Csődhullám Európában: Magyarország az élen

Európa szerte a legtöbb cég a közép-európai régióban válik fizetésképtelenné, a német nyelvű országokban (DACH régió) nem változott jelentősen a csődök száma, míg az északi régióban nyugodtabban alhatnak a cégvezetők - áll a Bisnode csoport a jelentésében.

Az előző évekhez hasonlóan általánosan elmondható, hogy 2012 első negyedévében is jóval több cég alakult, mint amennyi csődbe ment. A Bisnode csoport 12 európai ország (Magyarország, Szlovákia, Szlovénia, Csehország, Lengyelország, Ausztria, Németország, Svájc, Finnország, Svédország, Norvégia, Dánia) cégalapításait és cégbedőléseit vizsgálta elemzésében.

Minden negyedik problémás cég magyar

Az idei év első negyedévében összesen közel 147 ezer céget alapítottak ezekben az országokban, melyből több mint 11 ezret (7 százaléka az összes cégalapításoknak) Magyarországon. Fizetésképtelenné 2012 első három hónapjában, Európában több mint 20 ezer társaság vált, ebből a magyar cégek 5700-as számmal képviseltetik magukat, ami több mint az összes fizetésképtelenség 25 százaléka.

Ez nagyon magas arány, azonban az összehasonlításban azt is figyelembe kell venni, hogy az egyes országokban különböző a jogi szabályozás, máshogy működik a csődtörvény.


Fizetésképtelenség és cégalapítások Magyarországon

A gazdaság helyzetét leginkább az mutatja meg, hogy változott a fizetésképtelenségi eljárások aránya az elmúlt évben. Hazánkban az eddig is igen magas érték folyamatosan nőtt, és a 2011 első negyedévéhez képeset 2012 első három hónapjában már 33 százalékkal több cég került csőd vagy felszámolás alá, mint korábban.

Szinte mindenütt romlott a helyzet

Európa szerte elmondható, hogy a vizsgált 12 országból csak négyben (Dánia, Németország, Norvégia, Csehország) nem emelkedett a fizetésképtelenség miatti megszűnések száma a 2011 negyedik negyedéve és 2012 első negyedéve közötti időszakban.


Fizetésképtelenségi eljárások számnak változása régiónként

A fizetésképtelenségi eljárások száma 2011 első negyedéves és 2012 első negyedéve között Finnországban, Lengyelországban és Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben (Finnországban közel megduplázódott a számuk). Amennyiben az egyes régiókat vizsgáljuk, egyértelműen Közép-Európát sújtják leginkább a cégbedőlések, és itt volt tapasztalható számukban a legnagyobb emelkedés. Míg a mi régiónkban 24,9 százalékkal nőtt a cégbedőlések száma, addig a németnyelvű országoknál csupán 1,8 százalékkal, az északi régióban 3,8 százalékkal.


Fizetésképtelenségi és cégalapítási index Európában

A fizetésképtelenségi és cégalapítási index elkészítésénél a 2011. decemberi állapotot alapul véve kerül meghatározásra a csődök és alapítások változása 2012 első negyedévében. A 100-as feletti érték a 2011 év végi állapothoz viszonyított növekedést jelzi, míg a 100-as alatti érték a csökkenést.

Jól látható, hogy Európa szerte a cégalapítási index csökkenést mutat, míg a fizetésképtelenségi index növekedést. A legtöbb európai országban 2011 végéhez viszonyítottan, rosszabb helyzetben vannak a cégek, sokkal többen mentek csődbe, mint az azt megelőző években.


Fizetésképtelenségi eljárások számának alakulása Európában

Azonban a jelenlegi világgazdasági helyzetet tekintve, ez az eredmény egyáltalán nem meglepő. Az, hogy a fizetésképtelenségi ráta az elmúlt 3 hónapból kettőben nőtt mutatja, hogy Európa gazdaságát a gazdasági válságon kívül befolyásolja az egyes kormányok kiegyensúlyozatlan és bizonytalan költségvetése is.

A legveszélyeztetettebb iparágak

A Bisnode csoport iparágakra készített statisztikájából jól látszik, hogy a legveszélyeztetettebb iparágak Európában az építőipar, illetve bank- és biztosítási piac, közel 9 - 10 százalékos fizetésképtelenségi növekedéssel egy év alatt. Primer szektorban, azaz a mezőgazdaságban, bányászatban Európa szerte mérséklődött a fizetésképtelenség 2011 első negyedévéhez képest.

Cégalapítási kedv

Csökkent a cégalapítási kedv

A cégalapítási kedv a legtöbb országban csökkent, a közép-kelet európai régióban igen erősen, a legnagyobb mértékben, Lengyelországban, és Magyarországon - köszönhető lehet ez a bizonytalan gazdasági helyzetnek, illetve az egyszerűsített cégbejegyzési eljárás megszűnésének, - míg a DACH régióban csak mérsékeltebben. Itt Ausztria hozta a legrosszabb -9 százalékos értéket. Az északi országoknál növekedés figyelhető meg a cégalapítási kedvet tekintve, egyedül Svédországban tapasztalhatunk kismértékű visszaesést.


Cégalapítási kedv

Az északi régió új cégalapításainak 7 százalékát a mezőgazdaság, bányászat adta, amely százalékhoz valószínűleg a svédországi erdőgazdálkodásban keletkezett nagyszámú új cég is jelentősen hozzájárult. Ez kimagasló érték a többi ország 1-2 százalékos, ugyanezen szektorban nyújtott eredményéhez képest.


Cégalapítási kedv

A Bisnode által számba vett országok nagy részében a tercier (szolgáltató) szektorban alakult a legtöbb cég, és ebben nincs szignifikáns különbség a régiók tekintetében. Az újonnan létrejött cégek több mint 80%-a a szolgáltató iparág részét képezi.

Más néven újrakezdeni


Cégalapítási kedv változása iparáganként Magyarországon

Magyarországon is a szolgáltatási szektorban alakul a legtöbb vállalkozás, ezt követi a kereskedelem majd a válság által igen erősen sújtott építőipar. Az építőiparban hagyományosan sok cég alakul, melynek oka, hogy ebből a szektorból nehezen váltanak a cégtulajdonosok, illetve magyar hagyomány, hogy a rosszul működő, tartozásokat maguk után hagyó építőipari cégek más néven, de azonos vezetővel alakulnak újra.

Keleti József a magyar Bisnode Csoport  Country Managere elmondta, hogy általános tendenciaként látszik egész Európában, hogy a fizetésképtelen cégek száma emelkedik. Ezért már nemcsak a hazai cégekkel való üzletkötés esetén érdemes körültekintőnek lenni, hanem külföldi export vagy import esetén is szükséges az adott vállalkozásnak alaposan utánanézni.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo