hirdetés

A cégeknek mindig van egy extra lehetőségük pénzszerzésre

A cégük növekedését tervező vállalkozók úgy gondolhatják, hogy a megfelelő finanszírozási forrás kiválasztása kizárja más pénzügyi lehetőségek igénybevételét. Pedig erről szó sincs. A pénzügyi piac szereplői és a tőkebefektetők is egyetértenek abban, hogy banki hitel és kockázati tőke nem csupán megfér egymás mellett, de rendkívül jól kiegészíthetik egymást.
hirdetés

Több forrásból is lehet finanszírozni – Kép: SXC

A magyar vállalkozások esetében az elsődlegesen szóba jövő külső forrást a banki hitel jelenti, míg például az angolszász országokban már sokkal inkább előtérbe került a kockázati tőke piaca. Hazánkban sajnos még elég sok kérdőjel lengi körül a kifejezést, ráadásul jellemzőek a téves prekoncepciók is. A leggyakoribb eset, hogy a startupok kizárólagos világával mossák össze, pedig a kockázati tőkével nem csupán induló, de többéves működéssel rendelkező kisebb és nagyobb cégek is élhetnek. Ha ezt több vállalatvezető tudatosítaná, talán nem kényszerülne olyan hitelekbe, amelyekből szinte lehetetlenség jól kijönni – figyelmeztet a Széchenyi Tőkebefektetési Alap blogján olvasható bejegyzés.

Minél gyorsabb a növekedés, annál inkább kell külső forrás

Általánosan elmondható, hogy minél gyorsabban növekszik a cég, annál valószínűbb, hogy külső forrásra kell támaszkodnia a növekedéshez. Ha nem tud hosszú távú stabilitást felmutatni, a banki hitelértékelési mutatók aligha nyitják meg a kapukat a kölcsön előtt. Erre a stabilitási résre jelent áthidaló megoldást a tőke. Mivel a befektetett összeg tőkeként kerül be a cég könyveibe, a cég stabilitása növekszik, és a beruházásra, fejlesztésre költendő összeget a bankok – látván a hitelképesség növekedését – hitel formájában biztosítani tudják. Miért?

A bank egy erősebb tőkéjű cégnek biztosabban folyósít hitelt (akár piaci alapon, akár kedvezményes hitel formájában), mint ha a korábbi tőkehelyzetet vizsgálná. A bankok ma már kiemelt figyelmet fordítanak arra is, hogy az ügyfeleket tőkehelyzetük alapján eltérő feltételekkel hitelezzék, tehát egy feltőkésített cég jó eséllyel alacsonyabb hitelfinanszírozásra számíthat. Persze nem mindegy, hogy készülünk a hitel felvételére, itt olvashat néhány tanácsot ezzel kapcsolatban.

Miért jó ez a banknak?

Egy erős tőkehelyzetű vállalkozást kevésbé kockázatos finanszírozni. További kiemelt szempont, hogy ha egy befektető – fedezeti igény nélkül – növekedési lehetőséget lát a cégben, akkor a bank is számíthat a cégben rejlő potenciálra. Harmadszor, a tőkebefektető tulajdonosként látja a céget, és nem csak külső szemlélőként monitorozza azt. Joggal bízhat abban, hogy a tulajdonosi szemlélettel bíró befektető mindent meg fog tenni a nyereséges működésért.

Így szerezzen kockázati tőkét!
Sokan szeretnének a vállalkozásuk számára tőkét szerezni, ám a többség fél attól, hogy egy új tulajdonos esetleg majd átveszi az irányítást a cég felett, és kitúrja őt a vezető pozíciókból. Pedig a korrekt kockázati tőketársaságoknak a legkevésbé sem ez az üzletpolitikája, de rosszindulatú kivételek mindig akadnak. Mire érdemes figyelni?
hirdetés

Véleményvezér

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo