A gyógyszergyárak sem bírják a technológiai versenyt

Túlkapacitások vannak a gyógyszergyártásban. A globális cégek leállítanak vagy eladnak telephelyeket, és a hagyományos gyógyszerek helyett a biotechnológiával előállított rák- és autoimmun betegségeknél alkalmazott készítményekre térnek át.

A textil- és a papírgyártásban már régóta tapasztalhatók voltak az európai gyárbezárások, míg a gyógyszeriparban jelentkező túlkapacitások kialakulásának fő oka, hogy sok termék, amelyek gyártására üzemeket évtizedekkel ezelőtt felépítettek, elvesztették szabadalmi védelmüket.

Kép: Pixabay

Példa rá a Novartis által előállított vérnyomáscsökkentő, a Diovan. A baseli központú konszern tavaly bezárta angliai gyárát, több svájci telephelyén pedig több mint 2000 munkahelyet szüntetett meg, ebből 1300-at a gyártásban. A lépéseket a vállalat vezetője a hajdan legnagyobb forgalmat hozó Diovan iránti erősen csökkent kereslettel indokolta.

Sok régebbi keletű készítmény generikus változatait már kelet-európai, kínai, indiai cégek állítják elő, gazdaságosabban. A McKinsey tanácsadó cég szakértői szerint az is tényező, hogy az automatizálásba való beruházásokkal jelentősen nőtt a termelékenység, így kevesebb gyár a korábbinál nagyobb kapacitásokkal tud dolgozni. Ugyanakkor sok termékből – a beviteli módok finomítása révén – kisebb mennyiségekre van szükségük a betegeknek.

Tényezője a túlkapacitásoknak, hogy a gyógyszergyárak hagyományosan tartalékokat építenek

Két magyarországi kutató is kapott a sok millió eurós támogatásból
Egy külföldön kutató magyar, valamint egy Magyarországon kutató osztrák tudós nyerte el az EKT támogatását. Berger Imre Angliában végzi kutatásait, míg Susan Carin Zimmermann, a Közép-európai Egyetem tanára.
be a gyártás tervezésénél, hogy ne veszélyeztessék hírnevüket termékhiány fellépésével. Ezért egyes szereket párhuzamosan több telephelyen is gyártanak, hogy üzemzavar vagy a szigorodó állami ellenőrzések miatt biztosítsák a zavartalan ellátást.

Bár nem máról holnapra váltak feleslegessé telephelyek, sok vállalkozás óvakodik azok bezárásától, mert tartanak a munkaügyi vitáktól. Ehelyett az ilyen üzemek eladására törekszenek, hogy más végezze el a „piszkos munkát.” Mivel azonban egyre több az ilyen gyár, egyre nehezebb rájuk vevőt találni. A Novartis, amely 64 gyárában 27 000 embert foglalkoztat, 2016 óta egy gyárát zárta be, s további négy leállítását jelentette be.

A Roche 2016-ban működtetett 15 gyárából 9 marad. Mind a két svájci konszern a tabletták nagy mennyiségben való forgalmazása helyett a rák vagy az autoimmun betegségek leküzdését szolgáló, költséges gyógyszerek fejlesztésébe és gyártásába ruház be. A régi gyógyszergyárak felszerelése azonban sem mennyiségben, sem műszaki szempontból nem alkalmas e szerek gyártására. 

Véleményvezér

Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo