hirdetés

Az adók és járulékok befizetése jelenti a legnagyobb pénzügyi gondot a cégeknek

Átfogó tanulmány jelentetett meg a MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet a vállalkozások pénzügyi helyzetéről. Összefoglaló cikkünk első részében a cégek árbevétellel kapcsolatos várakozásait és nehézségeiket néztük meg.
hirdetés

(Fotó: Pixabay)

A tanulmány főbb megállapításai:

  • A vállalkozások fele arról számol be, hogy a 2020-as árbevétele alacsonyabb, mint az előző.
  • A kereskedelemben tevékenykedő vállalatoknál a legalacsonyabb azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek árbevétel csökkenéssel számolnak. Azok a vállalkozások, amelyek csökkenésre számítanak éves árbevételükben, átlagosan 31 százalékos csökkenéssel kalkulálnak.
  • A 2021-es évre vonatkozóan a vállalkozók bizakodóan tekintenek, 42 százalék arra számít, hogy 2020-hoz képest 2021-ben vállalkozása éves árbevétele nőni fog.
  • Azoknak a vállalkozásoknak az aránya, amelyeknek pénzügyi tartalékai a tavaszihoz hasonló korlátozó intézkedések esetén - pótlólagos külső források bevonása nélkül - 1 hónapra lenne elegendő 9 százalék volt, míg 1-2 hónap tartalékkal a cégek 15 százaléka rendelkezett.
  • Az exportáló vállalatoknál magasabb azon vállalatok aránya, amelyek 6 hónapnál tovább tudnák pénzügyi kötelezettségeiket fedezni. A cégek 31 százaléka 6 hónap és 1 év közötti időtartamban tudná alkalmazotti létszámát fenntartani újabb, a 2020 tavaszihoz hasonló járványügyi korlátozások esetén.
  • A legtöbb vállalkozásnak az adók és járulékok befizetése jelentette a legnagyobb pénzügyi nehézséget.
  • A második leggyakrabban említett pénzügyi terhek a munkabérek fizetése és a vállalkozások egyéb állandó költségeinek fizetése.
A felmérésben résztvevő vállalkozások fele arról számol be, hogy a 2020-as árbevétele alacsonyabb, mint az előző évi, a cégek valamivel több, mint negyede szerint nem fog változni és valamivel kevesebb, mint negyedük számít arra, hogy magasabb lesz a 2020-as árbevétele, mint a tavalyi.

A kisebb vállalkozások 60 százaléka számít éves árbevételének csökkenésre 2020-ban, de az 50 és 249 fő közötti létszámú vállalatok fele, és a 250 fő felettiek 40 százaléka is árbevétel csökkenésre számít. Legnagyobb arányban a szolgáltatást végző vállalatok számítanak arra, hogy 2020-as árbevételük csökkeni fog a 2019-es árbevételükhöz képest, őket követik az építőiparban tevékenykedő vállalatok, majd az ipar területén dolgozók. A kereskedelemben tevékenykedő vállalatoknál a legalacsonyabb azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek árbevétel csökkenéssel számolnak.

Vállalkozás árbevételének várható alakulása 2020-ban, 2019-hez képest,
százalék (N=2710) (Forrás: GVI 2020)

Azok a vállalkozások, amelyek csökkenésre számítanak éves árbevételükben, átlagosan 31 százalékos csökkenéssel kalkulálnak.

A 2021-es évre vonatkozóan a vállalkozók bizakodóan tekintenek, 42 százalék arra számít, hogy 2020-hoz képest 2021-ben vállalkozása éves árbevétele nőni fog. A 2021-es vállalkozások által várt árbevétel növekedés átlagos mértéke azon vállalkozások körében, amelyek növekedésre számítanak 2020-hoz képest 17 százalék.

Vállalkozás árbevételének várható alakulása 2020-ban, 2019-hez képest a
szerint, hogy várhatóan mekkora lesz a 2020-as éves nettó árbevétel, százalék (Forrás: GVI 2020)

Hova tudnak nyúlni, ha baj van?

A tanulmány szerint azoknak a vállalkozásoknak az aránya, amelyeknek pénzügyi tartalékai a tavaszihoz hasonló korlátozó intézkedések esetén - pótlólagos külső források bevonása nélkül - 1 hónapra lenne elegendő 9 százalék volt, míg 1-2 hónap tartalékkal a cégek 15 százaléka rendelkezett. Többen vannak azok a vállalkozások, amelyek 3 hónapra (22 százalék) vagy fél év és 1 év közé (37 százalék) teszik tartalékaik szintjét.

A vállalatméret növekedésével párhuzamosan a vállalatok hosszabb időre rendelkeznek pénzügyi tartalékokkal. Az ipar területén tevékenykedő cégek helyzete a legkedvezőbb, több mint a vállalatok fele rendelkezik fél évnél hosszabb időre tartalékkal. A részben vagy egészben külföldi tulajdonú vállalatok likviditás szempontjából kedvezőbb helyzetben vannak. Ugyanez a tendencia rajzolódik ki a döntően exportáló vállalatok esetén, körükben magasabb azon vállalatok aránya, amelyek 6 hónapnál tovább tudnák pénzügyi kötelezettségeiket fedezni.

Vállalkozás árbevételének várható alakulása 2020-ban, 2019-hez képest
tulajdonszerkezet és exporttevékenység szerint, százalék (Forrás: GVI 2020)

A cégek 31 százaléka 6 hónap és 1 év közötti időtartamban tudná alkalmazotti létszámát fenntartani újabb, a 2020 tavaszihoz hasonló járványügyi korlátozások esetén. A vállalkozások 7 százalék válaszolta azt, hogy kevesebb, mint 1 hónapig tudná alkalmazotti létszámát fenntartani, 13 százalék 1 hónapig és 18 százék 1–2 hónapig. A nagyobb cégek hosszabb időre elegendő pénzügyi tartalékkal rendelkeznek.

Ágazatok szerint az iparban tevékenykedő vállalatok rendelkeznek a leghosszabb időre elegendő tartalékkal ahhoz, hogy alkalmazotti létszámukat fenntartsák. Az egyéb szolgáltatás ágazatába tartozó cégek tudnák legkevesebb ideig fenntartani alkalmazotti létszámukat, 10 százalékuk kevesebb, mint 1 hónapig.

Pénzügyi kötelezettségek teljesíthetősége – pótlólagos külső források nélkül – a
2020 tavaszihoz hasonló járványügyi korlátozások esetén, százalék, N2020.
április=2541 és N2020.október=2420 (Forrás: GVI 2020)

Milyen nehézségekkel küszködnek?

A legtöbb vállalkozásnak a 2020. október előtti hónapokban az adók és járulékok befizetése jelentette a legnagyobb pénzügyi nehézséget (a vállalkozások 25 százaléknak érdemi és 35 százalékának kisebb nehézséget okozott). A második leggyakrabban említett pénzügyi terhek a munkabérek fizetése és a vállalkozások egyéb állandó költségeinek fizetése voltak (pl. iroda/ üzlethelyiség bérlése, fenntartása), amelyek ugyanannyi vállalkozónak okoztak érdemi nehézséget (21 százalék).

A vállalatok pénzügyi nehézségei az elmúlt hónapokban, százalék (Forrás: GVI 2020)

Az elemzésben szereplő adatok a GVI féléves konjunktúrafelvételéből származnak: 2020 októberében összesen 3142 hazai vállalkozást kérdeztek meg a témában. Az adatfelvétel 2020. október 1. és 31. között zajlott, a koronavírus-járvány második hulláma miatt bevezetett kijárási és egyéb korlátozásokat megelőzően. Eredményeinket tehát nagymértékben befolyásolta a járvány első hullámának csillapodása és a GVI konjunktúramutatójában is megjelenő optimistább várakozás.

Következő cikkünkben a felmérés további részét (a vállalkozások közötti lánctartozását, a külső finanszírozási források igénybevételét és a hitelhez jutás feltételeit) vesszük sorra.

hirdetés

Véleményvezér

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo