hirdetés

Dollár lehet a menedék

A jelenlegi, bizonytalan piaci környezet és a biztató amerikai makro kilátások miatt itthon is folyamatosan növekszik az érdeklődés a dollár alapú befektetési lehetőségek iránt. A CIB Alapkezelő szerint, ha számba vesszük az előttünk álló kockázatokat, a dollár jelenheti az egyik eszközt a befektetői kockázatok megosztására és a vagyon értékének megőrzésére.
hirdetés

Kép:Freepik

A hazai befektetők is egyre jobban érdeklődnek az amerikai fizetőeszköz iránt, azzal együtt, hogy a deviza-megtakarításokban hagyományosan az uniós deviza vezet, az eurós alapokba befektetett összeg közel a négyszerese a dollárénak. Az utóbbi időben azonban mind többen fordulnak az amerikai deviza felé, aminek részben a biztonságra való törekvés, másrészt az Egyesült Államok gazdaságának kiszámítható teljesítménye, és ezáltal a dollár stabilitása az oka. Amíg az elmúlt három évben az euró nagyjából 5 százalékkal értékelődött fel, addig a dollár közel 25 százalékot erősödött a forinttal szemben, így pusztán a deviza tartásán jelentős hozamot lehetett elérni, amihez hozzáadódhatott az idegen fizetőeszközben kibocsátott befektetés hozama.

A Brexit hatására bizonytalanná vált befektetési környezetben ismét előtérbe került a biztos pontok keresése, így újra a hagyományos menekülő-devizák kerülhetnek a középpontba. Ám amíg az Egyesült Államokban a monetáris politika visszatérhetett a jól megszokott kerékvágásba, és decemberben a Fed hét év után először már kamatot is emelt, addig az USA-n kívüli fejlett piacokon a jegybankok továbbra is kénytelenek lazítani. A globális kockázatkerülés fokozódása esetén így viszont a dolláré lehet a főszerep, mivel a többi biztonságosnak tartott kulcsdeviza – az euró, a jen vagy a svájci frank - negatív hozamokkal sarcolja a biztonságot kereső befektetőket.

Túl rövid a befektetők memóriája?
A jegybankok védőszárnyai alatt hamar túljutottak a befektetők a Brexit-sokkon: a részvénypiacok már ledolgozták az esést, miközben a kötvénypiaci hozamok továbbra is mélyponton vannak. A közeledő amerikai elnökválasztás és a geopolitikai feszültségek azonban okozhatnak még meglepetéseket, amik jelenleg nincsenek beárazva, ezért a következő hónapokban inkább a hosszú távú befektetési stratégiát érdemes szem előtt tartani.
Az emelkedő hozamok és a dollár erősödése mögött az amerikai gazdaság alapvetően stabil alapjai állnak: a gazdaság bővülése gyakorlatilag 2010-óta töretlen, és a termelékenység gyors javulása azt mutatja, hogy a GDP növekedés fenntartható – tette hozzá Asztalos András a CIB Alapkezelő portfólió menedzsere. A szakember szerint a most indított CIB Dollár Megtakarítási Alap megoldást kínál a dollár megtakarítások elhelyezésére: a biztonságot előtérbe helyező, konzervatív politikája miatt azoknak is hasznos választás lehet, akik csak átmenetileg felszabaduló devizájukat szeretnék elhelyezni.

A dollárbefektetéseket ugyanakkor felértékelik az Egyesült Államokon kívüli tényezők is. A brit kilépésről szóló tárgyalások ősszel várható részletei csökkenthetik a globális kockázati étvágyat. Az unió és az euró-zóna jövőjével kapcsolatos bizonytalanságok arra ösztönözhetik a befektetőket, hogy nagyobb arányban tartsák dollárban a megtakarításaikat. A tengerentúli valuta felértékelődésének a valószínűségét - a kamatemelési várakozásokon túl - a kínai adósságproblémákkal kapcsolatos aggodalmak felszínre kerülése is növelheti. Ráadásul, az USA-n kívüli, biztonságot kereső befektetők arany vásárlásai is fokozódó dollár keresletet generálnak, hiszen az arany piacán jellemzően dollárban köttetnek az üzletek, ezzel erősítve a deviza árfolyamát.

Nem a Brexit, hanem Trump az igazi veszély
Az elmúlt napok piaci mozgásai a Brexitről szólnak: az európai tőzsdék összeomlottak, egyelőre félelem és bizonytalanság uralkodik most a piacokon. Az amerikai elnökválasztás közeledtével az eredménynek még komolyabb olvasata van a befektetőkre nézve.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo