hirdetés

Elsőszámú veszélyforrás lesz a vállalkozásoknak a kiberkémkedés

Jövőre várhatóan növekszik a célzott támadások gyakorisága, a kiberkémkedés és nemzetek, államok elleni kibertámadás, a hacktivizmus változó szerepe, az ellentmondásos “legális” megfigyelési eszközök fejlesztése, valamint fokozódnak a támadások a felhőalapú szolgáltatások ellen.
hirdetés

A célzott támadások az elmúlt két évben váltak igazán elterjedt fenyegetésekké a vállalkozások számára. A  célzott támadások mennyisége – legtöbbször kiberkémkedési szándékkal – 2013-ban tovább nő, így elsőszámú veszélyforrásá válik. A másik cégeket és kormányokat érintő trend a “hacktivizmus” további növekedése, amelynek hátterében politikai célzatú kibertámadások állnak.

Egyre veszélyesebbé válik a kiberbűnözés

Az államilag támogatott kiberhadviselés tendenciája minden bizonnyal folytatódik 2013-ban. Sőt, 2012-ben a szakértők három nagyobb rosszindulatú programot azonosítottak, amelyeket kiberhadviselési műveletek során használtak: ezek a Flame, a Gauss és a miniFlame voltak. Míg a Flame a legnagyobb és legkifinomultabb program, legkiemelkedőbb jellemzője mégis a hosszú élettartama volt. Legalább öt éves projektként a Flame egy olyan komplex rosszindulatú programként írta be magát a kibertörténelembe, amely képes volt hosszabb ideig észrevétlen maradni, miközben hatalmas mennyiségű adatot és érzékeny információkat gyűjtött az áldozatoktól. A Kaspersky Lab szakértői szerint a jövőben több ország kezdi kidolgozni saját programjait kiberkémkedés és szabotázs céljából. Ezek a támadások nem csak az állami intézményekre lesznek hatással, de a vállalatokra és létfontosságú infrastrukturális létesítményekre is.

A közösségi hálózatok fejlesztése, valamint a fogyasztókat és vállalatokat egyaránt célzó új fenyegetések drasztikusan megváltoztatták az online adatvédelemhez és bizalomhoz való hozzáállást. Mivel a fogyasztók tisztában vannak azzal, hogy a személyes adataik jelentős része az online szolgáltatók kezében van, a kérdés az, hogy bíznak-e bennük. Ez a bizalom már többször megrendült pár jelentős jelszó-kiszivárgás miatt a legnépszerűbb webes szolgáltatásokon, mint például a Dropbox vagy a LinkedIn. A személyes adatok értéke – mint a kiberbűnözők mind pedig a legitim vállalkozások számára – a közeljövőben jelentősen növekedni fog.

Veszélyben a közösségi oldalak és a mobilok
Az anyagi veszteséget lebontva egyéni szintre, a felhasználóknak átlagosan 197 dollár közvetlen anyagi veszteséget jelent az online bűnözés, ami egy átlagos négytagú magyar család havi élelmiszer fogyasztásának felel meg! Az elmúlt 12 hónapban világszerte 556 millió felnőtt volt online áldozat, ami több, mint ez Európai Unió teljes lakossága. Ez az adat azt jelenti, hogy az internetező felnőttek közül 46 százalék esett kiberbűnözők csapdájába az elmúlt évben, hasonlóan a 2011-es adatokhoz (45 százalék)
2012 a mobilos kártevők robbanásszerű növekedésének éve volt, melyek elsődleges fókusza az Android lett, mivel ez a legnépszerűbb és legszélesebb körben használt platform. 2013-ban valószínűleg egy új, aggasztó trend is megjelenik – a sérülékenységek kihasználásával a “drive-by download” támadások kiterjesztése a mobil eszközökre. Ez azt jelenti, hogy az okostelefonokon és táblagépeken tárolt személyes és vállalati adatokat célzó támadások száma ugyanolyan gyakorivá válik, mint a hagyományos számítógépeket célzó fenyegetések. Ugyanezen okok miatt (növekvő népszerűség) új, kifinomult támadások érhetik az Apple eszközök tulajdonosait is.

Bár a mobil eszközök sebezhetősége egyre nagyobb veszélyt jelent a felhasználóknak, a kiberbűnözők továbbra is kihasználják a számítógépek és programok sérülékenységeit. A Kaspersky Lab szakértői szerint 2012 a Java sérülékenységek éve volt, a bűnözők pedig 2013-ban továbbra is tömegesen fogják kihasználni ezt a platformot. Az Adobe Flash és az Adobe Reader népszerűsége ugyanakkor csökkenni fog, mivel a legújabb verziókba beépített automatikus frissítés javítja a biztonsági réseket.

„Korábbi jelentésekben 2011-et a számítógépes fenyegetések évének minősítettük. 2012 leginkább figyelemre méltó esetei feltárták és meghatározzák a számítógépes biztonság jövőjét. A következő évben nagy horderejű támadásokra számíthatunk a fogyasztók, vállalatok és kormányok ellen egyaránt, valamint megjelennek a kritikus ipari infrastruktúra elleni jelentős támadások első jelei is. 2013 tendenciái a kiberhadviselési műveletek új példái lesznek, növelve a vállalkozásokra irányuló célzott támadások és az új, kifinomult mobil fenyegetések számát” – mondta Andis Steinmanis.

hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo