A munkaerőhiány a vizes VB-nek is keresztbe tehet

Turistatömegek Magyarországra érkezésére számítanak a szakértők a nagy sportrendezvények miatt. A szálláshelyeknek jön a Kánaán, de nagyjából mindenkinek erős nyara lesz, akinek az üzlete kicsit is kapcsolódik a vendégforgalomhoz. Az egyetlen dolog, ami keresztbe tehet, a munkaerőhiány.

A sportturizmus évének kiáltották ki 2017-et, köszönhetően többek között a júliusi vizes vb-nek. Budapest és Balatonfüred mellett július végén, a XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) idején Győr és környéke is nagy forgalomra számíthat, augusztus végén pedig a cselgáncs-világbajnokság hozhat újabb látogatóhullámot az országnak.

A szervezők becslései szerint július 14. és 30. között a FINA Vizes Világbajnokságon remélhetőleg több mint 2500 sportoló száll vízbe, augusztus 7. és 20. között pedig, a 17. FINA Masters Világbajnokságon 15 ezer versenyző is részt vehet, így kísérőkkel együtt összesen 40 ezer ember érkezésére számítanak a két helyszínen, Budapesten és Balatonfüreden – közölte a Turizmus.com szakportál. És ez még csak a hivatalból itt lévők száma, összességében 350 ezer körüli látogatóban reménykednek a szervezők.

Ráadásul a világbajnoksággal egy időben zajlik a Forma–1 magyar futama, így a szakértők szerint a jelenleg nyilvántartott 19 ezer budapesti szállodaszoba egyszerűen kevés lesz. Ez annyiban jó hír, hogy ennek köszönhetően az események a teljes agglomerációt húzzák majd magukkal, oda is juthat a plusz bevételből. A világbajnokságot szervező és lebonyolító Bp2017 Nonprofit Kft. a Turizmus Panorámának adott márciusi nyilatkozata szerint a szállodai férőhelyhiány miatt nem kell aggódni, mert a Forma–1-et szervező Hungaroring Zrt.-vel együttműködve közösen találtak megoldást az idelátogató turisták elszállásolására, ennek részleteit azonban nem árulták el.

Kép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Emelkedik, és még nincs vége

Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke a vizes világbajnoksággal Magyarországra irányuló figyelem hatására nemcsak a foglaltságban, hanem az árbevételben is emelkedést vár az idén az MTI beszámolója szerint. A szállodaszövetség számításai szerint idén júliusban és augusztusban a tavaly nyári szezonhoz képest átlagosan 25 százalékkal nő a budapesti szálláshelyek árbevétele. Flesch Tamás, a MSZÉSZ ügyvezető elnökségi tagja a Magyar Időknek úgy nyilatkozott, azzal együtt is elkelnek a szobák, hogy a főszezoni árakhoz képest a sportesemények idején átlagosan 30-40 százalékkal drágább a fővárosi kínálat. A budapesti szállásdíjak azonban az emeléssel sem szárnyalják túl a bécsi hotelek eseménytelen időszakokban jellemző árszintjét.

A vizes VB és a sajtburesz tanulságai
A jeles eseményekben komoly üzleti lehetőség van, valódi hívó szót jelentenek a fogyasztóknak akkor is, ha a terméknek vagy szolgáltatásnak semmi köze a sporthoz. Tehát marketingkampányunk sikerét is megalapozhatja, ha kapcsolódik a nyári vizes vébéhez.
Nemcsak a szállodák, a magánszálláshelyek is készültek az eseményre. Az Azutazo.com portál összesítése szerint a vb időszakára Budapest egyes részein háromszoros áron kínálták az Airbnbn a lakásokat. A foglalási dömping várhatóan a világbajnokság előtti hetekben éri majd el a csúcspontot, így akkorra még tovább emelkedhetnek az árak. Szoba még akkor is lesz, ha nem is sok, mert a hotelek és szálláshelyek egy része minden kategóriában tudatosan fenntart arra az időszakra szabad kapacitásokat a profitmaximalizálás reményében. Afféle pszichológiai hadviselés zajlik a szállásadók között, mert nincs biztos recept arra, meddig a legelőnyösebb kivárni.

Nem csak a szálláshelyek örülhetnek

A versenyek mellett, mint a korábbi vb-ken is, fontos szerepet kap majd a szórakoztatás is az úgynevezett „market street”-eken. A kirakodóvásárok Budapesten a Duna Arénánál és a Margitszigeten, valamint Balatonfüreden is egész napos programokkal várják a turistákat, sportkedvelő közönséget. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ a közlése szerint minden eszközzel azon lesz, hogy a tartózkodás meghosszabbítására ösztönözze a turistákat, vagyis nem csak a közvetlenül érintett szolgáltatók és kereskedők húzhatnak hasznot az érkezőkből. Flesch Tamás szerint az erős vendégforgalom után befizetett adóforintok kárpótolják majd a költségvetést a versenyszervezéssel járó (szinte követhetetlenül növekvő) kiadásokért.

Milyen cégek állnak a Vizes vb mögött?
„Két város, öt helyszín, hat sportág, közel 2.500 sportoló, 17 napig tartó versengések” – olvashatjuk a 17. FINA Világbajnokság hivatalos honlapján. De vajon mennyibe kerül egy ilyen nagyszabású sportesemény megvalósítása, és ki biztosítja hozzá a megfelelő alapot? A Bisnode összegyűjtötte a legnagyobb támogatókat.
A szakemberek hosszabb távú pozitív hatásra is számítanak a világverseny kapcsán. Sokan kiemelik a lehetséges imázsépítő értéket. Hoffmann Henrik, a Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség elnökségi tagja azt hangsúlyozta, sokat jelent, hogy több milliárd ember követi majd a közvetítéseket, és nem csak a budapesti Parlament, a dunai panoráma vagy a Margitsziget csinálhat kedvet az utazáshoz, de a balatonfüredi nyíltvízi úszóversenyekkel más vonzó célpontokat is megmutathatunk.

De ki szolgálja ki ezt a tömeget?

Ahogy a szervezők élvezettel ismételgetik, a világ egyik legnagyobb sporteseményéről van szó, aminek megrendezésére csupán két éve volt hazánknak, mivel Budapest és Balatonfüred a mexikói Guadalajara visszalépése miatt 2015-ben kapta meg a rendezés jogát. Így, bár az építkezések lebonyolítását fel lehetett gyorsítani, a strukturális problémák megoldására nem volt idő.

Pedig a most hatalmas – és természetesen örvendetes – terhelésnek kitett vendéglátó- és turisztikai ágazat csaknem három éve küzd súlyos munkaerőhiánnyal. A külföldre távozók növekvő száma, a Ratkó-nemzedék nyugdíjba vonulása és a közmunkaprogram hirtelen több tízezer munkavállalót vont ki a munkaerőpiacról, a megoldások pedig lassan alakulnak. Az egyik ilyen az ágazatban bevezetett – és azóta rengeteg kérdést felvető – áfacsökkentés volt, ami a vendéglátásban dolgozók béreit teheti versenyképesebbé, de nyilván nem fél év alatt oldja meg a problémát. A munkaerőhiány enyhítésére mindent megpróbál a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ). Próbálják visszacsábítani a munkaerőpiacra a friss nyugdíjasokat, de a menekültstátusszal rendelkezőknek és a közmunkásoknak is munkát adnának, valamint szeretnék a közmunkásokat is a versenyszféra felé terelni, akikből így előbb-utóbb szakképzett dolgozók lehetnének, de már betanított munkaerőként is nagy hasznára lennének az ágazatnak a szakértők szerint.

Megvilágított vízfüggöny a 17. vizes világbajnokság megnyitóján
Kép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Nincs gyors megoldás

A vendéglátó vállalkozásoknak már a tavalyi szezonban a krónikus munkaerőhiány okozta a legfőbb gondot. A Dél-Balatonon csökkent a forgalom, és volt, ahol a hiányzó személyzet miatt később vagy egyáltalán nem nyitottak ki. „Az ország bármelyik pontján, így Budapesten is folytatott konzultációinkból az szűrhető le, hogy jelenleg az ágazat minden szereplőjének legnagyobb gondja a minőségi munkaerő hiánya. Értelemszerűen ez a csúcsidőszakokban – így kiemelten a budapesti nagy rendezvények alatt is – még komolyabb problémát okoz. Erre a hátralévő néhány hónapon belül átfogó megoldás láthatóan nem születhet” – nyilatkozta Böröcz Lajos, a VIMOSZ főtitkára. A szervezet tárgyal stratégiai megoldásról, gyűjti a javaslatokat, azonban a részletek még a kidolgozás fázisában sincsenek.

Így alkalmazhatunk diákmunkást
Diákmunkást alkalmazni sok szempontból megéri a cégeknek. A motivált fiatalokból később akár állandó kolléga is válhat. Lássuk a legfontosabb alkalmazási szabályokat!
Miközben a vendéglátó terület szakmunkái esetében egyértelmű a munkaerőhiány, a szállodák helyzete is romlik. A recepciós munkakörök sem keresettek, holott korábban például egy ötcsillagos szálloda portás/recepciós állása igen könnyen elkelt, a hotelek válogathattak is a „várólistán” lévő jelentkezők között. Még ennél is különösebb, hogy komoly hiány mutatkozik a betanított és segédmunkák terén, amin belül is kiemelkedően keresettek a szobatakarítók. A szállodások csak találgatják, hova tűnt ez a típusú munkaerő, mivel a nyelvtudással nem vagy csak kevéssé rendelkezők esetében a külföldi munkalehetőség azért korlátozott – írja elemzésében a Turizmus.com. Szórványosan más munkakörökben is keletkezik munkaerőhiány, akár szakmunkás, akár szellemi területen, de úgy tűnik, ezt a szállodák tudják kezelni.

Diákok és plusz pénz kell

Budapest turistaforgalma folyamatosan meghaladja az ország egyéb részeiét, a megnövekedett forgalomból itt értelemszerűen nagyobb fedezet áll rendelkezésre a munkaerőhiány kezelésére is– tette hozzá Böröcz Lajos, aki szerint határozottan segítséget nyújt a versenyhátrány leküzdésében az idéntől csökkentett vendéglátó-áfa, ami már javította a vendéglátók pozícióit a munkaerő megtartásában. Ugyanakkor véleménye szerint a nyári csúcsidőszakban garantáltan szükség lesz valamennyi erőforrás koncentrált bevonására. „Biztosak vagyunk benne, hogy ott lesz a frontvonalban valamennyi tulajdonos” – mondta a főtitkár, hozzátéve, a problémák egy részét a nyáron rendelkezésre álló diákmunkaerőből lehet majd kezelni.

Kedvezmény a szurkolóknak
A MÁV-csoport ötvenszázalékos utazási kedvezménnyel, megerősített szolgálattal és utasbiztonsági kampánnyal várja a pénteken kezdődött magyarországi vizes világbajnokság szurkolóit. A vasúttársaság közleménye szerint a világbajnokság versenyszámaira jeggyel rendelkező nézők vonattal féláron utazhatnak a rendező városokba annak az együttműködési megállapodásnak köszönhetően, amelyet a MÁV-START Zrt.-vel kötött a Bp2017 Kft-vel. Az alkalmi menettérti jegy visszautazásra a rendezvényre szóló belépőjegy felmutatásával együtt érvényes, illetve az otthon nyomtatott FINA belépőjegyeket a rendezvény helyszínein, a MÁV-START pénztárban le kell bélyegeztetni. A Duna Arénában és a Margitszigeten 10 és 20 óra között a MÁV standjánál, valamint Balatonfüreden a vasúti mobilpénztárnál lesz lehetőség a jegyek bélyegzésére és vonatjegyek vásárlására is. A MÁV a nagy budapesti pályaudvarokon több pénztárral és jegyautomatákkal, Balatonfüreden mobilpénztárral várja a jegyvásárlókat. Balatonfüreden, a napokban átadott felújított vasútállomáson utasbiztonsági kampánnyal készülnek szombattól jövő péntekig, a világbajnokság arculati elemeivel felmatricázott mozdony pedig június közepétől országszerte hirdeti a vasúttársaság elkötelezettségét és nagyrabecsülését a vb és a világversenyen résztvevő sportolók iránt. A MÁV-csoport megerősített szolgálattal is készült a világeseményre: növelték a járműszerelők, kocsivizsgálók, takarítók, biztonsági őrök, polgárőrök és készenléti rendőrök számát, valamint tartalék szerelvények és mozdonyok is készenlétben állnak. Több pénztárossal üzemelnek Budapesten a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvar jegypénztárai.

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo