hirdetés

A fogyasztókhoz vezető út első lépése: a logó

Minden cég életében elérkezik egyszer az arculatváltás. Még a jól bejáratott, sikeres vállalkozások is változásokon mennek keresztül, bizonyos időközönként. Mivel tehetjük könnyebbé az arculatváltást és miért olyan fontos a logó egy cég életében?

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

Mindegy milyen nyelven van - Kép: SXC

Szimbólumokat már az idők kezdete óta használunk információközlésre. Ezek az ábrák, hieroglifák és ikonok mind segítenek egy mélyebb információs tartalommal bíró dolgokat, egyszerűen és közérthetően közölni. Ugyanakkor a cégek szempontjából ez a vállalat arca, a vállalat meghatározó eleme. Valószínűleg az első olyan dolog, mellyel a leendő ügyfél szembekerül, mikor megismeri az adott céget. Ezért nemcsak fontos, hogy életképes logója legyen, mely nagyban megkönnyítheti az ügyfélszerzést – figyelmeztet szakértői cikkében a Magyar Marketing Szövetség.

Sokszor mondják, hogy egy logónak nemcsak a vállalatot kell szimbolizálnia, de ugyanakkor közvetítenie kell mindazt, ami a potenciális fogyasztókból pozitív reakciót válthat ki. Az egyik ilyen, egyben legfontosabb reakció a bizalom, melynek megteremtése igen nehéz, ugyanakkor egy jól megszerkesztett professzionális logó segíthet ebben azáltal, hogy stílust és érzelmeket hordoz magában. (Tanácsainkat, hogyan válasszunk logót, itt olvashatja!)

Habár sokan az alacsony büdzsé miatt nem akarnak logót terveztetni a cégük számára, ma már online és ingyen is szert tehetnek saját logóra. Ilyen szolgáltatást nyújt a LogoYes.com is. Ugyanakkor rengeteg szabadúszó oldalon lehet hirdetést feladni teljesen ingyen, habár ott már ki kell fizetni néhány ezer forintot - minimum - egy ajánlatért, komolyabbakért több tízezret

Nemcsak kezdő vállalkozásként jelent fejtörést a logó tervezése. Manapság egyre elterjedtebb a rebranding, azaz az arculatváltás. A vállalatok bizonyos időközönként fel-felzárkóznak az adott kor trendjeihez és ezzel igazítják üzletpolitikájukat, marketingstratégiájukat és egyben a logójukat is.

Néhány híres márkánál kifejezetten erős és nyilvánvaló a márkafejlődés. Egyik ilyen márka a Pepsi Cola, melynek márkafejlődése és átalakulása a mai napig tart. Hogy miért érdemes foglalkozni a márkaépítéssel? Olvassa el itt!

 

Kép: MMSZ

Tehát nagy feladat még – vagy főleg? – egy bejáratott márka számára is, ha új design-ba fognak. Néhány fontos dolgot ugyanis mindig szem előtt kell tartaniuk:

Maradjon hű önmagához;

Mi a különbség az imázs és az arculat között?
Az arculat és az imázs igen gyakori kifejezések a médiában. Azonban egyre gyakoribb tapasztalat, hogy a cégvezetők keverik ezeket a fogalmakat, és valójában nincsenek tisztában a szavak igazi jelentésével. Szakértőnk azonban segít feltárni a lényeget.
Bírjon jelentéssel, mellyel felhívja magára az emberek figyelmét;

Elég erős legyen ahhoz, hogy meg tudják különböztetni másokétól.

Íme néhány kérdés, mely segíthet a rebranding-ben, amelyekre minden vállalkozónak meg kell találnia a választ, mielőtt belefog az átalakításba:

1.    Miért fogunk márkaépítésbe?

2.    Mi a probléma, melyet ezzel akarunk megoldani?

3.    Volt-e változás a piacon, amely befolyásolhatja a növekedési potenciált?

4.    Megváltozott-e az ügyfél pozicionálásunk?

5.    Túlságosan be vagyunk skatulyázva, mellyel jelentős ügyfeleket veszítünk?

6.    A márkánk rossz, vagy idejétmúlt üzenetet közvetít?

7.    Mit akarunk közvetíteni és kiknek?

8.    Miért érdekelne bárkit is a márkánk?

9.    Elemeztük már, hogy egyáltalán kik kísérik figyelemmel a márkánkat?

10.    Megvan a kellő információnk a szükségleteikről (fogyasztóink), vagy arról, hogyan definiálják azokat, illetve ez változott-e?

11.    A márkánk kapcsolódik-e olyan dologhoz, mely mára jelentését vesztette?

12.    A márkánk nem lépett-e ki olyan szükségletek teréből melyekre a potenciális fogyasztóink vágynak?

13.    Vezetők vagyunk-e a márkánk irányzatában?

14.    Követjük-e a márkánk irányzatát?

15.    Az arculatváltás egy evolúciós lépcsőfok vagy egy forradalmi újítás lenne a cégünk életében?

16.    A megoldás vajon működik-e 5, 10-15 év múlva is – annak alapján, amit most tudunk?

17.    Van-e megfelelő csapatunk, személyünk, aki ezt a projektet vezetné, inspirálná a munkatársakat?

18.    Ha ma kezdenénk el a vállalkozásunkat, ez a márka lenne-e, amit választanánk?

GYAKORLATI TIPPEK MIKROVÁLLALKOZÁSOKNAK
A saját márka építése és gondozása a kkv számára éppolyan fontos, mint a nemzetközi vállalatóriás számára. A célpiaca, a lehetőségei és ebből fakadóan az eszköztára viszont más. A vállalkozónak az előállítás mellett arról is gondoskodnia kell, hogy terméke eljusson a fogyasztókhoz. Ám hiába kerül a polcokra, a vevő számtalan ugyanolyan áron kínált hasonló minőségű termékkel találja szembe magát. El kell tehát érni azt is, hogy a mienket válassza. Erre szolgál a brand vagy – magyar nevén – a márka.
hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo