hirdetés

Cafeteria: az Erzsébet-utalvány a nyerő

Azok a munkáltatók, akik már döntöttek az idei béren kívüli juttatásokról, leginkább az újonnan bevezetett Erzsébet-utalványt, a SZÉP Kártya vendéglátás alszámlájára nyújtott támogatást, valamint az egészségpénztárba/önsegélyező pénztárba utalt juttatást adják 2012-ben munkavállalóiknak. 

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A DEVISE Hungary a Nemzeti Üdülési Szolgálattal együttműködve országos felmérés keretében vizsgálta, hogy mi várható a bérek és juttatások terén 2012-ben. A kutatásban a karácsonyi és a Magyarországon szokásos év végi szabadságolások ellenére tíz munkanap alatt részt vett rendkívül nagyszámú munkáltató (döntő többségében cégtulajdonos, első számú vezető és HR-es) minden iparágat és cégméretet képviselt. A legaktívabb a szolgáltató, a kereskedelmi, az IT, az építőipari, a járműipari, a különböző termelővállalatok és a pénzügyi szektor volt.


A legtöbben étkezést támogatnak
Kép:sxc

A nagyarányú részvételt egyértelműen az információszerzés inspirálta. A kutatási kérdőív kitöltői a zárást követően 5 nappal megkapták az eredményekről készült országos összefoglalót. Ez, valamint a konferencián elhangzottak különösen azok számára voltak nagy jelentőségűek, akik még nem döntöttek. Márpedig a béren kívüli juttatások tekintetében a válaszadók 32,7 százaléka e körbe tartozott.

A munkáltatók kétharmada átvállalja az emelkedő járulékot

A felmérésben részt vevő munkáltatók 22 százalékánál nem változik a 2011-es keret, 14 százalékuknál nem volt és nem is lesz cafeteria. Az adatszolgáltatók 11 százaléka azonban vagy idén tervezi bevezetni a béren kívüli juttatást vagy emeli a tavalyi keretösszeget. Akik a cafeteria mellett döntöttek, több szempontot is mérlegeltek s vettek figyelembe akár egyidejűleg is. Ennek megfelelően a munkáltatók 54,6 százaléka azért ad béren kívüli juttatást, mert a munkavállalóik elvárják, vagy azért (54,3%-uk szerint), mert kevesebbe kerül, mint ugyanakkora összeg bérként történő kifizetése. Ez a két megfontolás vezeti a toplistát, amelyben még a motivációs szempont (33,7%), illetve a társadalmi felelősségvállalás (17%) szerepel.

A juttatások közül az Erzsébet-utalvány a legnépszerűbb. Majdnem egyharmaddal többen adják ezt a dolgozóknak, mint a második helyen szereplő a SZÉP Kártya vendéglátás alszámlájára nyújtott hozzájárulást. (Eddig közel 700 ezer munkavállaló igényelte a támogatott utalványt, akik átlagosan 5000 forint értékű tömböt kértek.) A harmadik a sorban az egészségpénztárba vagy önsegélyező pénztárba utalt hozzájárulás, negyedik az iskolakezdési támogatás, ötödik a Széchenyi Pihenőkártya szálláshely alszámlájára nyújtott támogatás, melyet a helyi bérlet, az önkéntes nyugdíjpénztárba utalt hozzájárulás, illetve a SZÉP Kártya szabadidő alszámlájára utalt - a rekreációt, egészségmegőrzést szolgáló - hozzájárulás, valamint a kockázati élet-, baleset- és egészségbiztosítás követ. A többi juttatás az előzőekhez képest jelentősen kisebb mértékben kerül 2012-ben a cafeteria elemek közé.

A felmérés résztvevői abban is segítséget kerestek, hogy vajon mit terveznek versenytársaik a béren kívüli juttatások 19,04 százalékról százalékról 30,94 százalékra emelkedett járulékterhével, amit az adatok szerint a munkáltatók közel kétharmada magára vállal.

  

hirdetés

Véleményvezér

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo