A tőkeszerzés lehetetlennek tűnik egy induló vállalkozásnak – de nem az

Amikor a szakértők, befektetők egy-egy vállalkozás vagy startup múltbéli teljesítményét vizsgálják, sokan úgy gondolják, teljesíthetetlen elvárásokra kell számítaniuk, hiszen üzleti eredményeket, trendeket nem tudnak majd felmutatni.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Tőkét szerezni nem könnyű, de nem is lehetetlen - Kép: SXC

A befektetők három fő tényezőt vizsgálnak, a múltbéli teljesítményt, a tervek megvalósíthatóságát, illetve személyi és tárgyi biztosítékokat. Amikor múltbéli teljesítményről beszélünk, a startupok vállalati köre nehéz helyzetbe kerül, hiszen ezt a vállalkozói réteget elsősorban fiatal, pályakezdő, lelkes vállalkozók és vállalkozásaik alkotják. (Így finanszírozza az induló vállalkozását saját zsebből!)

Az induló vállalkozásoknak nem csak karriertörténete rövid; előzményeik pénzügyi szempontból is kimutathatatlanok. Az sem ritka, hogy bankszámlájuk sincs; vagy ha van, az nem vállalati folyószámla. Az egyik leggyakoribb általános hiba, hogy a vállalkozás indulását a vállalkozók egyszerűen nem formalizálják – az indulás spontán, mintha csak új hobbiba kezdtek volna. Ezt azonban mindenképpen el kell kerülni, mert a szálakat később nehéz lesz kibogozni. A kezdetben még apróbb kiadások hamar sokasodnak; ezeket később a vállalkozáshoz kötni pedig már lehetetlen, így számos folyamat, költség és eredmény egyaránt visszakövethetetlen. Legrosszabb esetben, azt sem lehet hitelesen bemutatni, amit a vállalkozás valóban elért – hívja fel a figyelmet a Széchenyi Tőkealap-Kezelő Zrt. blogjának bejegyzése.

Hasonló a helyzet az érdekeltségi viszonyokkal is: tisztázatlan, hogy ki milyen mélységben vesz részt a vállalkozás egyetlen értékét jelentő know-how előállításában. Ajánlatos már a vállalkozás csíra-állapotában egy kft-t alapítani. Ajánlatos, hogy lehetőleg minél kevesebb taggal induljon a cég, őszintén és szigorúan felbecsülve, hogy ki milyen elkötelezettséget tud vállalni a kezdő vállalkozás működtetésében, a felfuttatásához fontos, áldozatvállalást igénylő időszakban. A túl sok tulajdonos megnehezíti a döntési és számonkérési folyamatokat. Tévhit, hogy csak tulajdoni viszonyban lehet megtestesíteni az érdekeltséget, ennek sok egyéb formája is van, megbízási szerződéssel, nyereségrészesedéssel, egyes szellemi tulajdonjogok fölötti rendelkezéssel is megtestesíthető egy fontos résztvevő érdekeltsége. (Azt is fontos tudni, hogy mitől válik vonzó befektetési célponttá egy cég!)

Így állítsuk magunk mellé a volt főnökünket
Ha úgy dönt, hogy saját vállalkozásba fog, az éppen elég kockázatot rejt magában úgy is, ha egyébként egy olyan területen marad, ahol már megvan a tudása, kapcsolatai és hitele. Az utóbbi szempontok miatt az utolsó munkáltatója kulcsfontosságú eszköz lehet a sikeréhez vezető úton – vagy épp áthatolhatatlan akadály.
Ugyanakkor azt a szakértő is elismeri, hogy ezeket a viszonyokat konkretizálni a legnehezebb: a ma már világhírű nemzetközi márkák alapítói is gyakran mennek perre egymás közt utólag, vagy bukkan fel egy-két olyan személy, aki azt érzi, induláskor kisemmizték, és a személyes közreműködésének értékétől messze elmarad a vállalatból neki jutó haszon – gondoljunk csak a Facebook-ról készült filmre.

A bankok, vagy finanszírozók múlttal kapcsolatos bizalmatlanságára jó választ tud adni egy elismert iparági szereplő bevonása, akár tulajdonilag és érdekeltté téve őt. Külföldön nem ritka, hogy a hi-tech világ hírességeit automatikusan megkínálják néhány százaléknyi tulajdonrésszel, cserébe azért, hogy a neve fémjelezze a társaságot. Itthon még kevés az erre hajlandó szakmai partner, vagy nem adja olcsón magát, ezért nem is terjedt még el igazán. Viszont hasonló hitelesítő szerepet tölthet be, ha valamilyen egyetemi, vagy kutatóintézeti kötődés van a céghez, akár inkubátori szerepben, akár financiális alapon.

Megfelelő üzleti partnerre lelhet a Piac & Profit Klubban!

Az Egyesült Államokban az egyetemek vonzáskörzetéből indulnak a legjobb startup-ok, illetve a helyi, kezdő vállalkozásokat támogató környezet központját is jobbára a volt egyetemi hallgatókból álló, kötetlen kapcsolati háló (az alumni) adja. A magyar egyetemi szféra csak mostanában ismerte fel ennek oktatásbeli lehetőségeit. Ugyan a menedzsment-képzés felzárkózott a nemzetközi tudásszinthez, azonban éppen a mikrovállalkozások indításával kapcsolatos tudásanyag hiányos és ezek nem érhetőek el az egyetemi területről. Ezeket az induló vállalkozások nagyrészt csak nemzetközi forrásokból és közösségi kezdeményezésekből szerezhetik be – itt azonban, részben éppen a forrásszerzési lehetőségek bővülésével, részben az érdeklődő közösségek épülésével napjainkban már hazánkban is számos sikeres kezdeti lépés történik.

Mivel legyünk tisztában, ha vállalkozást indítunk?
Vállalkozás indítása esetén sok mindent kell mérlegelni, mielőtt belevágunk. Nem elég azt tudni, hogy mit szeretnénk csinálni, azzal is tisztában kell lennünk, hogyan fogjuk megvalósítani. További részletek itt olvashatók!

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo