18.) számú IM rendelet) a kihirdetését követő napon hatályba is lépett. Legfontosabb változásai az eredeti 7/2017. (VI. 1.) IM rendelethez képest, hogy – bár a főszabály továbbra is az, hogy székhelyszolgáltatást csak az a cég végezhet, akinek saját tulajdonában áll a székhelyszolgáltatásra használt ingatlan - egyes esetekben a rendelet kivételt enged ez alól. Olyan székhelyszolgáltató akinek nem a saját tulajdonában áll a tevékenységéhez használt ingatlan, ezen könnyítést egy kétlépcsős feltételrendszernek való megfelelés esetén tudja kiaknázni:

  • egyrészt szükséges, hogy az ingatlan tulajdonosa előzetesen írásban hozzájáruljon a székhelyszolgáltatás végzéséhez,
másrészt az alábbi feltételek valamelyikének kell teljesülnie a székhelyszolgáltató megbízott és a szolgáltatást igénybe vevő cég viszonylatában:
  • a felek a számviteli törvény szerinti kapcsolt vállalkozások, jelentős tulajdoni részesedésű vállalkozások vagy egyéb részesedési viszonyban lévő vállalkozások,
  • a megbízott a cég cégjegyzék adatai között, mint kézbesítési megbízott van bejegyezve, vagy
  • a felek között a székhelyszolgáltatáson túlmenően tartós könyvvezetési megbízási jogviszony is fennáll.
Kép: Pixabay

További változás még, hogy az eredeti rendelet 3. paragrafusának sokféleképpen értelmezhető szövegét - amely megtiltotta a küldemények továbbküldését és átirányítását - pontosította a jogalkotó, tisztázva, hogy ehelyütt csak az átirányítást, mint postai szolgáltatást szerette volna kizárni. Így most a hatályos rendelet az alábbiak szerint fogalmaz: „E körben nincs helye olyan postai szolgáltatás igénybevételének, amely eredményeként a postai küldemény átvételére a székhelytől eltérő kézbesítési címen kerül sor.”

9+1 tipp, ha költözik a cég
Egy cég elköltöztetése nehéz, bonyolult és fáradtságos dolog, ezért a legtöbb vállalkozás sokáig halogatja. Hogy mikor érdemes mégis amellett dönteni, hogy vállaljuk a hercehurcát? Ha a hely, ahol dolgozik a vállalkozásuk, bármilyen szempontból is akadályozza a munkavégzést.
A leglényegesebb változás azonban kétségkívül a meglévő székhelyszolgáltatási jogviszonyoknak a rendelethez igazítására nyitva álló határidő kitolása 2018. június 30-ra. Mindenképpen üdvös, hogy nem kell egy június-augusztus időszakban a rendelet által előírt iratjegyzékeket készíteni a partnerekkel, és beszerezni mindazon megbízó cégekhez kapcsolódó okiratokat, amelyeket a rendelet felsorol, és amelyek pontosítására remélhetőleg hamarosan szintén sor kerül majd egy rendeletmódosításban.– mondta Preiss Tamás ügyvezető.

Továbbá felhívta a figyelmét a cégvezetőknek, hogy kizárólag olyan székhelyszolgáltatókkal állapodjanak meg, akik már most megfelelnek az új jogszabályoknak, hiszen az utolsó pillanatra hagyott módosítások, vagy iratpótlások csak újabb kellemetlenségekhez vezethetnek. Preiss Tamás tájékoztatása szerint az új szigorítások is azt mozdítják elő, hogy az úgynevezett cégtemetők piacra gyakorolt romboló hatását megállítsák, és csak azok a szolgáltatók maradjanak fent, akik az aktuális jogszabályoknak minden tekintetben megfelelnek, és minőségi szolgáltatást végeznek!

Egy cég van a lakásában? Így rakhatja ki
Gyakori probléma, hogy a lakás megvásárlása után az új tulajdonos azzal szembesül, hogy az előző tulajdonostól egy, vagy akár több céget is „örökölt”, amelynek székhelye a lakásba került bejelentésre. Az ilyen cégek címére érkező számtalan levél által okozott kellemetlenségen túl, még az is előfordulhat, hogy az adóhatóság munkatársai kopognak be az új tulajdonoshoz a céget keresve. Mit tehetünk, ha az ingatlanba bejelentett cégek önként nem teszik át székhelyüket máshova?
hirdetés

Véleményvezér

Ilyet még nem látott a világ

Ilyet még nem látott a világ 

Cseh vonaton első osztályon feleannyiért kétszer annyit kapsz, mint a magyar vonat másodosztályán. Ez igen.
Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo