A tökéletes meetinghelyszín kialakítása

A meeting (értekezlet) nem feltétlenül kell, hogy szükséges rossz legyen. Lehet hasznos, konstruktív munka is, ha néhány dologra tudatosan odafigyelünk. Szakértőnk segít!

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Kép: PP-archív

A hasznosság vagy haszontalanság a meeting célja szempontjából minősíthető. A meeting célja, amiről érdemes beszélni, a döntéshozatal. Az információcserét szolgáló meeting általában a belső (formális és informális) információáramlás hiányosságait pótolja. Ebben az esetben az lehet a cél, hogy minél gyorsabb és hatékonyabb legyen – magyarázza szakértőnk, Beck György tréner.

3. A jó meeting = megfelelő helyszín

Leírom az ideális helyszínt, mely a helyi adottságoktól függően változhat. Érdemes törekedni arra, hogy minél inkább érvényesülni tudjanak az indoklásokban leírt alapelvek, melyek ismét csak a kölcsönös tisztelet és bizalom fenntartásáról szólnak. Erről itt olvashat bővebben, sorozatunk korábbi részében.

Van néhány alapvető dolog, amire mindenképpen szükség lesz.

  • Kör alakú asztal és egyforma székek, ami az egyenrangúságot hangsúlyozza.
  • A falon óra – az időkeretek közös nyomon követésére.
  • Közös jegyzetelési lehetőség az együtt haladáshoz – ez lehet white board (én nem szeretem a törölhető táblákat, mert nem maradnak meg a közösen készített jegyzetek), interaktív tábla, notebook projektorral, flipchart vagy csomagolópapír.
  • Malacpersely a büntetéspénzek beszedésére (ha ez a döntés születik). Sorozatunk büntetésekről és szankciókról szóló részét itt találja.
  • Jegyzeteléshez papír, toll, illetve saját laptopok, tabletek stb.,
Ha olyanok is bekapcsolódhatnak, akiket csak az Internet/telefon segítségével lehet bevonni, akkor az ehhez szükséges technológia.

A jó meetinghez elengedhetetlen a tisztelet és bizalom légkörének kialakulása. A táblázatban, ahol értelmezhető, <   > zárójelben utalunk arra, hogy a tisztelet vagy a bizalom fenntartását célozza az adott szabály.

Szabály

Miért is?

Következmény a szabályok megszegésekor

5. Körben ülnek a résztvevők. A kör az egyenrangúság jele. A hosszúkás asztalok az alá-, fölérendeltséget hangsúlyozzák, főként, ha a főnök ül az asztalfőre. Más hatása van annak, ha a főnök által elvárt válaszok/információk kerülnek elő, mint ha mindenki szabadon hozzáteheti gondolatait a témához.
6. Aki megszólal, addig beszél megszakítás nélkül, amíg akar. Biztosítani kell a résztvevőket, hogy meghallgatják őket. Másként fogalmazva ez a szabály a félbeszakítás tilalmát jelenti. Azért, mert valaki elunja, hogy más beszél, nem jogosítja fel arra, hogy félbeszakítsa. A félbeszakító nem figyel a beszélőre, csak a saját gondolataival van elfoglalva. Ez a nem figyelés is a kölcsönös megbecsülés kárára megy. A félbeszakított beszélő azt érzi, hogy nem hagyták elmondani, ami fontos volt számára.
E szabály egy alváltozata, hogy aki megszólal, az X ideig beszélhet (háborítatlanul). Ez az idő 30 másodperctől kezdődik egyes iskolák szerint, mondván, amit nem lehet elmondani 30 másodperc alatt, azt nem is érdemes. A kétkedők megnyugtatására: egy idő után a bőbeszédűek is rátanulnak arra, hogy rövidebben fogalmazzanak. A moderátor fenntarthatja magának a jogot, hogy félbeszakítsa pl. azt, aki harmadszor ismétli el ugyanazt.
7. A jobbról legközelebbi jelentkezőnek, nevén szólítva, továbbadjuk a szót. És ha átadtuk, akkor már nem vehetjük vissza, azaz ránk is vonatkozik a félbeszakítás tilalma. Ennek lényege, hogy ne a leggyorsabban jelentkezők beszéljenek mindig, hanem mindenkire sor kerülhessen. A moderátor (elnök) feladata, hogy gondoskodjon arról, hogy mindenki biztos lehessen abban, hogy meg fogják hallgatni. A gyorsabban gondolkodók számára ez nem könnyű, de gyakorlat teszi a mestert. A lassabban gondolkodóknak pedig esélyt ad, hogy hozzájáruljanak a témához. A „mindenki egyszerre beszél” káoszán csak akkor lehet úrrá lenni, ha mindenki figyel a másikra, és mindenki korlátozza vágyait, hogy abban a pillanatban beleszóljon, amikor egy gondolat eszébe jut. Ha mindig a leggyorsabban jelentkező beszél, akkor a megfontoltabban gondolkodók, „lassabbak” nem jutnak szóhoz, ami frusztrációhoz, vitához és végül féloldalas döntésekhez vezet.
  Ez a szabály úgy is használható, hogy a moderátor adja meg a szót a jobbról következő első jelentkezőnek. Erre addig lehet szükség, amíg a csapat begyakorolja a főszabályt.
8. A megértés felelőssége a hallgatóé. A hallgatóságnak kell erőfeszítést tenni, hogy megértse, amit a beszélő mond. Ha nem érti, kérdezzen vissza, próbálja visszamondani, hogyan értette, minden eszköz megengedett a megértéshez, kivéve azt, hogy „nem értem, amit mondasz”. A beszélő számára egyértelmű, mit akar mondani. Ha elismétli, attól érthetőbb lesz? E szabály segít abban, hogy mindenki felelősséget vállaljon azért, hogy együtt haladnak a megértés útján, és ezzel is nő a kölcsönös megbecsülés.
Beck György www.emberekkel-suttogo.hu

Véleményvezér

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo