A jó bornak is kell a pénz

A borászati ágazat is jelentős támogatásokra számíthat az új pályázati ciklusban. Összeszedtük, milyen forrásokkal számolhatnak az ezen a területen dolgozók.

Kép:Pixabay

A több mint két éve született uniós megállapodás értelmében a Közös Agrárpolitika (KAP) 2014 -2018 időszakra Magyarország nemzeti támogatási programja 145,5 millió euró támogatást kap.  A borágazat abban a szerencsés helyzetben van, hogy az új költségvetési ciklusban az elérhető támogatási keret jelentősen növekedhetett. A borágazat számára az Európai Unió a támogatásokat nemzeti támogatási programokon keresztül biztosítja, amely az adott tagállam támogatási terveit tartalmazza, de a támogatás teljes összege az Európai Uniótól érkezik.

Az új nemzeti támogatási programban a korábbinál is nagyobb hangsúlyt kap a szőlőültetvények megújítása, amelyre 123 millió eurót tervezett az agrártárca 2018-ig. Fontos szerepet kap még a borászati gépek és berendezések támogatása is, de ezt a jogcímet később a Vidékfejlesztési Minisztérium a vidékfejlesztési forrásokból szeretné támogatni – mondta el Siető Andrea a Goodwill Consulting Kft  vezető pályázati tanácsadója.

Az Európai Mezőgazdasági Garanciaalap (EMGA) egyelőre három nagy területen segíti a borászatokat. Kiemelt figyelmet kap a szőlőültetvények átalakítása és átállítása, a borászati termékek harmadik országokba megvalósuló promóciója, és a szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermékek lepárlása. Nézzük, mit is jelentenek ezek részletesebben, mire lehet pontosan pályázni.

A versenyképesség alapja a korszerű szőlőültetvény. A szőlőültetvények megújítása már az ezredfordulótól kezdve kiemelt célja az ágazatnak. A korábban nagyüzemi célra telepített ültetvények mára teljes mértékben korszerűtlenné váltak, nem szolgálják az ágazat piacképességét. A csatlakozás óta a szőlőültetvények megújítására több mint 41 milliárd forintot kaptak a termelők. A forrásból jelenleg 100 millió euró keretösszeg megnyitása történt meg, amelyből eddig 50 millió euró összegű támogatásra érkezett be igény. A szőlőültetvények átalakítása és átállítása jelenthet fajtaváltást és ültetvény áttelepítést is.

Kisokos

Főbb pontozási szempontok

– hozzáadott érték növelése, kapacitásbővítés (az értékelés fókusza: versenyképességi cél);

– erőforrás-hatékonyság javítása (az értékelés fókusza: környezeti és klíma célok);

– vegyes célú/tartalmú beruházás

Közös beruházások előnyt élveznek (pl. palackozó, hűtő, disztribúció, stb.)

Elismerhető költségek

– borászati technológia

– a technológiai célokat közvetlenül szolgáló építési munkák (de: bemutató, értékesítő, stb. NEM);

– a beruházáshoz közvetlenül szükséges ingatlanvásárlás, max. 2%-ban (pl. telephely-bővítés, hogy építés-engedélyezhető legyen a beruházás);

– informatika, know-how;

– járulékos költségek (tervezés, engedélyezés, stb.)

Támogatás mértéke

a beruházás elismerhető költségének max. 50% (Közép-Magyarországon max. 40%) „lépcsőzetes” felépítés (pályázó és projekt-méret, terület szerint)

Támogatás módja

vissza nem térítendő támogatás + támogatott hitel + kamattámogatás kombinációi.

A támogatás felhasználható a szerkezetátalakítás költségeire és bevételkiesést ellentételező pénzbeli kompenzációként is. Feltételei között szerepel, hogy a borvidéki terv alapján egyéni tervet kell készíteni, a telepítendő tőszám minimum 3500 tő per hektár. A termelőhelyi klaszter pontértéke kisebb kell, hogy legyen, mint 200, a területnagyság szempontjából legalább 0,2 hektár összefüggő legyen az ültetvény. A minőségi bortermelők számára fontos üzenet lehet, hogy azok a szőlőtermelők, akik a fajtaváltást, vagy az áttelepítést kizárólag I. termőhelyi kataszteri osztályba sorolt területen valósítják meg, előnyt élveznek a kérelmek elbírálása során. Egyre többet hallani szakmai körökben, hogy új, veszélyes szőlőbetegségek jelentek meg Európában. A félelem a filoxéravész óta teljesen jogos az új betegségek lehetséges hatásaival kapcsolatban. Ezért lehetőség nyílik a jövőben a növény egészségügyi problémák miatt kivágott ültetvények újratelepítésének támogatására. Támogatás csak akkor vehető igénybe, ha az ültetvény kivágását hatóság rendelte el. Évente április 1 és július 15 között fogadják a pályázatokat.

Ha termékeinket harmadik országokba szeretnénk eljuttatni, ennek promóciójához is vehetünk igénybe támogatást az EMGA-ból. Ez a korábbiakhoz képest új támogatási jogcím. Fontos kiemelni, hogy eredetvédelemmel rendelkező, illetve borszőlő fajtájának jelzésével ellátott termék megismertetéséről lehet szó.  Támogatást csak a bor felelősségteljes módon történő fogyasztását szolgáló tájékoztató kampányokra, másrészt az eredetmegjelölésekre és a földrajzi jelzésekre vonatkozó uniós rendszerekkel kapcsolatos tájékoztatásra lehet majd adni. A program megvalósítása részben  már elkezdődött, időtartama 3 év, 11 borvidék termelőinek promócióját valósítják meg. De azok se csüggedjenek, akik most lemaradtak, mert az FM új pályázati időszak megnyitását is tervezi.

A szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermékek lepárlása pontnál az intézkedés tárgya a lepárlóüzem, amely a bor előállítása után maradt melléktermékből ipari célú nyers alkohol előállítására alkalmas. A támogatás feltétele, hogy a lepárlóüzem, ezen szándékát az MVH részére bejelentse.  A támogatás mértéke törkölyből nyert nyersalkohol esetében 1,1 euró/térfogatszázalék/hl, borból és borseprőből nyert nyersalkohol esetében 0,5 euró/térfogatszázalék/hl.

A Vidékfejlesztési Program (VP) is tartalmaz borászatok számára felhasználható támogatási keretet. A rendelkezésre álló forrás: 20 milliárd forint, a várható megjelenés 2016.

Az A célterület a borászati termékek fejlesztésének és erőforrás hatékonyságának támogatását szolgálja. Ide sorolhatók a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzései, az építéssel járó fejlesztési beruházások. A B célterület az energia, és más erőforrás-felhasználás hatékonyságának növelésére, a megújuló energiaforrások alkalmazására ad támogatási forrást. Az agrár-innovációs beruházások megvalósítása a C célterület, itt az operatív csoportok projektjeinek megvalósításához szükséges beruházásokhoz lehet forrást szerezni. A D, egyben utolsó célterület a Rövid Ellátási Lánc együttműködő csoportok tagjaiként együttműködő gazdálkodók gazdaságaiban megvalósuló beruházási elemek finanszírozását támogatja. A jóváhagyott üzleti terv feltétele a pályázatnak.  A beruházás versengő pályázatos: a benyújtandó pályázat, különösen üzleti terv egészének értékelése alapján rangsorolva kerül felállításra a ponthatár.

Több bort exportáltunk
Magyarország az idén az első fél évben 349 ezer hektoliter bort exportált, 5,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban; az elsődleges kereskedelmi partnerek továbbra is az európai országok, de folyamatosan bővülnek az Európán kívüli eladások is.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo