Berlinben kapnak lehetőséget a közép-kelet-európai startupok

A júniusi nyitó rendezvényt követően, októberben kezdetét veszi a Startup Campus Berlin Program. A kezdeményezés célja a berlini startup ökoszisztéma bemutatása a közép-kelet-európai startupoknak. A német főváros  széles körű mentorhálózatot, coworking tereket, valamint jelentős állami és privát kockázati tőkét biztosít az innovatív vállalkozások számára.

Az elmúlt években a német kormány komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy Berlint Európa vezető innovációs és startup-központjává fejlessze. A világ legnagyobb accelerátorhálózatai – a német multinacionális vállalatokkal karöltve – számos szektorspecifikus programot indítottak annak érdekében, hogy kihasználják az ipari innováció ezen új formáját.

„A Startup Campus Berlin programot az Enterprise Hungary azzal a céllal indítja, hogy a magyar és közép-kelet-európai startup vállalkozások számára bemutatkozási lehetőséget biztosítson, amin keresztül elősegítse a forrásbevonást és a globális piacra lépést. A program keretében startup-specifikusan és iparági fókusszal alakítjuk ki az adott hetek tematikáját” – mondta el Kovács Zsolt, az Enterprise Hungary ügyvezetője.

Startup Campus Berlin

Az Enterprise Hungary Nonprofit Kft. küldetése a hazai startup-ökoszisztéma fejlesztése, valamint a startup-utánpótlás katalizálása. A szervezet kiemelt célja a fiatalok vállalkozó kedvének ösztönzése, a hazai felsőoktatásban születő innovatív ötletek megvalósulásának támogatása és a korai fázisú vállalkozások fejlesztése.

A programba bekerült startupok lehetőséget kapnak a helyi accelerátorok (GTEC, StartupBootcamp, PlugandPlayTechCenter, WISTA stb.) megismerésére, valamint bemutatkozhatnak a nemzetközi mentoroknak, és tapasztalatot cserélhetnek a német fővárosban már letelepedett startup cégekkel. Emellett tájékoztatást kapnak a cégalapítás jogi és pénzügyi lehetőségeiről a helyi vállalkozásösztönzési központtól (Berlin Partner), és betekintést nyerhetnek a kockázati tőkebefektetés gyakorlatáról a Tartományi Kockázatitőke Társaságtól.

A kiválasztott startupok az alábbi szolgáltatásokat vehetik igénybe:

  • teljes körű programszervezés,
  • accelerátor programok megismerése,
  • vállalkozásösztönző programok és szabályok megismerése,
  • kockázati tőkebefektetési gyakorlat megismerése,
  • pitch bemutatkozás nemzetközi mentorok előtt,
  • B2B és networking lehetőség,
  • coworking irodahasználat és tapasztalatcsere
A program célcsoportja a nemzetközi piacra érett vállalkozások, illetve azok alapítói és vezetői. Ennek értelmében azok a közép-kelet-európai startupok, amelyek már rendelkeznek működő prototípussal vagy magvető befektetéssel, esetleg
A különdíjat hozta el Londonból a magyar startup-csapat
A hét európai elődöntőből bekerült csapatok között két magyar döntős is szerepelt. A MagikMe és a HeatVentors közül az utóbbi nyert különdíjat, amely Angliából egyenesen a három legjelentősebb kínai városba repíti őket, ahol olyan befektetők előtt kapnak soron kívüli prezentációs lehetőséget, mint Jack Ma, az Alibaba tulajdonosa. A Women Startup Competition idén negyedik alkalommal látta vendégül a női alapítói többségű vállalkozásokat. A verseny kiemelt célja, hogy felhívja a figyelmet a nők szerepvállalásának fontosságára a startup-szektorban is illetve, hogy a csapatok lehetőséget kapjanak a nemzetközi bemutatkozásra, potenciális befektetők előtt.
regionális piaci jelenléttel. Mindezeken felül természetesen késznek kell lenniük arra, hogy vállalkozást indítsanak Berlinben. Az érdeklődők a www.startupcampusberlin.com oldalon található online platform segítségével jelezhetik részvételi szándékukat.
A magyar startupoknak az lenne a legfőbb feladata Berlinben, hogy potenciális ügyfeleket és befektetőket találjanak.
A Startup Campus Berlinhez hasonló kezdeményezések mindenképpen elősegítik azt, hogy kiépítsék a megfelelő kapcsolatrendszerüket Németországban – erősítette meg a nemzetközi jelenlét fontosságát Andy Tóth, a Plug and Play Ventures Germany befektetési igazgatója.

A berlini ökoszisztéma kiemelt iparágaival összhangban, 7 héten át, a meghirdetett 7 iparági terület legerősebb 4 startup vállalkozója kap lehetőséget a programban való részvételre. A cégvezetők önköltsége az utazás. A résztvevőknek egyszeri 150 euró részvételi díjjal is számolniuk kell. A programot a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., a hazai startupok stabil külpiaci jelenlétét segítő Innotrade Programja támogatja

 

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo