Csak a kisujját nyújtja a kormány, pedig a karja kéne

A kormány múlt héten bejelentett áfacsökkentése ugyan nagy segítséget nyújt a nehéz helyzetben lévő sertésfeldolgozóknak és termelőknek, nem szorítja viszont vissza a feketegazdaságot az ágazatban és a fogyasztók sem fognak sokat érezni belőle.

A megfelelő irányba tett lépés, de messze nem elég – így vélekednek ágazati szereplők és adószakértők a kormányzat által a múlt héten bejelentett lépéséről, amelyben januártól 5 százalékra mérséklik az élősertés és a félsertés után fizetendő áfát.

A húságazat hosszú ideje panaszkodott, hogy a magas áfakulcs miatt egyfelől elszaporodtak a visszaélések, másrészt pedig jobban megérte az EU-n belüli beszerzés a húsfeldolgozó vállalkozások számára, mint a hazai áru vásárlása. Az utóbbit könnyű belátni: míg a magyar beszerzés esetén, különösen az exportra termelő vállalkozások számára folyamatos finanszírozási többletterhet jelentett a magas adókulcs az áfa-visszaigénylés időszakában, addig ugyanez az EU-n belüli beszerzés esetén nem jelentkezett, hiszen ugyanazon időszakon belül számolták el fizetendő és levonható adóként is (fordított adózás).

„A visszaélések vonatkozásban csak arra érdemes utalni, hogy a magyar, 27 százalékos adókulcs eddig is adócsalásra csábított, hiszen egyes tömegtermékek esetén az Unión belül itt lehetett a legnagyobb hasznot realizálni. Várhatóan ez a következő időszakban valamelyest csökkenni fog, de sajnos egyáltalán nem lennék meglepve, ha az adócsalásra szakosodott körök ezután már más termékekkel folytatnák üzelmeiket” – vélte Hegedűs Sándor az RSM-DTM adóüzletág vezetője legfrissebb blogbejegyzésében.

Valójában a jogalkotói szándék ez esetben nem a fogyasztók, hanem a hazai sertéstenyésztők megsegítése volt, így most nem kell azzal a kérdéssel foglalkozni, hogy a kereskedők vajon tovább adják-e az áfa csökkentéséből származó hasznukat a fogyasztóknak. Hegedűs Sándor szerint egy korábbi általános áfakulcs-csökkentés során már láthattuk, hogy a kereskedők többnyire maguk nyelték le a különbözetet. Az akkori lépéssel egyértelműen a költségvetés járt rosszul. Ennek a módosító javaslatnak a költségvetési hatása azonban várhatóan messze elmarad a korábban kalkulált 50 – 60 milliárd forintnyi bevételkieséstől, amit a teljes sertéshús vertikumra kiterjesztett 5 százalékos áfa jelentett volna. „Persze továbbra se feledjük, hogy amíg 27 százalékos az általános adókulcs, addig az áfacsalások visszaszorítása inkább csak vágykép marad, és ez akár a darabolt sertéshúsokra is igaz lehet!” – hangsúlyozta az adószakértő.

Évtizedes hátrányba hoznak minket a különadók
A hazai élelmiszeripart az elmúlt három évben egyre növekvő mértékben terhelték a különféle extraadók. Összesen több mint 50 milliárd forintos többletköltséget okoztak az élelmiszeriparnak a különadók.
Sürgős lépésekre lenne szükség a baromfiágazatban

Hasonló véleményt fogalmazott meg a Baromfi Termék Tanács (BTT), amely szerint az alapvető élelmiszerek, köztük a baromfihús és az étkezési tojás áfacsökkentése segítheti leginkább a legális ágazati szereplők hosszú távú működését. A szakmai szervezet a sertésszektorban bejelentett csökkentéssel arányos baromfiágazati intézkedésekben bízik. A szervezet jó irányba tett első lépésként értékeli, hogy januártól a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra csökken az élősertés és a hasított félsertés áfája. A BTT szerint a döntés hozzájárulhat ahhoz, hogy a szürke- és feketegazdaság jelentős mértékben visszaszoruljon a sertéságazatban. (Érdemes tudni, hogy a magyar cégek az áfával trükköznek a legtöbbet.)

A szakmai szervezet szerint ilyen irányú lépésekre a nagyobb gazdasági súllyal rendelkező baromfiágazatban is szükség lenne, mert a szürke- és feketegazdaság részaránya itt is legalább olyan jelentős. Ugyanakkor a baromfihúsokat és étkezési tojást termelő ágazatokban nincsenek olyan köztes termékek, amelyeknél az áfacsökkentést kisebb lépésekben el lehetne kezdeni. A BTT továbbra is a végtermékek, a baromfihús és az étkezési tojás érdemi áfacsökkentését tartja ágazati szempontból kiemelten fontos, végső megoldásnak.

Amíg a forgalmi adó mérséklését a költségvetés nem teszi lehetővé, több sürgős beavatkozásra lenne szükség - közölte a BTT. A terméktanács azonnali intézkedésként szorgalmazza, hogy valamennyi friss, fagyasztott és tovább feldolgozott baromfitermék forgalmazásánál tegyék kötelezővé a szigorú számadású szállítójegyet és az egyidejű számlakíséretet, illetve a baromfitermékek forgalmazását ellenőrizhető - megfelelő infrastrukturális - feltételekhez kössék.

Emellett a BTT szerint a baromfiimportőr cégek számára elő kellene írni, hogy a behozatalt a termékek beérkezése előtt öt nappal kötelezően jelentsék be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Néhib). További szigorításként pedig valamennyi ágazati szereplőt kötelezni kellene arra, hogy anyagforgalmának bemutatásához az éves adóbevallás mellé analitikus mellékletet is csatoljon.

A sertéságazat szereplői az áfacsökkentés kiterjesztésében bíznak

A sertéságazat szereplői bíznak abban, hogy az állami költségvetés teherbíró képességének erősödésével a tőkehúsok és a hústermékek is a kedvezményes forgalmiadó-kulcs alá kerülnek, ahogy a többi élelmiszeripari ágazat azon termékei is, ahol a feketegazdaság szintén súlyos nehézségeket okoz a legális piaci szereplőknek. A jövőbeli lépések nélkül a magyar élelmiszeripar, és ezen belül a hazai húságazat teljesítményének növekedése nem képzelhető el - közölte a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Magyar Húsiparosok Szövetsége.

Rossz helyzeetben a magyar húsipar
Évek óta nehéz helyzetben van a magyarországi húsipar, ezen belül is a sertéságazat. A szektor válságát jelzi, hogy az elmúlt egy évben három nagy tradicionális hazai húsipari szereplő (Kapuvári Hús, Gyulai Húskombinát és Pápai Hús 1913) is csőd- illetve felszámolási eljárás alá került. A kormány által stratégiailag kiemelt jelentőségű vállalattá minősített, a pápai önkormányzattól áprilisban 1,3 milliárd forintos tőkeinjekcióhoz jutó Pápai Hús július 9-én kért csődeljárást saját maga ellen– derül ki a Coface hitelbiztosító friss elemzéséből.
Adófizető vágó- és feldolgozó cégek váltak fizetésképtelenné, magukkal rántva sertéstartó vállalkozások sokaságát is. A folyamat hozzájárult ahhoz, hogy a sertéslétszám 3 millió alá csökkent, így a még működő ipari üzemek alapanyag-behozatalra kényszerültek. Az ágazatot a teljes csőd fenyegette, ami munkahelyek tízezreinek eltűnését eredményezhette volna - írja közleményében a két szakmai szervezet, hozzátéve azt is, hogy a kormány döntése a transzparens csatornákon való sertéstermelés és feldolgozás életben maradásának alapját jelenti.

A takarmányok áfája csökkenhet, a többi nem

Elutasította az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága az 5 százalékos áfa kiterjesztését több alapvető élelmiszerre, ugyanakkor a sertésstratégia végrehajtásáért felelős miniszteri biztos a bizottság hétfői ülésén jelezte, hogy a nemzetgazdasági tárcánál vizsgálják bizonyos takarmányok áfacsökkentési lehetőségét.

Gőgös Zoltán a bizottság alelnöke javaslatát, hogy ezeket a testület bizottsági módosító indítványként nyújtsa az Országgyűlésnek, a kormánypárti többség elutasította. Gőgös Zoltán azzal érvelt kezdeményezése mellett, hogy a fogyasztók számára csak így válhatna érzékelhetővé a már megkezdett áfacsökkentés. Ezért az áfamérséklésbe - az élő- és félsertés mellett - be kellene vonni a tőke- és baromfihúsokat, bizonyos tejtermékeket, a barnakenyeret, a vizeszsömlét és -kiflit, az Európában előállítható zöldséget és gyümölcsöt, továbbá az édesvízi halakat. Ez az alelnök szerint mintegy 90 milliárd forintos költségvetési kieséssel járna átmenetileg. Viszont a javaslat elfogadása valóban fehérítést eredményezne a szektorban. (Az élelmiszerek magas áfatartama egyébként rontja a mezőgazdasági termelők versenyképességét is.)

A másik javaslat a sertéstartóknak egy gyakoribb - 15 napos - áfa-visszaigénylésre adott volna lehetőséget annak érdekében, hogy likviditásukat fenn tudják tartani. Gőgös Zoltán ugyanis úgy vélekedett, hogy az élő- és félsertés áfájának 5 százalékra csökkentése a termelőknek nem jó, mivel a feldolgozók gondjait a rovásukra oldja meg.

Horváth István, a bizottság alelnöke, a sertésstratégia végrehajtásáért felelős miniszteri biztos szerint az ország nincs abban a gazdasági helyzetben, hogy egy széles körű élelmiszer-áfacsökkentésre sor kerülhetne. Rámutatott: a mostani áfamérséklés növeli a feldolgozók versenyképességét, és a sertéstartók számára is előnyös, mert csökkenti az importot. Ugyanakkor beszámolt arról, hogy bizonyos takarmányok esetében szintén 5 százalékra vinnék le az áfát, például a némelyik feltételnek megfelelő dara, valamint korpa és egyes olajpogácsák esetében. Ezzel a takarmányok egy része is olcsóbb lehetne, és tovább nőhetne a versenyképesség. Ezt a javaslatot a Nemzetgazdasági Minisztérium vizsgálja.

 

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo