hirdetés

A piacnak és a fogyasztóknak is káros a kartell

Sorra indulnak perek kartellező vállalkozások ellen, amelyekben a kartell miatt sérelmet szenvedett piaci szereplők kívánják felmerült többletköltségeiket megtéríttetni. Az EU irányelvén alapuló és a magyar jogba ez év elején átültetett, a kártérítési igények hatékonyságát elősegítő rendelkezések lassan elérik céljukat. Az új szabályozás értelmében jelentősen könnyebb lett az elszenvedett kár bizonyítása, hatékonyabban megismerhetőek a kartellezés dokumentumai, a jogsértést tényét pedig nem kell újra igazolni – foglalta össze a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Míg a kartellmegállapodások egyrészt piactorzító hatásúak és komoly versenyhatósági bírságokat vonhatnak maguk után, addig azok a többi piaci szereplőnek és a fogyasztóknak kárt is okoznak, hiszen adott esetben drágábban juthatnak hozzá bizonyos árukhoz és szolgáltatásokhoz. Ezen az alapon már a múltban is többször indultak kártérítési perek kartellben részt vevő vállalkozások ellen, az igényérvényesítés azonban igen nehézkes és bonyolult volt. Míg az elmúlt pár évben főként közbeszerzési kartellek áldozatai igyekeztek az általuk szenvedett kárt megtéríttetni, ezek az eljárások a legtöbb esetben nem vezettek teljes sikerre.

Ha a perek során a bíróságok kimondják a kartellben részt vevő vállalkozások kártérítési felelősségét, úgy ez kinyithatja Pandora szelencéjét. (Kép: Pixabay)

A magyar versenytörvénybe ez év elején beillesztett új rendelkezések azonban számos könnyítést tartalmaznak a kártérítési igények érvényesítésére vonatkozóan. Nem is csoda, hogy ennek köszönhetően – különösen a közlekedés területén – több vállalkozás is kártérítési pereket indított vagy azok megindítását tervezi. A tét pedig nem kicsi: az igények akár több milliárd forintra is rúghatnak.

Az elszenvedett kárt már nem kell bizonyítani

Bassola Bálint, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda versenyjogra specializálódott vezető ügyvédje szerint mindig is problémát jelentett annak bizonyítása, hogy mekkora a kartellmegállapodás sértettjei által elszenvedett kár. Az, hogy mi lett volna a beszerzési ár kartellezés nélkül, olyan kérdésnek minősült, amelyre egzakt válasz nehezen volt adható. A felek sokszor elvesztek a szakértői bizonyítások részleteiben, valós eredmény nélkül.

Az új szabályok abból indulnak ki, hogy ellenkező bizonyításig a versenyjogi jogsértés a kartellező vállalkozás által alkalmazott árat 10%-nyi mértékben befolyásolta, azaz a károsult 10%-kal drágábban vette az adott árut ahhoz képest, mintha nem lett volna kartellmegállapodás. Mindkét fél bizonyíthatja ugyan, hogy a kár értéke kisebb vagy nagyobb volt a 10%-os átalánynál, de az ellenbizonyítás elmaradása esetén a 10%-os kárátalány megilleti a sérelmet szenvedett felet. Ez pedig egy rendkívül erős fegyver a kartellügyek sértettjei kezében.

Könnyebben megismerhetőek a kartellezés dokumentumai

A jelenlegi szabályok bevezetése előtt a sérelmet szenvedett szereplők helyzetét nagymértékben akadályozta, hogy korlátozottan tudtak csak közvetlen bizonyítékokhoz hozzájutni és ezáltal bizonyítani az általuk elszenvedett kárt, illetve annak mértékét. A dokumentumok jelentős része ugyanis a jogsértő társaságnál van, azok nem állnak a sérelmet szenvedett fél rendelkezésére.

A kár bizonyítását támogatják azok a rendelkezések, amelyek szerint versenyjogi kártérítési perben a bíróság a fél indokolt kérelmére bárkit a rendelkezése alatt álló meghatározott irat és egyéb bizonyítási eszköz, illetve ezek meghatározott körének, kategóriájának vagy meghatározott adatnak a bemutatására, illetve közlésére kötelezhet. Ennek megfelelően tehát a károsultak széles körben kérhetik azon dokumentumok bemutatását, amelyek alapján adott esetben bizonyítható a kár mértéke – ami különösen akkor lehet fontos, ha a felek 10%-os átalánynál magasabb kárt kívánnak érvényesíteni.

A fogyasztónak jó a verseny, a GVH is nekünk spórol
2010 és 2016 között a fogyasztók mintegy 136 milliárd forintot takarítottak meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tevékenysége révén. A GVH immár harmadszor tett közzé a verseny védelméből származó fogyasztói előnyöket számszerűsítő közgazdasági elemzést.
Nem kell a jogsértést újra igazolni

Azt, hogy kartellmegállapodás létrejött, általában a Gazdasági Versenyhivatal, illetve az Európai Bizottság mondja ki vizsgálata során. Ez az alapja a kartellben részt vevő vállalkozásokra kiszabott bírságoknak is. Mindezidáig azonban a kártérítési perben eljáró bíróságot a versenyhivatal döntése számos tekintetben nem kötötte, a bíróság attól akár eltérő következtetésre is juthatott. A kartellező vállalkozások tehát a kártérítési perben újra bevethettek minden eszközt a kartellvádakkal szembeni védekezés céljából.

Az új szabályok egyértelművé teszik ezt a helyzetet és kimondják: a kártérítési ügyben eljáró polgári bíróságok kötelesek elfogadni azt, hogy a kartellügyben hozott versenyhivatali döntés kimondta a kartell létét. Ez ismét rendkívül javítja a sérelmet szenvedő szereplők pozícióit, hiszen már nem szükséges bizonyítaniuk azt, hogy megtörtént a kartelljogsértés, arra a versenyhivatali határozat egyértelmű jogi alapot ad.

Mi várható?

A most induló ügyek kimenetele várhatóan nagyban befolyásolni fogja azt, hogy milyen lelkesedéssel fognak kartellben sérelmet szenvedett felek a későbbiekben a kártérítés eszközéhez nyúlni. Ha a perek során a bíróságok kimondják a kartellben részt vevő vállalkozások kártérítési felelősségét, úgy ez kinyithatja Pandora szelencéjét. Nem utolsósorban mindez jótékony hatással lehet a piaci magatartásra is: egyre drágább mulatsággá válik ugyanis a kartellezés.

hirdetés

Véleményvezér

Ilyet még nem látott a világ

Ilyet még nem látott a világ 

Cseh vonaton első osztályon feleannyiért kétszer annyit kapsz, mint a magyar vonat másodosztályán. Ez igen.
Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo