Az utazási irodák milliárdokat buktak a járvány miatt, de az állam alig segített

Nagyobb csődhullám nem volt az utazási irodáknál, de ez nem az államon múlott, amely az egyes utazási irodáknál tapasztalható 8-16 milliárd forintos visszaesést sem segítette célzott támogatással.

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

depositphotos.com

A szállodák és a szórakozóhelyek mellett az utazási irodák szenvedhették el a legnagyobb károkat a koronavírus-járvány miatti kényszerű leállás miatt. A védettségi igazolvánnyal rendelkező magyarok viszont már korlátozás, karanténkötelezettség nélkül hazatérhetnek Magyarországra egy külföldi utazásból. Tehát már látszik a fény az alagút végén, lehet újra kisebb-nagyobb külföldi utakat tenni, ennek kapcsán az elérhető céges beszámolók alapján megnéztük, hogy az utazási irodák miként vészelték át 2020-at - írta laptársunk, az Mfor.hu.

Az OTP Travel például 20 milliárd forint árbevétel fölé ment, ami 200 millió forintos nyereséghez volt elég. Nos, ehhez képest 2020 hatalmas bukást hozott. Ez konkrétan a számok nyelvén: a 2019-es 20,7 milliárd forintos forgalom 2020-ban 4,7 milliárd forintra zuhant vissza (77 százalékos esés). Ez 16 milliárd forintos csökkenés. A belföldi bevételeik 848 millió forintról 62 millió forintra, kiutazás bevételeik 6,1 milliárd forintról 1,6 milliárd forintra, míg a menetjegy (főleg repülőjegy) értékesítésük 13,2 milliárd forintról 2,9 milliárd forintra mérséklődtek. Természetesen a kiadásaik is csökkentek 1,4 milliárd forintról 866 millió forintra, de összességében a 2019-es 200 millió forintos nyereség 182 millió forintos veszteségbe fordult 2020-ban.

Az Mfor.hu cikke szerint a dán hátterű Weco-Travel szintén rekordnak örülhetett 2019-ben: 10,3 milliárd forint lett a forgalom és 83 millió forint a profit. A visszaesés itt is közel 80 százalék körüli. Az árbevétel csak 2 milliárd forint, míg a veszteség 133 millió forint lett. Tehát 8 milliárd forint tűnt el a kasszából a járvány miatt.

A lap emlékeztetett: nagyobb csődhullám tehát szerencsére nem volt, mint ahogy a milliárdos visszaesésekhez viszonyítva nagyobb állami segítséget sem kaptak az utazási irodák. A bértámogatás és a járulékmentesség ugyan őket is érintette, de célzott támogatást nem kaptak.

Véleményvezér

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.
Lebukott a magyar sajtmaffia

Lebukott a magyar sajtmaffia 

Az Agrárközgazdasági Intézet munkatársai vették a fáradtságot és összehasonlították a magyar és a nyugati sajtárakat. Aztán tátva maradt a szájuk.
A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót

A gazdag migráns jöhet, újraélesztik a letelepedési kötvény koncepciót 

Vendégbefektetői jogviszony bevezetéséről készült törvénytervezet. A szakembereket az elképzelés erősen emlékezteti a csúfosan megbukott letelepedési kötvényekre.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo