A cégindítás 5 fázisa

"Beindítottam a saját cégem" - mire ezt elmondhatja magáról, szkeptikus ismerősök és szőrösszívű bankárok hadán, saját lustasága és gyengesége mocsarán kell keresztülvonszolnia magát. Megpróbáljuk öt egyszerű lépésben elmesélni, hogyan is hozza létre saját cégét.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kép:Pixabay

Az ötlet kipattanása

Az első ötlet kipattanása egy saját cégről hasonló a szerelemhez első látásra. És ez nem csak egyszerű költői párhuzam, hasonló érzelmi folyamatok játszódnak le az emberben a két esemény hatására. Azonban ahogy a szerelembe, ebbe is pont olyan felelőtlenül szoktak beleugrani fejjel a fellelkesült kezdő vállalkozók, éppen ezért szükséges, hogy legyen valaki, aki egy kicsit hátralép és megpróbálja helyettünk megvizsgálni az egész képet. Így érkezünk el a második lépéshez.

Önreflexió és külső vélemények

Minden saját vállalkozásba belefogó önfoglalkoztató elsőre roppant mód meg van elégedve a saját ötletével. Különösen, mert a szabadság képzetét nyújtó új vállalkozói világ eleinte rendkívül csodálatra méltó. Azonban ha úgy tekintjük a folyamatot, el is kell adnunk magunkat vagy a termékünket a piacon, és az összes barátunk és ismerősünk lehet éppenséggel ügyfél vagy vevő. Hallgassuk meg az ő tanácsaikat is, és ha nem is fogadjuk el őket teljesen, legalább abba gondoljunk bele, miért is mondhatja valaki azt, hogy "ez túl nagy falat neked", "túl rizikós", "nem lesz elég pénzed végigcsinálni"? Nem szabad, hogy a legyőzhetetlenség érzése felülbírálja a józan paraszti ész által diktáltakat.

Profi tanácsok és "kiábrándulás"

Ha a barátainknak nem sikerült igazán és teljesen lelomboznia, keressen szakértőket. Keressen akár profi, már több startup vállalkozásnál bábáskodó befektetőt, akár az iparágban működő sikeres vállalkozót. De nem ők a kemény ellenfelek. Igyekezzen meggyőzni vállalkozása sikeréről egy bankárt vagy valakit a kamaránál. Ha eljut eddig a pontig, a lelkesedése is már biztosan egy kicsit alábbhagyott és átadta a helyét a racionalitásnak, legalább annyira, hogy felismerje a saját terve gyengeségeit. Örüljön neki, ha tudja, hol kell javítania, könnyebb lesz, mintha csak állna bambán a vártnál sokkal gyengébb számokat látva.

A kezdő vállalkozók 9 alaphibája
Ha az ember vállalkozó, időről időre előfordul, hogy valami nagyon nem a tervek szerint alakul. Ez a normál üzletmenet része. De nem minden hiba a véletlenek csúnya összjátékának következménye.
Koncentráció (félelem és depresszió)

A negyedik fázis a legnehezebb. A tervek megvannak, minden készen áll a rajtra és akkor kiderül, mennyi mindent is kéne csinálni. Az újabb és újabb fázisok mérlegelése az éjszakába nyúlik, úgy tűnik, mintha minden kicsúszna a kezünkből. És ebben a pillanatban, amikor a legjobban kell koncentrálni, adják a kezünkbe a tollat, hogy írjunk alá egy hitelszerződést egy akkora összegről, amennyi pénzt sosem láttunk még egyben. Nagyon nehéz ebben a pillanatban megállni épp ésszel, hogy az ember ne meneküljön el a félelmei és kétségei elől.

Élvezze ki az eredményeket

Egyszer csak el fog jönni a nap, amikor beindul az üzlet. Amikor belépnek az első ügyfelek, amikor végül az elképzelései valóban valóra válnak. Legyen visszafogott, majdnem biztos, hogy a hatékonyságon lehet még mit javítani és a végső eredmény korántsem olyan lesz, mint amit először megálmodott. De minden nehézség ellenére tető alá hozott egy saját vállalkozást, ez pedig teljesen jogos büszkeséggel töltheti el!

Hét lecke, ami sosem veszti érvényét
A technológia rettentően megváltoztatta a világot az utóbbi néhány évtizedben, úgy tűnik, az üzlet szabályait teljesen felforgatta a fejlődés. Mégis vannak alapvető szabályok, amelyek évezredek óta biztosak, bárhogy is változzon az világ körülöttünk.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo