hirdetés

A SZÉP kedvez a kkv-knak

A tavaly bevezetett Széchenyi Pihenő Kártya ellen és mellett is szólnak érvek. A háromzsebes cafeteriajuttatás a munkáltatóknak kevesebb adminisztrációt jelent, a munkavállalóknak pedig kényelmes. Az ellenérv viszont az lehet, hogy a kártya költhetőségét az elektronikus POS terminálok elterjedtségének szűkössége korlátozza. A bérkompenzáció kapcsán pedig egyáltalán nem érdemes a cafeteriával számolni.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

 


Kép:PP archív

A SZÉP-kártya váltotta ez évtől a már megszokott üdülési csekket és részben az étkezési utalványt. A kártyára éves szinten a munkáltató legfeljebb 450 ezer forintot utalhat, amelyből szálláshely-szolgáltatásra, egészségmegőrző szabadidős tevékenységre, illetve vendéglátóhelyi melegétkezésre költhet a munkavállaló.

Idegenkednek tőle

A kártyásított juttatásnak sok előnye van Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő szerint, különösen a kkv-k szemszögéből. Korábban az étkezési utalványokat vagy az üdülési csekkeket a munkáltatónak meg kellett rendelnie, át kellett vennie, és ki kellett osztania a dolgozóknak minden hónapban, és alá kellett íratnia az ehhez kapcsolódó papírokat. A kártya sem a munkáltatónak, sem a dolgozónak nem kerül pénzbe, újabb adminisztratív terhek nélkül lehet rá utalni - a bérekhez hasonlóan - az adott összeget.

A kártya az elfogadóhelyeknek is kedvező. Az utalványrendszer 6-8 százalékos jutalékával szemben mindössze 1,5 százalék a törvényben előírt maximális jutalék mértéke, emellett egyszerűbb a kezelése is. Várhatóan a pénzükhöz is gyorsabban fognak hozzájutni a kereskedelmi szolgáltatók - véli az adószakértő. Mégis erős negatív visszhangja van az OTP, a K&H és az MKB Bank által kibocsátott kártyának, feltételezhetően azért, mert a korábban piaci módon működő rendszert az állam erősen leszabályozta. Vámosi-Nagy úgy véli: politikai megközelítésben valóban nem szép negligálni a piacot, de a vállalkozások összességében - a munkáltatók és az elfogadóhelyek is - jól járnak. (Az elfogadóhelyek számának növeléséért állítólag a kártyát kibocsátó bankok is sokat tehetnek.)
- Az egyszerűsítésnek a munkáltatók örülnek, a munkavállalók kevésbé. Pedig a SZÉP-kártya kényelmes és átlátható - hangsúlyozza a szakember, aki szerint ez a szituáció emlékeztet arra, amikor bevezették a munkabér kötelező bankszámlára utalását. Bár akkor a munkavállalók többsége nem szerette, ma már mindenki számára ez a természetes. Ráadásul a két évig érvényes kártya elvesztése nem jelenti a rá utalt keret elvesztését - szemben azzal az esettel, amikor az üdülési csekk veszett el -, a bankok éppúgy letiltják és pótolják a plasztikot, mint a bankkártyákat.

Kompenzációra nem jó

A cafeteria adóterhének 30,94 százalékra emelése - 2012. január 1-jétől 10 százalékos egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni a juttatás után - viszont valóban nem vállalkozásbarát lépés, bár még mindig olcsóbb a juttatás, mint a bér. Ha cafeteria, akkor 131 forintból lesz nettó 100 forint, míg ugyanennyi nettó bér körülbelül 190 forintjába kerül a munkáltatónak. A bércsökkenés munkáltatói kompenzálásában ennek ellenére csekély a cafeteria előnye.
- A jogszabályalkotó ezt csak nagyon korlátozottan engedi meg. Kizárólag a munka törvénykönyvében szabályozott - a közbeszerzésen indulás és az állami pályázatokon való részvétel előfeltételeként szereplő - kétharmados előírás esetében lehet élni a lehetőséggel úgy, hogy a cafeterianövekmény egynegyede vehető figyelembe. A szociális hozzájárulási adóból - az összes munkavállaló esetében megvalósuló elvárt béremelés esetében - érvényesíthető kedvezménynél viszont egyáltalán nem vehető figyelembe, itt csak a nettó bér számít - mutat rá Vámosi-Nagy Szabolcs.

Több mint 270 ezer utalványkártya
A béren kívüli juttatásban részesülő munkavállalók 53,5 százaléka kap Erzsébet-utalványt, míg a SZÉP Kártya valamely alszámlájára az alkalmazásban állók 48 százalékának utalnak. A harmadik legnépszerűbb elem az utazási támogatás, amelyet a cafeteriában részesülő dolgozók ötöde kap, tíz százalék pedig egészségpénztári támogatásban részesül.
A kibocsátó pénzintézetek és a Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) Kft. közös kutatása szerint jelenleg a munkavállalók 43 százaléka kap valamilyen béren kívüli juttatást. A cafeteriában részesülő válaszadók 7,5 százaléka nyilatkozott úgy, hogy Erzsébet-utalványt, SZÉP Kártyát és utazási támogatást is kap, míg további 27 százalékuknak jár az Erzsébet-utalvány mellett a kártyára is juttatás.

A hatályos adójogszabály szerint a keretek három hónapra visszamenőlegesen feltölthetők, így az a vállalkozás, amelyik most dönt a cafeteriajuttatás mellett, áprilisi utalással utólagosan még 2012. első negyedévét is lefedheti. Március elején ezért sem látható még pontosan, hogy összességében hogyan változott a cafeteriát adó cégek száma és a juttatások átlagos mértéke.

Visszaesés valószínűsíthető

Mintegy 10 százalékponttal, 53 százalékra csökkent a béren kívüli juttatást nyújtó cégek aránya a K&H január végi, 700 hazai kisvállalkozás vezetőjének megkérdezésével végzett negyedéves kutatása szerint. A cafeteriatrend.hu január végi felmérésére válaszoló 1080 munkáltatónak pedig 7,8 százaléka szüntette meg teljes egészében a juttatási rendszerét. Fata László cafeteriaszakértő arra is felhívja a figyelmet, hogy a megkérdezettek 2,5 százaléka viszont éppen 2012 elején kezdte el használni a béren kívüli elemeket a juttatási rendszerében. A növekvő terhek miatt az összkép azonban a cafeteriatrend felmérése szerint is visszaesést mutat: a munkaadók 52,6 százaléka csökkentette a dolgozóknak adott nettó juttatások értékét, és csak 9,1 százalék növelte.
- A változások mértékét átlagolva 2012-ben nettó 15,3 százalékkal kevesebb jut a dolgozóknak béren kívüli juttatások formájában, mint 2011-ben - mutat rá Fata László.

hirdetés

Véleményvezér

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo