A Nyugat-Balkánon folytatódik a keleti nyitás

Újabb nyugat-balkáni országban, ezúttal Montenegróban kezdte meg működését a legújabb relációs kereskedőház. A Magyar Nemzeti Kereskedőház célja, hogy növelje nyugat-balkáni exportpozícióját és megerősítse a két ország közti kereskedelmi kapcsolatokat, elősegítse a kölcsönös gazdasági növekedést.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: KKM Fotó: Mara Babović, Pobjeda

A keleti nyitás stratégiájának jegyében Magyarország kiemelten fontosnak tartja nyugat-balkáni kapcsolatrendszerének megerősítését. A macedóniai képviselet megnyitása után ezért most Montenegróban terjeszkedik tovább a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH), így pedig már két iroda is támogatja, segíti a hazai kkv-k balkáni export-tevékenységét.

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszter-helyettese és parlamenti államtitkára a megnyitón hangsúlyozta: „A podgoricai Kereskedőház megnyitása is azt tükrözi, hogy a montenegrói gazdasági kapcsolatok stratégiai jelentőségűek Magyarország számára. Montenegró az egyik legfontosabb külgazdasági partnerünk a térségben, egyben a magyar tőkekivitel kiemelt célországa."

Kun Gábor, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgató-helyettese elmondta: „A balkáni térség nagyon jó exportlehetőségeket kínál a magyar vállalkozások számára, a többi között ezért is döntöttünk a montenegrói kirendeltség megnyitása mellett. A két ország között idén februárban már létrejött egy mezőgazdasági együttműködési szándéknyilatkozat, mostantól azonban külön képviselet segíti az új piacok, új lehetőségek felé törekvő magyar cégeket.” – mondta el Kun Gábor, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgató-helyettese. (Legutóbb a Kaukázusban nyílt meg egy magyar kereskedőház.)

Miért mennénk messze?
Az 550.000 négyzetkilométeres Balkán mindig is a nagyhatalmak érdeklődésének középpontjában állt, elég csak a görögökre, rómaiakra vagy épp az Ottomán Birodalomra gondolni. Most Magyarország vállalkozásainak fókuszába kéne kerülnie, hiszen (Ukrajnával együtt) rengeteg lehetőséget tartogat.
A podgoricai képviselet nyitó ünnepségén jelen volt Igor Luksic, Montenegró miniszterelnök-helyettese és külügyminisztere, aki üdvözölte a magyar-montenegrói kapcsolatok további bővülését. Az ünnepségen részt vett Pósa Krisztián, Magyarország montenegrói nagykövete, Szél Ervin, balkáni külgazdasági szakdiplomata, több nagykövetség, kereskedelmi kamarák, és a montenegrói üzleti élet számos képviselője. A podgoricai képviseletet Vesko Kraljevic irányítja.

A Montenegróba irányuló export dobogójának legfelső fokán az élelmiszeripari termékek, hús és húskészítmények, gabonafélék és élőállatok szerepelnek, de különféle gépekre, szállítóeszközökre is van kereslet. Emellett szolgáltatás és know-how exportra is igény mutatkozik.

Az MNKH ugyanakkor folyamatosan keresi a lehetőségeket, ebből kifolyólag a jövőben több együttműködése is sor kerülhet például az építésgazdaság, lakáspolitika és területrendezés terén vagy a hulladék- és szennyvízkezelés, az idegenforgalmi és energetikai befektetések területén. Utóbbit tekintve elmondható, hogy az ország elektromos áram importra szorul, az egy főre jutó elektromosáram-fogyasztás ugyanis a 2010-es adatok alapján 5939 kWh-t ért el, ezzel szemben hazánkban 3989 kWh volt ugyanebben az időszakban.

A hazai kis- és középvállalkozások exporttevékenységének elősegítése érdekében az év végéig további 11, vagyis összesen 25 országban működő külhoni kereskedőházi hálózat jön létre. Az MNKH célja, hogy 2018-ra a jelenlegi 25,5 százalék helyett a magyar export 33 százaléka jusson el az Európai Unión kívülre.

Az év végéig még kilenc relációs kereskedőház megnyitására kerül sor, ezzel huszonötre bővül  a képviseletek száma.

Véleményvezér

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo