A banki adatokhoz is hozzáférnek júliustól az adóellenőrök

Júliustól gyorsíthatja a vagyonosodási vizsgálatokat, hogy a revizorok azonnal megkapják a vizsgált személy banki adatait. Az adó.hu összeállítása szerint a mára gyakorlatilag kialakult a vagyonosodási vizsgálatok gyakorlata. Az adóellenőrök elsősorban a tagi kölcsönre ugranak.

Tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési szakterülete 2029 vagyongyarapodással összefüggő vizsgálatot végzett, amely közel kétszerese az előző évi számnak (1082 vizsgálat) – írja az Adó Online adóhatósági adatokra hivatkozva. A revíziók 78 százaléka (1578) zárult megállapítással. A vizsgálatok

során 20,6 milliárd forint nettó adókülönbözet tártak fel, amely 89 százalékkal több az előző évi értékéhez viszonyítva. Egy adóellenőrzés során átlagosan 10,2 millió forint nettó adókülönbözet tártak fel a revizorok, amely lényegében megegyezik a 2011-es évi eredményükkel.

Mire lő a hatóság?

A NAV tájékoztatása szerint a vagyongyarapodási vizsgálatok általánosságban gazdasági társaságoknál végzett vizsgálatok során feltárt adatok, közérdekű bejelentések és társhatósági megkeresések alapján indultak.

Idén júliustól az adóhatóság az eddigieknél jóval könnyebben és gyorsabban juthat a vizsgált magánszemélyekkel kapcsolatban banki adatokhoz. A pénzintézetek elektronikus megkeresésével az adóhatóság igen gyorsan megkapja majd azokat a bankadatokat, amelyek az ellenőrzés egész menetét döntő mértékben befolyásolhatják.

Szabadulás a tagi kölcsön fogságából
Magyarországon számos olyan vállalkozás működik, amely tagi kölcsönből finanszírozza a működését. 2013-tól egy új adózási rendelkezés értelmében a kölcsönből élő vállalkozások kedvezőtlen helyzetbe kerülhetnek, azonban számos megoldás létezik a probléma orvoslására.
A vagyonosodási vizsgálat a személyi jövedelemadó bevallás utólagos ellenőrzésére, így elsősorban a rejtett vagyonok láthatóvá tételére szolgál. A revizorok elsősorban a bankszámlát, az ingatlan vagy a gépjármű vásárlását, cégalapítást és tagi illetve egyéb kölcsönöket vizsgálják. A legkisebbek, akikkel a NAV már foglalkozik azok, akik online felületeken próbálnak üzletszerűen adózás nélkül kereskedni.

Tételesen összevetik a bevallást a kiadásokkal

Vagyonosodási vizsgálat során az adóhivatal napi szintre lebontva, vagyonmérleget felállítva veti össze az adózó bevallásait a kiadásaival. A revizorok munkájához rendelkezésre állnak az ingatlan nyilvántartás, gépjármű-nyilvántartás adatai, az adózók bankszámlái, életbiztosításai és sokszor a cégek részére fizetett kölcsöneinek nyilvántartása, ezenkívül a megélhetési költségeket a KSH adatai alapján veszik figyelembe.

A vagyonmérlegben mindig a készpénzes mozgásokat rögzítik, tehát a készpénz ki és befizetése a bankszámlára, készpénzes ingatlanvásárlás. Ezenkívül nézi a hivatal a bankszámlára érkező utalásokat is, hogy azok célja nem az adóelkerülés-e.

 Kinek kell bizonyítani?
Kocsis Zoltán, a Dr. Vilmányi és Társa Ügyvédi Iroda közgazdásza felhívta a figyelmet, hogy először az adóhivatalnál van a bizonyítási teher. Ennek a közhiteles nyilvántartások és az adózó nyilatkozatai alapján felállított vagyonmérleggel tesznek eleget. Ha a napi szintre lebontott mérlegben van olyan időszak amikor a „zsebünkben” lévő pénz nem nyújt fedezetet a kiadásunkra akkor ez a bizonyítási teher a speciális becslési eljárás szerint megfordul, és az adózónak kell meggyőzően bemutatni, hogy miből vásárolta az adott vagyontárgyakat, miből fizetett be a bankszámlájára vagy miből adott kölcsönt cégének. Itt pedig csak az életszerű dolgok jöhetnek szóba, ha valaki például az esküvői menyasszonytáncból összegyűlt pénzre hivatkozik, az nem jó ötlet. Minél hitelesebben tudják alátámasztani a jövedelemforrásukat, annál nagyobb az esélye, hogy azt elfogadják.
Gyakran hivatkoznak a vizsgálat során a vizsgáltak, hogy kölcsön kapták a pénzt, ilyenkor azonban a hatóság azt is megnézi, hogy a másik fél adhatott-e kölcsön. Ajándékra hivatkozni pedig csak akkor lehet, ha ezt bejelentettük. Illetékmentesen csak egyenes ági leszármazottak ajándékozhatnak.
A leggyakoribb magyarázatok

A vizsgálatok során a forráshiányt leginkább ingatlanok, gépjárművek adás-vétele idézi elő a NAV lapnak adott tájékoztatása szerit. A szükséges fedezetet az adózók még mindig családi és baráti kölcsönökkel igyekeznek biztosítani, azonban a kapott kölcsönöket vagy ajándékba kapott pénzt a magánszemélyek „elaprózzák”, vagyis több személy ad több alkalommal kölcsön vagy ajándékba pénzt, amelyek összege egyenként és összesen sem haladja meg az 1 millió forintot.

Ezekben az esetekben nyilvánvalóan az a cél, hogy a kölcsönt nyújtó személyeknél a viszonylag kis összegre tekintettel gyakorlatilag nem mondható ki, hogy azzal a magánszemély nem rendelkezhetett, főleg akkor, ha az illető bejelentett munkaviszonnyal és kimutatható jövedelemmel is bírt. Továbbra is „népszerű” igazolási kísérlet a menyasszonytáncból szerzett bevétel.

A gazdasági társaságokból történő vagyonkimentéshez kapcsolódóan jellemző, hogy a tagok a cégben fennálló tulajdoni részesedésüket más, gyakran külföldi állampolgárságú személyekre ruházzák át, általában jelentős adó, illetve egyéb köztartozást felhalmozva.

További részletek az adó.hu-n.

 

 

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo