hirdetés

Zuckerberg megértette, hogy nyakán a kés

Világbotrányok tépázták meg a múlt évben a Facebook hírnevét. Alapítója és tulajdonosa, Mark Zuckerberg most javulást ígér.
hirdetés

Tavaly áprilisban Zuckerberget az amerikai törvényhozás hallgatta meg, hogy kiderítsék: hogyan kerülhettek nyilvánosságra a Cambridge Analytica által gyűjtött adatok, hogyan tudtak ”ismeretlenek” – a Facebook segítségével is – hamis híreket terjesztve, a közvéleményt befolyásolva, hatást gyakorolni az amerikai elnökválasztás kimenetelére, Donald Trumpot segítve győzelemre Hillary Clintonnal szemben.

Kép: Guardian

Ősszel további, az FB-vel is összeköthető adatbotrányok híre járta be a világsajtót. Ezt követően a The New York Times megírta, hogyan próbálta a Facebook vitatható módszerekkel javítani a róla kialakult képet, egyúttal gyengíteni vetélytársait. Egy PR-ügynökség hírnek álcázott szövegeket adott ki és szervezetten támadták a FB kritikusait – köztük Soros Györgyöt.

Kiderült az is, hogy több, mint 150 nagyvállalat sokkal több információt kapott a FB használóiról, amint addig tudott volt, sőt: egyes cégek módot kaptak arra is, hogy betekintsenek a FB-használók csetelésébe. A botrányok után vesztettek értékükből a FB részvényei, a cég tulajdonosa több, mint 20 milliárd dollárral lett szegényebb.

Egy sor ország politikusai követeltek lépéseket a Facebook kordába szorítására vagy akár betiltására. Ugyanakkor egyre

A nagy közösségi portálok nyakig benne voltak az orosz propagandában
A nagy amerikai közösségi portálok nem szabtak gátat az orosz propagandának s amikor ezt számon kérték, tovább titkolództak, állapította meg a szenátusi vizsgálat.
nagyobb nyilvánosságot kaptak a figyelmeztetések, hogy a FB használata káros, veszélyezteti az emberek lelki egészségét, mert függővé teszi őket.

Mindezek után Zuckerberg az új év elején reagált a történtekre s úgy tűnik, megértette, milyen veszélybe került vállalkozása. A milliárdos megígérte, hogy szervezetten fogják megakadályozni a portál választási manipulációkra való felhasználását.

Milliószámra törlik már a hamis, a befolyásolást célzó profilokat, és világszerte dolgoznak embereik azon, hogy ellenőrizzék a portálon megjelenő információk valóságtartalmát. A FB ígérete szerint átláthatóbbá teszi hirdetési forrásait is: egy hozzáférhető adatbank megmutatja, ki fizetett az adott hirdetésekért, és milyen célcsoportnak szánták azokat.

(Forrás: Frankfurter Allgemeine Zeitung)

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo