Csepreghy: ne szociális célra menjen a pályázati pénz

Brüsszel nem a jelenlegi pályázati, hanem a már megszüntetett rendszer miatt állította le a 700 milliárdos keretösszegű GOP pénzek kifizetését – mondta el Csepreghy Nándor helyettes államtitkár a Piac&Profit konferenciáján. Hozzátette, most az lesz a fő fókusz, hogy senki se juthasson előnyökhöz, és valóban a leginkább szükséges projektek nyerjenek.

Óriási kihívás előtt állunk, ami nemcsak Magyarország előtt áll, hanem az egész Európai Uniót érinti. A most kezdődött uniós ciklus során olyan gazdasági rendszert kell kialakítani a gazdasági világválságot követően, a technológiai forradalom közepette, amely hosszútávon is fenntartható növekedést biztosít.

Erre válasz az EU 2020 stratégia, amelynek szerves része a magyar fejlesztési stratégia, a Széchenyi 2020 program. Ennek alapvető céljai, hogy a 20-64 évesek 75 százaléka foglalkoztatott legyen, az EU teljes GDP-nek 3 százaléka K+F-re fordítódjon, az üvegházhatású gázok kibocsátását 20 százalékkal kell csökkenteni, és a megújuló energiaforrások részarányának a teljes energiamixben legalább 20 százalékot kell elérnie – mondta a Piac&Profit konferenciáján Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár.

Ezek a célkitűzések alapvető változásokat tettek szükségessé a pályázati rendszerben. Az első és legfontosabb változás, hogy a teljes 12 ezer milliárdnyi uniós forrástömegnek 60 százaléka jut gazdaságfejlesztésre. Így a korábbi ciklushoz képest 84 százalékról 40 százalékra csökken azoknak a pénzeknek az aránya, amelyeket az állam fog közvetlenül elkölteni. „A rendszer átalakításának egyik legfontosabb célja volt, hogy világosabb fókuszpontokat határozzunk meg a vállalkozásoknak, ezért lesz kevesebb az Operatív Programok száma is” – hangsúlyozta Csepreghy. (Itt olvashat részletesebben az új rendszerről.)

Még ebben a hónapban jönnek az első pályázatok
Már ebben a hónapban kiírásra kerülnek az első pályázatok a GINOP keretén belül, több mint kilencvenmilliárdra pályázhatnak a vállalkozások. Hogy pontosan milyen kiírások jönnek, arról is szó esett a Piac&Profit konferenciáján. Itt találja a részleteket.
Ne lehessen szociális célokra felhasználni

Mivel a kormány szándéka szerint a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés ösztönzése elválik egymástól a fejlesztési célok tekintetében, ezért az államtitkár szerint a következő időszak egyik legfontosabb célkitűzése, hogy 2014 és 2020 között valóban csak a legfontosabb célkitűzéseket támogassuk. Ehhez szemléletváltásra van szükség: az a gyakorlat, hogy az uniós források segítségével életben tartanak életképtelen vállalkozásokat, immár nem fenntartható, az uniós forrásokat most már ne lehessen szociális célokra felhasználni.

A magyar pályázók és a magyar pályázati rendszer köszönőviszonyban sincsenek egymással. A korábbi pályázati rendszer annyira nehézkes, bürokratikus volt, amely egy kkv számára teljesíthetetlen volt, ezért volt szükség a 2014-ben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megszüntetésére. Óriási volt a pályázati menedzsment költsége: volt olyan pályázat a korábbi ciklusban, amelyben az elnyert összeg fele ment el  erre. Ezért olyan pályázati rendszer kidolgozására volt szükség, amelyben az egyszerűbb pályázatok esetén a vállalkozásoknak az automatizáltságnak köszönhetően ne kelljen pályázati tanácsadást igénybe venni, míg a bonyolult pályázatoknál legfeljebb a pályázati összeg 12 százaléka lesz felhasználható. „Pontosan erről szól az a vita, amely az Európai Unió és Magyarország között kirobbant – és aminek következtében Brüsszel felfüggesztette mintegy 700 milliárdos keretű GOP pénzek kifizetését” – mondta Csepreghy Nándor.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo