Az utazásszervezőknek is kell kötelező biztosítás

Az ősz fontos kötelező biztosítási időszak az utazási irodáknak, utazásszervezőknek is, ekkor újíthatják meg vagyoni biztosítékukat, amely nélkül nem működhetnek. A piacon jelen lévő biztosítók 10 év alatt több mint másfél milliárd forint kárkifizetést teljesítettek.

Kép: SXC

Magyarországon kormányrendelet határozza meg, hogy utazásszervezéssel csak abban az esetben foglalkozhat bárki, ha rendelkezik vagyoni biztosítékkal, amelynek megújítási határideje minden évben október 31-e. Aki tehát utazásszervezői tevékenységet akar folytatni, figyelnie kell a dátumra, csakúgy, mint az autók kötelező felelősségbiztosításánál.

A vagyoni biztosíték Európa-szerte elterjedt biztosítási forma, amely a vétlen felet védi a jogalkotó rendelkezése alapján, valós kockázatoktól. Sokszor ugyanis a nem várt helyzet, a csőd vagy fizetésképtelenség nem feltétlenül az utazásszervező hibája, vagy bűnös magatartása miatt következik be. Három formája van ma Magyarországon: a hitelintézettel kötött garanciaszerződés, a pénzbeli letét és a biztosítóval kötött biztosítási szerződés.

A biztosítók között ezen a területen nem dúl olyan kiélezett árverseny, mint a szintén ősszel zajló kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampányban, ennek oka, hogy ezen a területen csak olyan biztosítók tevékenykednek, amelyek foglalkoznak utasbiztosítással is. Ugyanakkor van kockázat is az utazásszervezésben, hiszen csak Magyarországon több mint másfél milliárd forint kárkifizetést teljesítettek a biztosítók az elmúlt 10 évben, ami az 500-550 vállalkozásból álló iparágra vetítve komoly összegnek tekinthető.

„Az ajánlatadás folyamata kockázatelemzéssel kezdődik, melynek alapja az adott vállalkozás – egyébként nyilvánosan elérhető – pénzügyi adatainak vizsgálata, a cég tulajdonosi szerkezetének feltérképezése és üzleti tervének megismerése” – mondta el Dénes Attila, az Aegon Magyarország Vállalati-, utas- és viszontbiztosítási igazgatója. Az Aegon Magyarországnál jelenleg 68 vagyoni biztosíték biztosítás van, ami a piac 10-15 százalékát jelenti. Piacra lépése óta két iroda csődjénél kellett kártalanítania az utasokat, a Baobab Travel után 13 millió forintot, míg a West Tour EC után 8 millió forintot fizetett ki a biztosító.

6 dolog, amit érdemes tudni az utazási szerződésről
Legtöbben a nyári szabadság alatt vesznek részt szervezett utazásokon, amelyek kapcsán utazási szerződést kötnek. Az utazási szerződés a szerződés egyik sajátos típusa, melyet egyik oldalon az utazásszervező/utazásközvetítő, a másik oldalon az utasok kötnek. Melyek az utazási szerződés jellemző vonásai, mit érdemes tudni az ilyen szerződésekről?

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo